Letovi
znaju biti dosadni, naročito kad je riječ o onim prekooceanskima za koje se nekad čini kako traju vječno. Realnost je tad takva da ste „zakucani“ za (uglavnom) nedovoljno komforno sjedalo, pa u cijeloj toj situaciji se želite opustiti kojim pićem. No, koliko je razumna brojka pića kojeg možete naručiti prije nego u očima osoblja i putnika oko vas ispadnete – pijanica.

Ovu problematiku pokušali su istražiti novinari britanskog Telegrapha, koji su kontaktirali mnogobrojne aviokompanije, a ovo su neki od odgovora koje su dobili na sljedeća pitanja.Postoji li limit koliko se pića može naručiti?


Kratko i jasno – NE. Velika većina kompanija ima bar s pićima koji je otvoren cijelo vrijeme trajanja leta. Sve dok putnik koji uživa u piću ne ometa druge putnike i ponaša se pristojno, ne postoji razlog da i dalje ne bude poslužen – pojašnjavaju iz Virgin Atlantica, Lufthanse, Air Francea...

U redu, no koliko pića je prihvatljivo?

Ovisi koga pitate. „Velika većina putnika uopće ne pije alkohol na putovanju“ – poručuju iz Lufthanse. S druge strane, novinar Oliver Smith smatra kako su tri pića sasvim prihvatljiva, ali jednom kad je popio pet, šest i otišao po još jedno, stjuardesa ga je vratila na mjesto rekavši kako je popio – previše. U svakom slučaju, čini nam se kako je popiti od dva do četiri pića na dužem letu sasvim normalno.Mogu li zatražiti alkohol za vrijeme doručka?

Iz Lufthanse kažu kako je ovo „neuobičajno“. No, doručak vas na dugom letu nekad zahvati praktički pred sam kraj leta, tako da, nije ništa čudno da ima ljudi koji umjesto jaja na oko, zažele Bloody Mary...

Kako osoblje procjeni koliko ste pripiti?

Prema uobičajenim znakovima. Ukoliko se „glupavo“ smješkate, postajete bučni, pomalo i neugodni, jasno je da je vrag odnio šalu. No, kažu i kako gledaju koliko često putnici odlaze na wc, ili u oči im i upadaju i oni koji svaki put traže piće od drugog člana osoblja...Uglavnom, ovo su neki odgovori na pitanja o alkoholu i letenju. Imajte na umu i da neke, mahom kompanije iz arapskih zemalja alkoholna pića uopće i ne poslužuju. Također, u europskim kompanijama kapljicu ćete moći okusiti s 18 napunjenih godina, dok ćete za viski ili votku u američkim aviokompanijama morati biti 3 godine stariji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju