Opuštanje uz koju čašicu u zrakoplovu je popularna stvar i dobar način za početak godišnjeg, ali jednako tako, nikako ne valja pretjerati. Upravo na to i upozorava nova kampanja u Velikoj Britaniji, koja jasno daje do znanja kako bi vas pijančevanje u avionu moglo uvaliti u gadne novčane probleme zbog brojnih kazni, ali i na neko vrijeme odvesti na hlađenje iza rešetaka.

Piće - 2 Piće - 2 (Foto: Getty Images)

Kampanja „One Too Many“ ujedinila je turističke agente, aerodrome i aviokompanije koji šire jasnu poruku što vam se sve može dogoditi ukoliko se opijete prije ili za vrijeme leta. Na mnogim zračnim lukama već su postavljene reklame, a na svoje web stranice odlučile su ih postaviti i razne aviokompanije, te jasno žele dati do znanja kako jednostavno nije vrijedno da vam par časica na letu ili prije njega kompletno unište godišnji odmor.

Jedna od mogućnosti koja se može dogoditi, jest da vas na aerodromu, ukoliko primjete da niste baš u najboljem stanju, odbiju ukrcati. No, još je mnogo gore ako se ukrcate pa radite „nerede“, jer to može značiti zabranu letenja, kaznu do 80 tisuća funti ili čak i – zatvorsku kaznu.

Piće - 1 Piće - 1 (Foto: Getty Images)

Zračne luke diljem Britanije naveliko promoviraju ovu akciju, a vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se u nju uključiti i ostali europski gradovi. Zadovoljstvo kampanjom izrazio je i britanski ministar zrakoplovstva, Baroness Sugg koji je rekao kako „pijani putnici imaju potencijal uništiti let ostalima, a ova kampanja će jasno dati do znanja s čim se sve mogu suočiti ukoliko njihovo ponašanje pod utjecajem alkohola bude nepodnošljivo“.

Inače, priča o alkoholu i avionima i nije nešto novo, jer je i u prošlosti bilo traženja da se ograniči mogućnost točenja pića. Tako je prošle godine najpoznatiji niskobudžetni avioprijevoznik, Ryanair, zatražio da se na britanskim aerodromima ne poslužuju pića prije 10 ujutro, kako bi smanjili broj putnika u ne baš prisebnom stanju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju