Kroz manje od dva tjedna u Split ponovno stiže xSTatic, međunarodni festival street-art/graffiti kulture i ekstremnih sportova. Jubilarno deseto izdanje festivala održat će se u subotu, 30. rujna na prostoru sportskog kompleksa Koteks/Gripe. Svoje street-art radove predstavit će više od 40 graffiti umjetnika iz čitavog svijeta, a glazbeni dio programa ove godine predvode Massimo Savage, Žuvi i Bore Balboa. Ulaz je slobodan.

Pokrenut 2009. godine, kroz svojih dosadašnjih devet izdanja, xSTatic festival je ugostio više od 450 umjetnika iz čitavog svijeta - od Hrvatske, Slovenije, BiH preko Njemačke, Nizozemske, Francuske, pa sve do Australije, Brazila, SAD-a, Kanade i Malezije, a publici se predstavilo i više od stotinu breakdance plesača, među kojima su bili i prvaci svijeta Pockemon Crew (Francuska) i Top9 (Rusija).

Tijekom prvog izdanja festivala, Split je bio prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio profesionalni skate park te se iste godine obnovilo igralište Osnovne škole “Plokite”, dok je godinu kasnije u sklopu festivala obnovljena fasada Osnovne škole "Split3".

Kroz godine održavanja, festival je postao renomirano i popularno događanje među street-art i graffiti umjetnicima, a neka od imena koja su na xSTatic-u prezentirala svoje radove surađuju s brandovima kao što su Disney, Nike, MTV…dok su u sklopu glazbenog dijela programa do sada nastupili Roots Manuva, TBF, Elemental, Grše, Edo Maajka, Frenkie i mnogi drugi.

Ovogodišnje izdanje xSTatic festivala bit će jubilarno deseto po redu, a svoj rad i kreativna umjetnička rješenja predstavit će više od 40 graffiti umjetnika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Njemačke, Turske, Švicarske, Francuske, Ukrajine i Venezuele.

U sklopu programa festivala, u subotu 30. rujna oslikavat će se zidovi sportskog kompleksa Koteks/Gripe, gdje će se tijekom dana održati i skateboard natjecanje uz cjelodnevnu glazbu DJ-eva. U večernjim satima slijede nastupi regionalnih hip-hop/trap imena, pa će tako na festivalsku pozornicu stati Massimo Savage, Žuvi, Bore Balboa, Podočnjaci, Bobsi, dok će svoj DJ set predstaviti Niki Peducci.

Uz umjetnički, glazbeni i sportski program, na prostoru Koteksa će biti dostupna i raznovrsna ponuda hrane i pića, a ulaz na festival je slobodan.

Detaljna satnica i program bit će predstavljeni u narednim danima, na službenom Instagramu xSTatica.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju