Grad Vukovar upravo je zaogrnut u novo, urbano, šareno ruho. Završio je art festival pod nazivom VukovART, koji je unio boje ulične umjetnosti na fasade vukovarskih zgrada.

Cijela ideja zakotrljala se 2016. godine kada je u Vukovaru tada jedini hrvatski 3D ulični umjetnik napravio umjetničku atrakciju na mostu usred grada. Filip Mrvelj oslikao je most tako da ovisno o kutu gledanja dobiva 3D efekt – njegovo djelo postalo je hit društvenih mreža jer zahvaljujući ovoj metodi slikanja i prolaznici postaju sudionici koji uranjaju u sliku.

Uslijedili su i 3D vukovarski ZOO te dječji festival crtanja kredama, a 2017. godine organiziran je projekt Vukovart, u sklopu kojeg su domaći i strani umjetnici oslikali šest lokacija u gradu. Projekt se nastavio i sljedećih godina pa su tako oslikane fasade u Borovu naselju i diljem grada, a pored Osnovne škole Antuna Bauera zablistao je mural s prikazom poznatih Vukovaraca pod nazivom: Veliki ispod zvijezda.

Novi turistički detalj Vukovara uvršten je i na korice školskih bilježnica, a uvođenje najmlađih u svijet umjetnosti nastavljeno je u obliku dječjih festivala Kredica i biciklijade Cool Tour de Vukovar.

Ove godine na festivalu je gostovao i jedan od najpoznatijih strip-majstora u regiji Dubravko Mataković, koji je tim povodom održao i predavanje o počecima i razvoju stripa, ali i ostalim umjetničkim formama. Na panel-diskusiji ''Street Art u Hrvatskoj'' sudjelovali su i domaći umjetnici i organizatori festivala u Hrvatskoj poput 43 Jam Bjelovar, Graffiti na gradele i Zen Opuzen.

Na službenim stranicama VukovART-a možete pronaći mapu s točnim detaljima i lokacijama murala pomoću koje ćete lakše ''pohvatati'' sve što novo lice grada nudi. 

Umjetnici iz svih krajeva Hrvatske dokaz su koliko imamo mladih i talentiranih ljudi, a Vukovar se ovogodišnjim programom još jednom potvrdio kao njihova sigurna luka na Dunavu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju