• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #gdje sjesti

Omiljeni kvartovski bistro i mjesto za fini doručak: Darling & Shegrts ugostio projekt Vino uz žlicu

Doručak bakice Pavice jedno je od omiljenih jela u bistrou Darling & Shegrts, koji je svoju ponudu - zajedno s proizvođačima maslinovih ulja i destilata - predstavio u sklopu projekta Vino uz žlicu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 20.01.2025 09:01 komentari
viber Created with Sketch.
Vino uz žlicu - 1
Vino uz žlicu - 1 (Foto:FAMA / Foto: Julio Frangen)

Galerija Vino uz žlicu - 10 6 Vino uz žlicu - 9 6 Vino uz žlicu - 8 6 Vino uz žlicu - 7 6

U trendu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

Za prvo ovogodišnje izdanje eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' odabran je šarmantni bistro Darling & Shegrts na zagrebačkim Ravnicama (Radauševa 9), koji je prije pet godina otvorila Dragana Dilparić sa svojim 'šegrtima'.

Počeli su kao kvartovska kavana s doručcima da bi s vremenom proširivali jelovnik i radno vrijeme, pa se danas tu može jako dobro i povoljno ručati u opuštenoj atmosferi. Vlasnica hranu opisuje kao 'comfort food naših baka s twistom modernoga' i od prvog dana osobno je u kuhinji, no kako se posao razvio, to je postalo nezamislivo bez mladog chefa Ivana Pavlovića. Za ovu prigodu osmislili su zaista originalan jelovnik.

Dragana Dilparić u ugostiteljstvo je došla iz kozmetičkog biznisa, gdje je bila na menadžerskim pozicijama, ali je u jednom trenutku prevagnula ljubav prema kuhanju. To joj je s vremenom, kako kaže, postala svrha postojanja, jer oduvijek je željela kuhati i ugošćavati ljude. Lokal je uredila po svom guštu, ubacivši u interijer komade namještaja od svojih roditelja i bake, a njezini stalni gosti dobro znaju da 'udomljava' tabletiće i retro sitnice, ali i knjige o kulinarstvu, koje su svima raspoložive za listanje.

Uvertira u druženje bile su žestice craft destilerije Bijeli gusak iz Đakova, čiji je vlasnik Emerik Pišl. Na kušanje je ponudio rakiju od šljive i liker od bazge, te Pelin, Vinjak, New western style gin i Sloe Gin. Isprva je na svom ekološkom OPG-u uzgajao samo voće, ali kako ga je bilo teško plasirati na tržištu dosjetio se dati mu dodatnu vrijednost. Počeo je raditi voćne rakije i druge destilate, ali u malim serijama što mu dopušta više kreacije i uglavnom ih prodaje na kućnom pragu te odabranim restoranima i specijaliziranim trgovinama kao i na vlastitom web shopu. Posebno je ponosan na Sloe Gin koji je osvojio brojne domaće i međunarodne nagrade. Tehnološki dio posla je pod budnim okom supruge Ivane Petrošanec Pišl, mag.ing.polj. koja ujedno dovršava doktorsku disertaciju na temu prerade destilacijskih ostataka u organsko gnojivo čime će proizvodni proces na OPG-u u potpunosti biti zaokružen. Na proljeće uz destileriju će biti otvorena i kušaonica gdje će žestice Bijeli gusak biti dostupnije ljubiteljima dobre kapljice, poštivajući maksimu 'pij malo, pij dobro'.

Vino uz žlicu - 9 Vino uz žlicu - 9 (Foto: FAMA / Foto: Julio Frangen)

Ovom prigodom predstavljena su četiri ekstra djevičanska maslinova ulja Bembo (Buža, Rožinjola, Puntoža i Bjelica), koja proizvode supružnici Elena i Vedran Lupić iz Bala u Istri, gdje se masline uzgajaju još od doba Rimljana. Zahvaljujući iznimno visokoj kvaliteti, njihova maslinova ulja osvojila su brojne nagrade i priznanja već od prvih uroda. Na svom imanju od 30 hektara zasadili su još bademe, smokve i lješnjake, zaokruživši tako svoju mediteransku priču. Obitelj Lupić proizvodi i prirodni sapun na bazi maslinovog ulja, a vrijedi kušati njihove masline u salamuri te namaze od suhe smokve u kombinaciji s bademom i lješnjakom. U protekle četiri godine započela je i proizvodnja vina te rakije lozovače, a našlo se i mjesta za proizvodnju likera od suhe smokve. Zanimljivo je da u svom masliniku imaju i gotovo izumrlu autohtonu sortu maslina Negrolinu od koje rade ulje u ograničenim količinama, a od sorte Puntoža su u posjedu stabla koje je staro oko 1500 godina i kao takvo drugo po starini u Istri.

Nakon uvodnih govora došlo je vrijeme i za nešto prigristi, a za početak to su bili Mini quiche Lorraine, prhke ali sočne male francuske pite sa šunkom i sirom, uz koje se veselo perlao pjenušac Furjan Dominus bijeli. Predstavio ga je Tomislav Furjan, vlasnik istoimenog OPG-a i vinarije Vina Furjan iz Babinca kraj Varaždina, koji je posao preuzeo od oca nakon završetka agronomskog fakulteta. Smanjujući prinose i povećavajući kvalitetu grožđa vrlo je brzo postigao zapažene rezultate. Rađen od chardonnaya i graševine Dominus bijeli lani je osvojio srebrnu medalju na Decanteru, a još bolje je prošla njegova rose varijanta, koja se okitila zlatnom medaljom, postavši tako jedini hrvatski zlatni pjenušac na ovom prestižnom natjecanju u Londonu. Dominus bijeli proizveden je klasičnom metodom, kristalno zlatne boje i svježih voćnih aroma, a odlikuje ga kompleksnost, harmoničnost i elegancija uz fino i dugo perlanje. Kao i ostala vina, Furjan većinu prodaje na kućnom pragu ili direktnom dostavom u Zagreb.

Bruschetta s kremom od mrkve i laganog guacamolea s matovilcem jelo je koje će posebno oduševiti vegetarijance. Prijatelja u vinu našla je u osvježavajućem Vislander Roséu 2023 od plavca malog s otoka Visa. Prodajni predstavnik Saša Zec, inače enolog, konzultant i prijatelj obitelji Vojković, vlasnika vinograda na Visu, opisao je ovo vino kao slojevito, koje se pamti. Arome podsjećaju na cvijet nara, brusnice i maline, a na okusu se osjeća slatkasti dodir, iako je riječ o sasvim suhom vinu. Plavac mali očito je dobra baza za vrhunska ružičasta vina kakvih u Dalmaciji kronično nedostaje, pogotovo u turističkoj sezoni. Vislander u svojim vinogradima na četiri položaja uzgaja još autohtone sorte vugava (bugava) i kuč, a vinarija im se nalazi u mjestu Milna.

Vino uz žlicu - 6 Vino uz žlicu - 6 (Foto: FAMA / Foto: Julio Frangen)

Tvrtka Koracell predstavila je novost u svome prodajnom programu - premium stalke za boce. Prvenstveno se koriste za vino, no mogu poslužiti za maslinovo i bučino ulje te druga pića. Prezentirani stalak KC20003 proizvodi se u crnoj, bijeloj, zlatnoj i bakrenoj boji, a dizajnirao ga je jedan od naših najboljih produkt dizajnera Igor Jurić. Napravljen je od pocinčanog lima i dodatno zaštićen elektrostatskom plastifikacijom. Tako se primjenjuje najispravnija praksa izlaganja i čuvanja vina u vodoravnom položaju - da je vino stalno 'na čepu'. Ovakav položaj boce omogućava i bolju vidljivost etikete, a boce se uspravljaju tek u trenutku otvaranja i konzumacije.

To smo na licu mjesta uspješno testirali, a potom je slijedilo maštovito Jelo bakice Pavice (Draganine mame) kreirano samo za ovu priliku. Inače je na jelovniku kao Doručak bakice Pavice i njihovo je najprodavanije jelo na što je vlasnica osobito ponosna i zato se potrudila za ovu posebnu interpretaciju. Sastoji se od poširanog jajeta, kreme od ajvara, kreme od sira i vrhnja te crumblea od tosta i špeka. Bilo je puno dvojbi kako uz to jelo odabrati vino, ali ipak se našao odgovor u Šoškić Graševini 2024., o kojoj je predstavnik Dvorskih vina Šoškić s Plešivice, Mato Kučan, rekao da su vino na tržište plasirali sredinom prosinca prošle godine, a berba graševine bila je nikad ranije - u kolovozu. Rezultat je fino, voćno i svježe vino koje se izvrsno uklopilo sa specijalitetom kuće.

Ako mislite da se sarme pripremaju na klasičan način naših mama i baka, došla je prilika da se razuvjerite. Pohana sarma s dvije kreme, od krumpir pirea i od dinstanog zelja, prava je zimska poslastica, koja je trebala upravo vino kakvo je Kotari Merlot 2019. Uzvanicima se opet obratio Saša Zec, čija tvrtka Vina Mosaica posluje i s ovom vinarijom iz Polače u okolici Zadra. Počeli su kao poljoprivredna zadruga Mas-Vin koja ekološki proizvodi maslinova ulja i vino, a sada se rebrendiraju i prezentiraju pod nazivom Kotari prema lokaciji Ravnih kotara gdje su smješteni. Kotari Merlot pokazuje autentičnost terroira na profinjen način. Guste je, rubin crvene boje, ugodne arome i bouqueta koji podsjeća na bobičaste plodove, crni papar i zrele višnje maraske. Njegova punoća ublažila je blagu kiselost pohane sarme, smjelog autorskog potpisa chefa Ivana Pavlovića koji je na svoj način iskoračio u comfort food. Kaže da obožava takav pristup kuhanju, uz maksimalnu iskoristivost namirnica, što nije ostalo neprimijećeno. Okupljeni novinari, u tijesnom omjeru glasova s Jelom bakice Pavice i Šoškićevom Graševinom, odabrali su Pavlovićevu sarmu i Kotari Merlot kao najbolju kombinaciju hrane i vina.

Poslije dobre zimske okrjepe trebalo je još i zasladiti. Bakine šnenokle u modernoj verziji bile su idealne za to, a Furjan Muškat žuti 2023 izvrsno ih je dopunio svojim poluslatkim šmekom prožetim voćnim i cvjetnim notama.

Bilo je ovo još jedno ugodno druženje s 'Vinom uz žlicu', eno-gastro projektom kojeg su Renata Cisar i Mustafa Topčagić pokrenuli prije šest godina. Dok je dobre hrane, vina i ljudi, sigurno će trajati još dugo. Kultura stola u hrvatskom je ugostiteljstvu u sve većem usponu a, kako kažu, nadaju se da su svojim edukativnim i zabavnim eventima i oni tome dali svoj doprinos.

Jeftino, a prefino: 5 jela za 4 osobe za koja ćete potrošiti 5 eura ili manje Austrijski gulaš od krumpira Tortilla española Babine fritule +0 Tjestenina sa sirom

  • #gdje sjesti
  • #Darling & Shegrts
  • #vino uz žlicu
  • #događanja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Kod Broda
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama i špinatom
Jednostavno
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi
Istarska veganska kuharica Sanja Bilas
Ima neka Opasna veza
Večera koja dokazuje da se istarski specijaliteti mogu napraviti i bez mesa, ribe, jaja i sira
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nakon godinu i pol RSF zauzeo prekretnu točku u Sudanu: UN prijavio masovna ubojstva
Polje smrti
FOTO Zauzeli grad i krenuli u pokolj: Ubili 2500 civila, krvave ulice vide se i na satelitskim snimkama
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i podigla avione u zrak
stanje visoke pripravnosti
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i dignula avione
Voditeljica Binga se srušila usred emisije: Ekipa joj priskočila u pomoć, program naglo prekinut
Naglo joj pozlilo
Voditeljica Binga srušila se usred emisije: Počela se tresti, program je odmah prekinut
show
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
zdravlje
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Prvi simptomi dijabetesa tipa 2: 7 znakova koje većina ljudi ignorira dok nije prekasno
Jedna od najčešćih kroničnih bolesti
Prvi simptomi dijabetesa tipa 2: 7 znakova koje većina ljudi ignorira dok nije prekasno
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
Ljubavna saga
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Bill Gates ga je upozorio da će “spaliti milijardu dolara”, no to se na kraju pokazalo kao genijalna Microsoftova investicija
Rizik koji se isplatio
Bill Gates ga je upozorio da će “spaliti milijardu dolara”, no to se na kraju pokazalo kao genijalna Microsoftova investicija
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
sport
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
Louis Munteanu blizu je prelaska u Dinamo
HTJELI GA I LJETOS
Modri ludi za napadačima: Dinamo potrošio milijune na Belju, a sada dovodi novu zvijezdu?
VIDEO Kradljivac u Londonu nije znao na koga je naletio: Ivan Skoko ga “složio” u trenu
Hrvatski borac
VIDEO Kradljivac u Londonu nije znao na koga je naletio: Ivan ga "složio" u trenu
tv
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
U dobru i zlu: Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
U DOBRU I ZLU
Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
Supertalent: U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
UZBUDLJIVO!
U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Lukoil prihvatio Gunvorovu ponudu za akviziciju strane imovine, za dogovor potrebno odobrenje OFAC-a
Nazire se novi vlasnik
Lukoil prihvatio Gunvorovu ponudu za akviziciju strane imovine, za dogovor potrebno odobrenje OFAC-a
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
Ulična moda Šibenik u superskinny trapericama i čizmicama
A gore crop-top
Brineta iz Šibenika: Superskinny traperice i najudobnije čizmice dovoljne za dojam od milijun dolara
sve
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Posljednja večera
Nema reprize

Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova

Gosti su se smjestili odmah iza 20 sati i nakon aperitiva, započela je Posljednja večera, s potpisom poznatog nam chefa Dina Galvagna, zamišljena kao ritual za istinske hedoniste... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close