Velike vijesti stigle su iz New Yorka gdje su Ujedinjeni narodi hrvatski zrak proglasili najčišćim na svijetu i samim time stavili ga na listu zaštićene svjetske baštine. Hrvatska je kvalitetom zraka iza sebe ostavila i dosadašnje gigante po pitanju čistoće zraka, koji nemaju gotovo nikakvu industrijsku proizvodnju, poput Afganistana, Angole, Burkine Faso ili Burundija pa su u Vijeće UN-a začuđeno objavili rezultate po kojima je zemlja u srcu Europe uspjela nadmašiti dosadašnje lidere u ovom segmentu i s trona skinula čak i moćni Tuvalu, čije su obale i zrak svih ovih godina uspješno čistili pacifički vjetrovi.

Dobra i loša vijest

Kako dobre vijesti često na prvu zvuče predobro da bi bile istinite, tako je nažalost i s ovom. Zbog nove ljestvice čistoće zraka, Hrvatska je postala interesantna ulagačima koji bi hrvatski zrak htjeli pakirati i distribuirati u svijet kako bi svi imali priliku uživati u čistoći koja ne postoji nigdje drugdje.

Stoga je vlada po hitnom postupku odobrila 30 koncesija i 30 lokacija na kojima će se graditi tvornice za preradu i flaširanje zraka te dodatna postrojena za pročišćavanje zraka, jer ovakav tip tvornica jako zagađuje zrak.

Navodno su tvrtke iz Amerike već razgrabile koncesije, a na putu iz Kine su dijelovi koje će u rekordnom roku spojiti u tvornicu. Kako bi im se ulaganje isplatilo dobivat će i poticaje od države koja je odlučila krenuti u naplatu zraka svim građanima i turistima kako bi osigurala sredstva za ovaj projekt. Ne morate brinuti da će vas ova mjera skupo koštati jer vladajući će nastojati napraviti modele za paušale koji će se svakom prilagoditi.

Seoski zrak skuplji

Tako neće biti isto živite li na moru ili unutrašnjosti, seoski zrak bit će skuplji od gradskog, a svako planinarenje npr. na Velebitu koštat će vas duplo skuplje od regularne tarife. Ako je u zraku saharski pijesak to ruši cijenu za tri četvrtine, a ako je razina peludi u zraku problematična mogli biste te dane trošiti duplo manje novca.

Testiranje disanja

Kako se program naplate užurbano priprema da bi se spremno dočekala turistička sezona i napokon izmuzlo turiste do kraja, ovih tjedana trebali biste dobiti poziv na kontrolu disanja, koju će svaki građanin morati proći prije uključivanja u naplatu paušala. Naime, ako brže dišete i imate više udisaja u minuti smjestit će vas u viši cjenovni rang. Zato se na TikToku i Instagramu već pojavljuju brojni videi spretnih kreatora sadržaja koji nastoje objasniti tehnike usporavanja disanja i kako "prevariti" sustav na pregledu. Ako se i ne uspijete smiriti i vaš ritam udisaja bude prebrz, ne brinite za dvije godine moći ćete tražiti novu procjenu.

Vladajući kažu kako, nažalost, za početak neće moći subvencionirati građanima ovaj projekt jer drugi, s mijenjanjem boje zastave, nije polučio željeni učinak i donio novac u blagajnu te svima poručuju "Dišite besplatno dok možete".

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju