Nakon godina zanemarivanja prirodnih resursa i zagađivanja, kao da se ne radi o našem domu, Hrvatska je napokon krenula u totalnu ofenzivu za zaštitu prirode kojom se želi sačuvati prirodno bogatstvo i rebrandirati se prema svijetu kao zelena turistička destinacija, odnosno zemlja koja zna važnost održivog razvoja.

U sklopu nove strategije donesen je paket mjera kojim bi Hrvatska u nekoliko godina napravila totalni zaokret i postala vodeća zemlja Europske unije u očuvanju prirode. Građani će novu filozofiju najbolje osjetiti kroz plan sadnje 21 stabla na svakog građanina ove zemlje, čime će se znatno smanjiti karbonski otisak svih nas, zatim sufinancirane ugradnje solarnih panela na krovove zgrada i obiteljskih kuća te obnova fasada, ukidanje plastičnih vrećica i jednokratnog pribora zatim otpisivanje poreza za kupnju električnih vozila, koje država misli i sufinancirati i većim gradovima kako bi ih uklopili u svoju mrežu javnog prijevoza…

Veliki plan bilo je bitno i dobro „oglasiti“ prema svijetu pa je tako odlučeno kako će idućih pet godina najistaknutiju – crvenu boju na našoj zastavi zamijeniti zelena. Nakon isteka roka od 5 godina, građani Hrvatske na referendumu će moći odlučiti hoće li ostaviti zelenu boju na prvom polju zastave, žele li je u sredini ili na dnu ili je možda više nikad ne žele vidjeti na zastavi.

Kakvu zastavu želite?

  • Prvo zeleno polje
  • Zeleno umjesto bijelog
  • Zeleno umjesto plavog
  • Ne želim promjenu

glasova:

Dobra stvar kod promjene boje jest ta što će država na ispis memoranduma i ostalih službenih dokumenata zbog korištenja zelene boje umjesto crvene godišnje trošiti čak 17 milijuna kuna manje na tonere, 31 milijun manja će biti cijena nabave zastava.

Europska unija s oduševljenjem je dočekala taj projekt pa se tako sprema inicijativa da se nakon isteka hrvatskih pet godina i druge zemlje uključe u ovu akciju. Prijedlozi mjera i izgledi novih zastava već kruže medijima, a najviše pozitivnih reakcija dobila je „zelena“ grčka zastava. Kako se i naše zastave već vijore, pripremili smo fotogaleriju u kojoj možete vidjeti kako one izgledaju u nekim hrvatskim gradovima.

Jedina prosvjedna nota na ovu akciju došla je iz afričke države Sijera Leone, zbog toga što je zeleno-bijelo-plava njihova povijesna kombinacija, ali je brzo povučena nakon intervencije iz Bruxellesa. Kako akcija ne bi u startu propala, Europska komisija ponudila im je da će je financirati slične projekte diljem svijeta kako bi se očuvala priroda i spriječile klimatske promjene koje najviše pogađaju najsiromašnije zemlje poput Sijere Leonea. Zato, kada na ulici ugledate nove zastavu, sjetite se ljepote i bogatstva koje nas okružuje te čuvajte prirodu zbog svih nas, onih koji tek dolaze ili nekoga iz Sijere Leonea tko zbog klimatskih promjena ili neodgovornog gospodarenja resursima ne može uživati ni u čaši čiste vode, a kamoli u solarnim panelima, električnim vozilima, kao što ćemo svi mi za pet godina. 😉

* Kažu kako sve što je lijepo kratko traje pa je tako i ova vijest s 2. travnja otkrila svoje pravo lice - kako se radi samo o prvoaprilskoj šali. Nadamo se da ste barem malo maštali, nasmijali se, a nadamo se da smo i dali koju ideju onima koji odlučuju i da ćemo na najvišoj razini osvijestiti važnost zaštite prirode. Kako ovakvu vijest nikada više vjerojatno nećete pročitati (iako je čak petina vas za "rebrandiranje" :D), mislimo da je za sada najvažnije da krenemo svi od sebe i da napravimo najviše što možemo da i dalje uživamo u ljepoti koja nas okružuje!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju