Svakog ponedjeljka posjetitelji mogu uživati u besplatnim vođenim turama gradom Cresom u sklopu kojih mogu saznati više o bogatoj povijesti ovog prekrasnog grada. Ture počinju u 19:00 sati ispred gradske lože, a održavaju se na engleskom jeziku.

Ponedjeljci su rezervirani za klapske nastupe u sklopu projekta klapske večeri otoka Cresa zahvaljujući kojima glazba putuje cijelim otokom, pa će tako klapa Burin nastupiti u ponedjeljak, 25. srpnja ispred creskog muzeja, a u ponedjeljak 01. kolovoza klapska će se večer održati u Belom.

Creska butiga

Svakog utorka i petka sve posjetitelje očekuje bogata ponuda lokalnih proizvoda u sklopu Creske butege koja se održava na glavnom creskom trgu, a u sklopu koje se mogu pronaći mali lokalni proizvođači koji s puno truda i ljubavi izrađuju razne proizvode te na taj način prezentiraju ono najbolje što Cres nudi.

I srijedom glazba putuje otokom, ali u sklopu ciklusa koncerata Creske jazz večeri, pa će tako jazz zavladati Valunom u srijedu, 27. srpnja, a Lubenicama u srijedu, 03. kolovoza.

Posebno zanimljiva izložba pod nazivom „Antička umjetnost“ može se razgledati u Creskom muzeju, a radi se o vrlo atraktivnim skulpturama i uporabnim predmetima iz zbirke dr. Damira Kovača.

"Ovčje ludorije", radionica filcanja vune i puno dobre glazbe

Svake srijede možete uživati i u radionicama filcanja vune pod nazivom „Ovčje ludorije“ u organizaciji poznate creske udruge Ruta. Radionice su namijenjene za djecu s početkom u 10.00 sati i odrasle s početkom u 19.00 sati. Rutino procesiranje vune dug je i mukotrpan posao, ali istovremeno kreativan i vrijedan za cijelu zajednicu. Tretiranje vune uključuje skupljanje na gromačama, pranje, sortiranje, češljanje bojanje i filcanje.

Kroz preradu otočke vune, edukaciju i umjetničke proizvode filcanja, Ruta čuva izvorne vrijednosti, potiče održivi razvoj te kulturni, ekološki, turistički i društveni identitet otoka Cresa u skladu s programom održivog razvoja otoka.

Tjedan pred nama donosi i odličnu zabavu u Vidovićima gdje se u utorak, 26.srpnja održava Anina te Martinšćici gdje će se u petak, 29. srpnja održati ribarska fešta.

U petak, 29. srpnja održat će se i treći koncert u sklopu popularnih Lubeničkih glazbenih večeri, a nastupit će Martina Gojčeta Silić, mezzosopran i István Römer, gitara.

U nedjelju, 31. srpnja Cresom će zavladati talijanske kancone uz glazbeni nastup Davida Danijela kojeg na glavnom creskom trgu organizira Zajednica Talijana Cres.

Creski semenj

Bliži nam se i veliko finale ljetnih događanja na Cresu popularna manifestacija Creski semenj, koja tradiciju vuče još od davne 1244. godine, a održat će se od 05. – 08. kolovoza s brojnim novitetima. Tako sve posjetitelje očekuje bogat program događanja uz atraktivne koncerte, turnire, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji će se ove godine po prvi puta održati na Šetalištu 20. travnja.

Zahvaljujući suradnji s brojnim cresankama i cresanima, udrugama i ustanovama sve posjetitelje povest će se i kroz zanimljivu šetnju creskim starim gradom kako bi se posebno istaknula ljepota klančića, palača, crkvi i malih trgova koje će se susretati putem.

Kako bi dodatno istaknuli bogatu baštinu Cresa posjetitelji će u šetnji moći naučiti više o pletenju creskih košića, obradi i filcanju vune, ribolovu i drugim starim zanatima dok će ih pratiti demižoni, drvene bačve, košići, lonci, stari alat i drugi predmeti iz povijesti Cresa. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu Cresanki i Cresana koji su vrlo spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa.

U suradnji s Creskim muzejom sve posjetitelje očekuju i zanimljive izložbe na otvorenom uz vrlo atraktivnu izložbu „Antička umjetnost“ koja se može razgledati u prostoru muzeja.

Naravno Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, za koju su ove godine zaduženi Šajeta u petak, 05. kolovoza, FunBox Band u subotu, 06. kolovoza te tombola i nastup klape Teha i klape Burin u nedjelju, 07. kolovoza.

Poseban nastup koji se organizira u suradnji s poznatim creskim restoranom Riva, na redu je u ponedjeljak, 08. kolovoza kada na Cres stižu Tomislav Bralić i klapa Intrade. Uz navedeno sve posjetitelje ovog događanja, koje se tradicionalno vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne koja se slavi 05. kolovoza, očekuje puno odlične zabave i vrhunske ugostiteljske ponude po kojoj je Cres nadaleko poznat.

Raj na Visu: Uvala za dušu s robinzonskim restoranom u kojem nema menija, žurbe ni mjesta za one koji ne poštuju otok Mala travna - 1 Mala travna - 3 Mala travna - 4 +1 Mala travna - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju