• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #festivali

Što jesti i piti na Pizza Festivalu? Ovo vrijedi probati na zagrebačkom Kegliću

Sočna bijela pizza s hrpom sira, gurmanske pizze bez mesa, bucmasta Cosa Nostra ili pak hrskavije pizze stigle su na zagrebački festival, na kojem svatko može pronaći nešto po svojem guštu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.06.2022 09:45 komentari
viber Created with Sketch.
Pizza Festival - 6
Pizza Festival - 6 (Foto:Sandro Sklepić)

Galerija Picnic 5 Begs Plant Based 5 Pizza Festival - 4 5 Picnic - 5 5

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Debeljuškaste, hrskave, vegetarijanske, gurmanske - pizze su zvijezde festivala na zagrebačkom Tuđmancu, poznatijem kao Keglić. Pizza Festival za šmekere koji traže fine gutljaje i zalogaje dalje od betona trajat će do 3. srpnja kako bi mogli do mile volje otkrivati okuse petnaestak različitih varijacija najpopularnije hrane na svijetu.

Cijene nisu bagatelne, ali zato možete očekivati kvalitetne sastojke i pizze nakon kojih imate volje za životom, plesanjem ili desertom, poput sladoleda (u čašici ili pecivu). Tokeni koji zazuje kako bi vas upozorili da je vrijeme da prestanete pričati s društvom i podignete svoju hranu iz kućica praktično su rješenje zahvaljujući kojem nećete nepotrebno gubiti vrijeme.

Picnic Picnic (Foto: Sandro Sklepić)  

Picnic

Turneju kućicama i prikolicama započeli smo Picnicom. Prva pa najhrskavija, teksturu duguje kukuruznom brašnu, zaslužnom za rustikalnu koricu na dnu finog tijesta koje je marljivo mijesila ekipa iz Kroštule. Ako ste imali čast upoznati se s jednako "bučnim" Rimljankama u njihovoj domovini, mogle bi vam se svidjeti Picnicove pizze inspirirane Anticom Fornom Roscioliom - poznatom mjestu za vrhunsku pizzu romanu u Rimu.

Između hrskanja Picnicove pizze fino se osjete slasti nadjeva. Na preporuku domaćina iskušali smo Fureštu (rajčica u društvu mozzarelle, mortadele, grana padana i pesta od pistacije) i Istrijanku (rajčica, mozzarella, pršut, mišanca, aceto od smokve). Na domaćem terenu Istrijanka je povela svježinom, a "strankinja" sustigla slašću koja zaokružuje kombinaciju nešto uzbudljivijih sastojaka. Volite li spoj pistacija i mortadele, znate što vam je činiti, a očekivati možete nježne i nenametljive okuse. Komentiralo se kako bi blagi pesto ipak mogao biti nešto hrabriji, pa je dio ekipe koja voli mišićavije note presudila u korist Istrijanke. Savršene za piknik, uz kakav koktel ili pivo i hrskanje između razgovora, Picnicove pizze platit ćete od 38 do 54 kuna za 350 grama, odnosno 152 do 216 kuna za 1,4 kg, a koteli su im 39 kuna.

Begs Plant Based Begs Plant Based (Foto: Sandro Sklepić)

Begs Plant Based

Beg's se na Pizza Festivalu predstavio s tri pizze napravljene od sastojaka biljnog porijekla – Meet The Fig, Quattro Formaggi te Salmon & Avocado. Iako ne sadrže ni gram namirnica životinjskog podrijetla, njihove pizze zaintrigirala su nepca i ljubitelja mesa. . Nakon što smo ih probali, razvezali su nam se i jezici.

"Ovo je savršenstvo", pao je komentar na Meet the Fig, "a ja sam tip osobe koja obožava pršut, šunku i kobasice na pizzi".
Pizza Meet the Figg (58 kn) kombinira sočno i mekano tijesto Bread Cluba s Pomidorinom šalšom, mljevenim "mesom" Beyond Meat u reduciranom vermutu sa suhim smokvama, cherry rajčicama i svježim bosiljkom te s MozzaRisellom – talijanskom biljnom zamjenom za mozzarellu napravljenom od organske smeđe riže.


Oni koji više ne jedu ribu, ali i dalje žude za plodovima mora i rijeka svakako trebaju probati Salmon & Avocado (52 kn). Umjesto s klasičnim lososom, pizza je napravljena biljnom zamjenom za ovu ribu europskog brenda Revo Foods koja se temelji na proteinu graška i ekstraktu algi.

"Zastrašujuće je koliko ovo ima okus po ribi", rekla nam je kušačica koja ne jede ribu i morske plodove oko tri godine. "Sviđa mi se tijesto Bread Cluba, odlična mi je podloga na bazi creme fraichea sa svježim koprom i češnjakom, ali ovaj lažni losos mi je prestvaran. Ne mogu to jesti."

"Ma da?", komentirala je kolegica koja obožava ribu i jede je od malih nogu. "Meni uopće nema riblju teksturu. Pizza je ukusna, ali nikad ne bih pogodila da je u pitanju biljna zamjena za losos."
Nakon što smo se svi zajedno upustili u dužu, ali vrlo uzbudljivu raspravu o ukusima i okusima, papilama i doživljaju hrane iz perspektive biljojeda i mesojeda, na stol je stigla i topla Beg'sova Quattro Formaggi (46 kn).

Ova pizza biljnog porijekla oponaša okuse četiri vrste sira – nešto deblje tijesto Bread Cluba ovdje je prekriveno je Pomidorinom šalsom, biljnom zamjenom za mozzarellu i gorgonzolu talijanskog brenda MozzaRisella, te biljnom zamjenom za gaudu i cheddar brenda Green Vie uz cherry rajčice i svježi bosiljak.

Iako se biljna zamjena za sir (još uvijek) ne topi tako dobro kao pravi sir, a nedostaje joj i kompleksna dubina okusa, nevjerojatno je koliko je u posljednjih desetak godina uznapredovala tehnologija i proizvodnja hrane te da se ovakva pizza može pojesti u centru Zagreba na festivalu. Pohvaljujemo i nadamo se da će se ponuda još više širiti u budućnosti.

Bianca, Institut za Pizzu Bianca, Institut za Pizzu (Foto: Sandro Sklepić)  

Institut za pizze

Institut za pizze pod "umjetničkim ravnanjem" maestra Ivana Badžeka i čvrstom rukom picajola Erika te kreativca Tomislava na Kegliću predstavlja pet okusa. Osim klasične MaMargherite, tu su i Pepperoni - pikantna verzija s dvije vrste kobasica i čilijem, Pizzaiolo, zatim Veggie rapsodija povrtnih okusa, te Bijela pizza s puno sira i mikrociklom by Sergej iz Vesele motike.

Institut za pizzu nećete promašiti – prepoznat ćete ga po ogromnoj peći koja je na festival stigla iz Napulja. "Zlatna zvjerka" peče na temperaturama višim od 400 celzija, zbog čega skidamo kapu majstorima koji kraj nje stoje satima. Nije im lako, ali zahvaljujući talijanskoj peći, pizze su im izvrsne, što odaju i redovi ispred njihova štanda. Naravno, bez dobrog tijesta nema ni slasti, a u Institutu se ono "školuje", odnosno fermentira dulje od 48 sati. Zaigrali smo na bijelo i crveno – i prvi put se nismo "posvađali" oko ukusa. Bianca je kremasta divota za ljubitelje sira u kojoj ćete pronaći sour pesto cream kako se druži s ricottom, gorgonzolom i mozzarellom. Ljubičasti luk i masline daju dodatni kick okusa, a i "malo zelenje" se fino uklapa u cijelu priču. Platit ćete je 55 kuna, ali se i fino zasititi.

Od pizze Pepperoni nismo se zacrvenjeli zbog ljutine. Ako vi to želite (pod pretpostavkom da nas nisu štedjeli čilijem), savjetujemo da priupitate u Institutu mogu li vam pojačati dozu. Iako se nismo naljutili, Pepperoni je zbilja fina, a svidjet će se ljubiteljima mesa: salama napoli i kobasica pepperoni u igri su s mozzarellom, rajčicom, spomenutim čilijem i bosiljkom. Košta 57 kuna.

  Rougemarin Rougemarin (Foto: Sandro Sklepić)

RougeMarin

Pizzu s debelim tijestom, kakvo je izlazilo iz maminih i bakinih pećnica, nakon koje nitko ne ostaje gladan pronaći možete na "mafijaškoj" kućici. Rougemarinova Cosa Nostra teško nekoga može ostaviti gladnim, a ostane li vam viška, lako je možete ponijeti kući u originalnoj kutiji koja izgleda poput one za šibice, samo nešto veće. Kad je riječ o kvaliteti sastojaka, Rougemarin nije "šibicar". Na Cosi Nostri osim rajčice i mozzarelle naći ćete i bresaolu, grana padano, polumeki, kravlji talijanski sir taleggio, listiće mladog špinata – ali i pečene rajčice bogato punjene sirom.

Sicilijanska Cosa Nostra probudila je Talijane u nama, pa smo žustro raspravljali o ukusima. I dok je nekima Rougemarinova pizza bila pinkicu kaotična, drugi su komentirali kako su punjene rajčice idealne za posljednje zalogaje, kada ostane viška tijesta. Povela se i priča o uspomenama iz djetinjstva na "retrice", nakon kojih je kriška sasvim dosta da se ustane od stola i vrati igrati u park sve dok ulična rasvjeta ne signalizira kako je vrijeme da se ide kući. Nostalgiju na stranu, Cosu Nostru platit ćete 94 kune, što je i najskuplje od Rougemarinovih pizza, a ostale cijene kreću se od 67 kuna. Ako vam debeljuškaste pizze nisu po "ćeifu", u ponudi imaju i tanje.

Što piti?

Osim piva, na Pizza Festivalu piju se biodinamička i druga vina, a provjerite i ponudu odlične plešivičke vinarije Šoškić ili krstarite kućicama u potrazi za najboljim koktelom. U Wine bar kod Šoškića navratiti možete na gemišt (21 kuna za 0,3 l) ili iskušati njihove crne pinote, bijele sauvignone, rajnske rizlinge, graševinu ili rose. Cijene su šarene, a vina se toče na decilitar. Od žešćih kapljica u ponudi imaju rakije. Ljubitelji Aperola i Camparija žeđ mogu utažiti spritzevima po 34 kune ili iskušati limunade s jagodama i mangom (17 kuna). Mi bismo ponovno naručili jagodu, koja je mango pobijedila u intenzitetu okusa. Na Picnicovoj kućici poslužuju se osvježavajući Ljetni gin (39 kuna) i Proljetni spritz (44 kune), a za šarena ljetna pića krenite i do Gingle Bellsa ili Bar Stationa.

 

  • #festivali
  • #pizza festival
  • #pizza
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Memento park
Groblje diktature: Neobični park u predgrađu Budimpešte koji turisti obožavaju
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Vinkeveense Plassen
Popularno odmaralište na sjeveru Europe: Neobično jezero s još neobičnijim otocima
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Probijanje granica
Znate li što je Everesting? Najizazovniji uspon na svijetu koji možete izvesti i na brdu iza svoje kuće
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Jednostavno
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa: Bogatstvo jeseni na kriški kruha
Kako koristiti svileni tofu
3 eura za 300 grama
Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
Napetost na ulazu u Novi Sad: Građani spriječili napad na studente iz Novog Pazara
SKORO INCIDENT
Batinaši u crnom dočekali studente na ulazu u Novi Sad: Pogledajte kako su ih građani otjerali
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
show
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Priča o Filipincu Nicolasu Ypilu iz Supertalenta
osvojio zlatni gumb
Tko je Filipinac iz Supertalenta? U Hrvatsku je došao s dirljivim ciljem, a iznenadit će vas što je po struci
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Ova bakterija uzrokuje smrtonosne proljeve, češće kod žena, a širi se nakon antibiotika!
Alarmantni podaci nove studije
Ova bakterija uzrokuje smrtonosne proljeve, češće kod žena, a širi se nakon antibiotika!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Urnebesno
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
tech
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
sport
VIDEO Pogledajte kako su Vučićevi plaćenici istjerani iz dvorane u Beogradu
Pobjeda normalnih
VIDEO Pogledajte kako su Vučićevi plaćenici istjerani iz dvorane u Beogradu
Dinamo srušio Rijeku u derbiju kola, a onda su dobili još jednu lijepu vijest
Evo o čemu se radi
Modri najprije srušili Rijeku u derbiju kola pa saznali još jednu sjajnu vijest
Dinamo srušio Rijeku! Hoxha zabio gol o kojem će se dugo pričati
Dramatičan finiš
Dinamo srušio Rijeku! Hoxha zabio gol o kojem će se dugo pričati
tv
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
MasterChef: Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
SAZNAJTE VIŠE!
Ovo nismo očekivali od Zorana! Evo što kaže nakon odlaska: "Pao mi je kamen sa srca!"
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zagreb špica: Bermude u street style izdanju
IZGLEDAJU TOP
Ljepotica iz Zagreba u trenutno najtraženijim hlačama, svi su ludi za njima
Hrvatske modne ikone 60+
FANTASTIČAN STIL
Hrvatske modne ikone 60 plus - glasajte i odaberite najbolje odjevenu damu
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zagreb špica: Bermude u street style izdanju
IZGLEDAJU TOP
Ljepotica iz Zagreba u trenutno najtraženijim hlačama, svi su ludi za njima
VIDEO Pogledajte kako su Vučićevi plaćenici istjerani iz dvorane u Beogradu
Pobjeda normalnih
VIDEO Pogledajte kako su Vučićevi plaćenici istjerani iz dvorane u Beogradu
Pizza Festival - 4
Hrana, cuga, glazba

Idemo na Pizza Festival! Recept za super provod u omiljenom zagrebačkom parku

Slasne pizze, odlična glazba i rashlađena pića igraju glavnu ulogu u novoj gastro avanturi koja se od četvrtka, 23.6. do nedjelje, 3.7. održava na Trgu dr. Franje Tuđmana. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno
    Slatko i slano

    Fina hrana i cuga: Pizza Festival stiže na zagrebački Keglić

  • Pizza Festival - 4 Aktualno
    Hrana, cuga, glazba

    Idemo na Pizza Festival! Recept za super provod u omiljenom zagrebačkom parku

  • Pizza Festival Zagreb - 5 Aktualno
    I slani i slatki

    Najbolji razlozi za dolazak na Pizza Festival: Hit-jela u kojima se gušta na zagrebačkom Tuđmancu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close