Već je bilo debelo iza 20 sati kada je šesteročlani gastro žiri ocjenjivao posljednji od blagdanskih specijaliteta na adventskim kućicama u Zadru. Kiša je lagano rominjala dajući raskošnim svjetlosnim dekoracijama na adventskom trgu u Zadru dodatni sjaj, a ocjenjivačima vina i hrane energiju za slatko, ali i zahtjevno zadovoljstvo.

„Nije im lako, imamo 25 adventskih kućica koje u gastronomskom smislu svake godine naprave korak više“, kaže Damir Granić, koordinator ovogodišnjeg Adventa u Zadru. Granić ovaj posao radi već treću godinu uzastopno, istovremeno prateći što se događa u susjednim dalmatinskim gradovima. Šibenik i Split također imaju adventske manifestacije, no u tim se gradovima adventska manifestacija održava na više različitih gradskih punktova. U Zadru je adventski trg elegantno naslonjen na Trg Petra Zoranića i Trg pet bunara s pozornicom za koncerte i 25 adventskih kućica. S jedne strane adventski trg obasjavaju brojni viseći ukrasi, dok se s druge strane prpošno zrcali u odsjaju šarenih blagdanskih ukrasa.

PR PR (Foto: Pr: Foto: Bojan Bogdanić)

„Trg je lijepo ukrašen i osjećaj blagdanskog šušura postoji na svakom koraku. Nismo htjeli imati više različitih punktova za naše brojne događaje, nego jedan centralni na kojemu će se svi okupljati. To je zapravo tipično za advente u kontinentalnim mjestima, pa su i naša dva trga spojena u jedinstvenu adventsku pozornicu“, govori Granić pokazujući na mnoštvo mladih ljudi, parova i obitelji koji su unatoč radnom danu bez uobičajenih večernjih glazbenih programa, ispunili prostor adventskog trga. Ljudi iz cijele Zadarske županije i drugih hrvatskih središta, ali i brojni glazbeni izvođači, prepoznali su adventski trg i općenito Advent u Zadru kao jednu od najljepših, najšarmantnijih i najintimnijih domaćih manifestacija. Među mnoštvom koje se okupilo te prohladne i kišne večeri na adventskom trgu, lako je bilo pronaći Zadrane kojima je Advent u Zadru odavno ušao pod kožu.

„Volimo dolaziti i pratiti događaje na Adventu u Zadru, pogotovo vikendom kada su koncerti“, kaže Ivana Brkljača koja je s kćerkom Karmen posjetila te večeri jedan od blagdanskih ugostiteljskih objekata. Ono čemu se mama i kćerka Brkljača posebno raduju je izlazak na Silvestrovo i odbrojavanje posljednjih 10 sekundi u godini na izmaku.

PR PR (Foto: Pr: Foto: Bojan Bogdanić)

PR PR (Foto: Pr:Foto Matija Lipar)

„Bili smo lani na dočeku Nove godine na otvorenom, bit ćemo i ove. Zadar je u novogodišnjoj noći uvijek posebno lijep“, napominje gospođa Ivana unaprijed se veseleći koncertnom spektaklu i novogodišnjoj trpezi na adventskim kućicama. Ponuda je bogata; iz adventskih kućica šire se arome od kuhanog vina, rum-punča, raznih zimskih čajeva i drugih toplih napitaka, do klasičnih i burgera s tripicama ili s hobotnicom, sarmi, kobasica, divenica, liganja, bakalara i fritula.

„Zadarski ugostitelji vole se natjecati sami sa sobom nudeći sve raznovrsniju i kvalitetniju ponudu. Ove godine u ponudi na kućicama imamo specijalitete inspirirane europskim i svjetskim kuhinjama, poput španjolskih churrosa, bavarskih i austrijskih germknedla ili danskog aebleskivera. Posebnost su i peciva prilagođena gastronomskoj ponudi na Adventu u Zadru“, ističe Granić.

Zadarska adventska manifestacija najduža je u Hrvatskoj. Traje puna 44 dana do 6. siječnja sljedeće godine, a dio iz ovogodišnjeg bogatog programa već je odrađen. Otvorio ga je koncertom na Dan grada Zadra Tony Cetinski, nastavilo se koncertima Tomislava Bralića i klape Intrade, grupe Silente, Jure Brkljače, spektakularnim koncertom grupe Let 3, a vrhunac će tek uslijediti novogodišnjim koncertom popularnog Jole. Negdje između svirat će još grupe Vatra i Opća opasnost, Jasna Zlokić, Soulfingersi, Marko Škugor i drugi.

Tomislav Bralić _ Klapa Intrade Advent u Zadru 25.11.2023 Tomislav Bralić _ Klapa Intrade Advent u Zadru 25.11.2023 (Foto: Pr: Foto Bojan Bogdanić)

„Svaki koncert je dobar. Bitno je da se nešto događa i da možemo izaći u grad“, govore Bosiljka Kadija Jurić i njezina kćerka Marta Baričić. Dok je gospođa Bosiljka zbog obaveza više koncentrirana na subotnje izlaske i koncerte, Marta je gotovo svakodnevno u điru na Adventu u Zadru.
„Hrana je odlična i raznovrsna. Ima svega i svačega, a i cijene su prihvatljive. Na adventskom trgu vrijeme se zaista može ugodno provesti, pogotovo jer je lijepo uređen“, dodaje Marta.

Važan dio blagdanskih događanja u Zadru posvećen je djeci, pa su zadarski mališani već dočekali svetog Nikolu i odradili brojne radionice kreirajući ukrase.

PR PR (Foto: Pr: Foto Matija Lipar)

„Puno je tu bilo dobre djece“, napominje Granić, „pa su svi dobili slatkiše“. No najvažniji događaj, kao i svake godine, bit će dječji doček Nove godine točno u podne na svečano uređenom Narodnom trgu. Konfeti i baloni tada će preko centralnog zadarskog trga i Kalelarge poletjeti prema nebu, što će biti jedini glasniji zvučni i vizualni spektakl na dočeku Nove godine. Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica ove su godine u duhu pet friendly grada i iz ekoloških razloga odlučili odustati od novogodišnjeg vatrometa, ali šušura, šarenila i dobrog raspoloženja ipak neće nedostajati. Ne nedostaje ga ni sada, jer se pored adventskog trga blagdanskih duhom zrcale Kalelarga ili Božićna čarolija u dvorištu palače Cedulin.

„Kada na rasporedu nisu koncerti estradnih zvijezda, imamo nastupe klapa i zadarskih bendova, pa se uvijek nešto događa“, ističe koordinator Granić kako će tijekom svih 44 dana Advent u Zadru ponuditi za svakog ponešto. Advent u Zadru organiziraju Grad Zadar, zadarska Turistička zajednica i gradsko poduzeće Tržnice Zadar, dok je potpora ovoj uspješnoj i prepoznatljivoj manifestaciji došla još s adresa Hrvatske turističke zajednice Turističke zajednice Zadarske županije.

Sve informacije o Adventu u Zadru mogu se pratiti na www.advent.zadar.travel i društvenim mrežama.

pr pr (Foto: Pr: Foto Matija Lipar)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju