Ipak, rana jesen itekako je dobro vrijeme za odmor koju je moguće pošteno iskoristiti prije zimskih praznika. Za razliku od ljetnih vrućina, rana jesen nudi lagane temperature po kojima je lako posjećivati mjesta ili se baviti sportom, gdje dan i dalje traje dovoljno dugo za uživanje. Zadnjih par dana odmora ili starog godišnjeg tako možete iskoristiti u lovu na tartufe, degustacijama vina, uživanje u ukusnim domaćim delicijama ili biciklizmu, a koje možete završiti sami sa sobom ili s bližnjima u romantičnoj kući za odmor. Idilično, zar ne?

Znate li što je još idilično? Što za sve ovo ne morate putovati u Istru, Slavoniju, Dalmaciju ili van Hrvatske, jer sve navedeno možete pronaći u okolici Zagreba. Da, dobro ste pročitali, u lov na tartufe ne morate putovati više sati, nego to možete u obližnjem gradskom susjedstvu. Naime, okolica „Metropole“ nudi pregršt opcija za odmor i rekreaciju idealnu za ranu jesen, a mi vam donosimo svojevrsni vodič s preporukama koji bi vas mogao potaknuti na razmišljanje.

PR PR (Foto: PR)

Korak 1: odabir kuće za odmor

Za razliku od hotela ili apartmana, kuće za odmor pružaju siguran i ugodan ugođaj gdje ste „sami svoj gazda“. Ako želite istinski uživati u svojem odmoru u jednom drugačijem, domaćem okruženju, u Zelenom prstenu oko Zagreba nalazi se raznovrsa ponuda kuća za odmor koja će odgovoriti na različite preferencije, od rustikalnih drvenih kuća ili modernih interijera s bazenima, pa sve do posebno uređenih kuća iza kojih stoji topla ljudska priča. Bez obzira jeste li ljubitelj modernog dizajna gdje se možete lako sakriti od svog šefa ili volite ruralni obiteljski doživljaj ispunjen bojama jeseni, Zagrebačka županija svakako vas neće razočarati svojom ponudom.

PR PR (Foto: PR)

Korak 2: isplanirajte aktivnosti i destinaciju

Nakon što ste odabrali svoju idealnu kuću za odmor, vrijeme je za planiranje aktivnosti. Okolica Zagreba uvijek je nosila nadimak „zelena oaza relaksacije“ ne samo radi turističke priče koja traje već više dva stoljeća, nego i zbog živopisnih krajolika koji su idealni za razgledavanje, a pogotovo biciklizam. Isto tako, Zagrebačka županija nadomak glavnog grada skriva i prava mala ruralna utočišta za bijeg od svakodnevne rutine te istinski hedonizam izvan urbane vreve.

Za vas imamo nekoliko sugestija koje će vam pomoći u planiranju savršenog jesenskog odmora, jer više od 50 turopoljskih izletišta i obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava spremno je dočekati vas s osmjehom kako biste se doista odmorili, pa makar u kratkom roku.

Za početak, u ovoj bogatoj ponudi svakako treba istaknuti i čarolije brojnih destinacija koje možete posjetiti, a sve su vam nadomak kratke vožnje od grada. Svako mjesto nudi svoju vlastitu priču povijesti, prirodnih ljepota i baštinu koju je moguće posjetiti. Recimo, možete istražiti martinsku baštinu Dugog Sela ili stari grad Lukavec u Velikog Gorici, proputovati putem spisateljice Marije Jurić Zagorke u Vrbovcu, kao i posjetiti jednu od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Zaprešiću. Ljubitelji dobre čašice mogu isprobati ukusna vina iz okolice Jastrebarskog i Svetog Ivana Zeline ili biti dio brojnih nadaleko poznatih samoborskih manifestacija. Obožavatelje tehnologije svakako bi mogao zainteresirati i posjet tvornici Rimac u Svetoj Nedjelji, dok se drugi mogu potpuno odmoriti od posla u prirodnom ivanićgradskom lječilištu „Naftalan“. Čak i manja mjesta ne zaostaju s ponudom koji će oduševiti na nekoliko noćenja, poput Rugvice, Pisarovine, Krašića, Brdovca, Dubravice ili Marije Gorice.

PR PR (Foto: PR)

Sve u svemu, ovoliko šarolika ponuda jednostavno ne može stati u ovaj tekst, ali na sljedećoj poveznici možete svakako dodatno istražiti sve destinacije i odabrati svoju idealnu aktivnost.

Ako volite voziti biciklom po Medvednici, razmislite o novoj turi po Turopolju. Naime, velika ponuda biciklističkih staza i ruta svakako će pružiti nešto i za vas, što potvrđuju i brojne biciklističke staze kao što su Stopama svetog Martina, Via Moslavina, Jaska Bike, Biciklom uz Kupu, Avanture po Samoboru, Biciklom po svetonedeljskim jezerima, Biciklom po Turopolju te Zelinski bregi na dva kotača.

Korak 3: odaberite večeru po želji uz degustaciju vina

Okolica Zagreba puna je tradicionalne domaće kuhinje u kojoj možete uživati u autohtonom ambijentu, što je ponekad teško naći i tipičnoj gradskoj gužvi. Nakon aktivnog dana razgledavanja gradova, baštine i bicikliranja (ili čistog hedonizma, jer se i od odmora treba odmoriti), na području zagrebačkog prstena pronaći ćete bogatu ponudu restorana s brojnim lokalnim posebnostima. Ono što bi vam svakako preporučili u ovom vodiču je da isprobate raskošan okus seljače kuhinje koju Zeleni prsten može ponuditi. Svakako potražite mjesta gdje možete isprobati bele žgance, vrbovečka pera, plešivički copanjek, gibanicu ili rudarsku greblicu, čije iskustvo okusa ćete jedva čekati ispričati prijateljima ili kolegama na poslu. 

PR PR (Foto: PR; Foto: Rober Braje/PR)

Osim tradicionalnog obroka, ukusnu večeru treba završiti i degustacijom kvalitetnog vina. Naime, vinogradi zagrebački županije smješteni su po obroncima planina i nižem gorju, gdje su vinogradi na južnim padinama idealni za uzgoj. Zato su vina većinom bijela, pjenušava i mirna, obično svježeg i laganog osjećaja bogatog aromama. Ipak, pronaći će se i sve više kompleksnijih, odležanih, maceriranih vina. Radi potpunijeg iskustva, svakako bi vam preporučili da proučite Plešivičku, Zelinsku ili Samoborsku vinsku cestu za jedno drugačiju, out-of-the box degustaciju koja će vas sigurno oduševiti.

Korak 4: opustite se i uživajte
Sad kad ste odabrali svoju kuću za odmor, mjesta za posjetiti te domaću deliciju koju želite probati, vrijeme je za samo dogovoriti svoj godišnji odmor sa šefom ili iskoristiti neki vikend kako biste krenuli na ranojesenski put iz snova. Zagrebačka oaza mira pružit će vam u tome sve što treba bez gubitka vremena na putovanje. Tko zna, možda ćete baš pronaći svoju buduću čaroliju pravog odmora nadomak Zagreba, nadomak ruke. Pozivamo vas da proučite sljedeću poveznicu, jer vaša jesenska bajka nalazi se bliže nego što mislite.

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju