Prve u Istri, ulice Vodnjana zasjale su obasjane svjetlošću javne rasvjete daleke 1899. godine zahvaljujući industrijalcu i vizionaru Pietru Marchesiju. Njemu i njegovim brojnim zaslugama u čast, Vodnjan će 12. kolovoza opet zablistati kroz igru svjetla i video mapping projekcije u sklopu projekta nazvanog LUCE (tal. svjetlost). Video mappingom na vodnjanskim pročeljima oživjet će vrhunske ilustracije iz stripa Vodnjanske štorijice obogaćenog proširenom stvarnošću.

Ovim je stripom Turistička zajednica grada Vodnjana na originalan način ispričala vodnjanske, galižanske i perojske legende i pučke predaje za što je 2020. godine nagrađena nacionalnom turističkom nagradom "Simply the best".
Glavni dio projekta LUCE kojim bi zasigurno bio zadivljen i sam Pietro Marchesi, održat će se na Zagrebačkom trgu u Vodnjanu 12. kolovoza. U suradnji s čarobnjacima svjetla iz tvrtke Visualia koja već nekoliko godina u Puli organizira "Visualia - festival svjetla" napravljen je zadivljujući video mapping čije će se petominutne projekcije održavati u intervalima od 21 h do ponoći.

Mali trg Forno Grande ukrašen jednim od najljepših vodnjanskih murala bit će "pomoćno" mjesto održavanja projekta LUCE gdje će za dobru glazbu biti zadužena Groovoteka, a za pune čaše craft piva i vina te street food zalogaje pobrinut će se Fabrika bira, vinarija Medea i Konoba Daniela. Uz glavni dio programa na Zagrebačkom trgu posvećen Vodnjanskim štorijicama, duž ulice Forno Grande posjetitelje će oduševljavati montirane svjetlosne i interaktivne instalacije. One će posebno doći do izražaja na tlu i pročeljima zgrada nakon što se ugasi gradska rasvjeta.

Projekt LUCE odličan je povod za dolazak u Vodnjan i doživljaj njegovog jedinstvenog noćnog izdanja, ali i za upoznavanje Pietra Marchesija jednog od najfascinantnijih stanovnika Vodnjana koji je povijest svoga grada obilježio na puno načina. 

Pietro Marchesi obilježio je građansku, društvenu, industrijsku i urbanu povijest Vodnjana. Zahvaljujući njemu javna rasvjeta prvo je stigla u Vodnjan, a potom u druge istarske gradove. Pietro Marchesi snosio je troškove postavljanja kablova i stupova te je opskrbio svaku kuću priključkom za žarulju od 25 vati. Njegova električna centrala nalazila se u Mlinarskoj ulici među poljima posjeda obitelji Marchesi.

Osim za javnu rasvjetu, upotrijebio je električnu energiju u uljarama, mlinovima, destilerijama i drugim mehaničkim sredstvima rada. Bez sumnje možemo ga smatrati najvećim istarskim industrijalcem toga vremena.

Pietro Marchesi prvi je u Vodnjanu izgradio destileriju za proizvodnju rakije u kojoj je nastajalo čak 400 hektolitara rakije godišnje koristeći drop i svaki ostatak berbe, a prikupljao je materijal čak iz Grčke i južne Italije.

Svestrani Pietro Marchesi bio je i umjetnik. Naime, autor je kazališne scene za „Istarsku svadbu“ slavnu operu koju je inspiriran Vodnjanom napisao istarski skladatelj, Antonio Smareglia.

Grb obitelji Marchesi može se vidjeti na obiteljskoj grobnici u kojoj su pokopani brojni članovi te obitelji kao i njihov najslavniji član Pietro Marchesi. Na grbu se ističe jelen koji galopira iznad ukrašenog tornja s gradskim vratima, a možda ga pronađete na još nekim mjestima kada posjetite predivni Vodnjan.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju