• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Tradicijska kuhinja

Slatka priča iz Istre: Znate li što je torta de mandole?

Torta de mandole ili "bumbarska" torta, tradicionalna je vodnjanska slastica od badema, jaja i šećera, koja se pravila za najsvečanije prilike.
Punkufer avatar placeholder
PR 8.12.2024 08:57 komentari
viber Created with Sketch.
Torta de mandole - 8
Torta de mandole - 8 (Foto:STUDIO11)

Galerija Torta de mandole - 18 14 Torta de mandole - 17 14 Torta de mandole - 16 14 Torta de mandole - 15 14

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Torta de mandole predstavljala je luksuz u doba kad se rođendani nisu slavili, za stolom bi zasjala i s njega brzo nestala tek za vrijeme najvažnijih vodnjanskih svečanosti. Iako biste pomislili da je kao takva bila bogata sastojcima, slojevima i aromama njezina posebnost bila je u dugotrajnom i zahtjevnom umijeću baratanja s tri jednostavne namirnice. Bez brašna, njezin fantastičan okus nastajao je zahvaljujući jajima, šećeru i bademima koji su svojim specifičnim okusom otkrivali tajnu mekanog vodnjanskog tla.

Torta de mandole - 11 Torta de mandole - 11 (Foto: STUDIO11)

Za ovu jedinstvenu tortu nije bilo dovoljno jedno ime pa ona s ponosnom nosi dva. Jedno službeno s kojim je upisana u bogatu povijest vodnjanske gastronomije - torta de mandole i ono drugo povezano s "Bumbarima" zahvaljujući kojima se naziva i "bumbarska torta". Iako ste se možda na trenutak zbunili i čini vam se da čujete zujanje bumbara oko kriške slatke torte, radi se zapravo o upečatljivom imenu za stanovnike Vodnjana koji baštine gotovo izumrli istroromanski (istriotski) dijalekt. Njime je nekad govorila većina stanovnika Vodnjana čija je nacionalnost, kao i u ostatku Istre, bila talijanska pa je i vodnjanska kuhinja, uključujući i njezine slastice, izrasla na venecijanskim temeljima kojima je povijest dodala i neke druge utjecaje.

Torta de mandole - 7 Torta de mandole - 7 (Foto: STUDIO11)

I dok smo do sada o njoj govorili u perfektu, za upotrebu prezenta i futura zaslužna je Turistička zajednica grada Vodnjana koja se posvetila očuvanju ovog autentičnog i jedinstvenog dijela vodnjanske baštine pokrenuvši inicijativu zaštite i vrednovanja Torte de mandole, uz prijedlog da se proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom. Cilj nije samo sačuvati izvornost recepta, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije na promociju Torte de mandole kako bi ona zauzela svoje zasluženo mjesto i na nacionalnoj razini.

Sad kad ste ukratko upoznali osebujnu zvijezdu našeg teksta i vrlo važan dio vodnjanske tradicije koji je moguće kušati za vrijeme boravka u Vodnjanu, ali i na jednom posebnom mjestu u Zagrebu, vrijeme je da vas kroz niz zanimljivosti zaljubimo u tortu de mandole, slatki simbol vodnjanskog identiteta.

Gastronomija sa zlatnim pečatom

Vodnjanska kuhinja je jednostavna, no bogata mirisima i okusima, u njoj se sljubljuju utjecaji Venecije s varijacijama i dodacima austrougarskog te slavenskog utjecaja. Vodnjansko podneblje podarilo je vodnjanskim jelima zlatni pečat, vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje za koje je u prošlosti bilo dovoljno reći "oio de Dignan" odnosno ulje iz Vodnjana i koje se u vrijeme Venecije razmjenjivalo za zaštitu od neprijatelja. Vodnjanske su svečanosti mirisale po jedinstvenom desertnom slatkom vinu "vin de rosa", vrsti prošeka u čijim kapima su Vodnjanci skupljali najbolje od malvazije i svog vinogradarskog umijeća. Uz takvo vrhunsko vino koje je svojim mirisom slavnog talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzija podsjećalo na ruže, bilo je potrebno stvoriti i slasticu vrhunskog okusa. Tradicionalna bumbarska kuhinja snazvana je kao i torta, prema Bumbarima, odnosno autohtonim Vodnjancima čije je ime, pretpostavlja se, nastalo pogrešnim izgovorom riječi burbero, što bi značilo negostoljubiv, ili fa bumba, što znači piti.

Torta de mandole - 9 Torta de mandole - 9 (Foto: STUDIO11)

Svoju je pučku jednostavnost bumbarska kuhinja oplemenjivala punoćom okusa koji su posebno dolazili do izražaja u slasticama, a one su s vremenom postale poznate i omiljene delicije. Vodnjanci i danas rado pripremaju suhe kolače zvane pampagnachi (pampanjaki), potom kroštule, a tu su i ušećereni bademi, amaretti i fave o kojima govori knjiga recepata "La couseina boumbara" Zajednice Talijana Vodnjan. No, u tom slatkom i ukusnom društvu, na najvišem tradicijskom postolju neprikosnoveno kroz vrijeme vlada svečani kolač iznimne arome - torta de mandole.

Slatki luksuz za svečane trenutke

Torta de mandole ili "bumbarska" torta, za Vodnjance nije samo slastica. Praveći je i uživajući u njoj oživljavaju sjećanje na pretke kojima uljepšavala najvažnije životne trenutke zbog čega se recept, poput dragocjenog baštinskog blaga, prenosio na nove generacije.
U tradicionalnim vodnjanskim obiteljima rođendani se nisu slavili, a namirnice su bile odraz vremena u kojima je domaćinstvo koristilo ono što je imalo. Torta de mandole bila je luksuz koji su si Vodnjanci mogli priuštiti samo za posebne prigode – vjenčanja, blagdane i rijetke svečanosti.

Torta de mandole - 2 Torta de mandole - 2 (Foto: STUDIO11)

Iako su mnoge obitelji napustile Vodnjan nakon Drugog svjetskog rata noseći sa sobom dragocjene kuharice, Torta de mandole se uspjela sačuvati. (Nekadašnje) manifestacije poput „Slatkog ljeta” podsjetile su mještane na stare kulinarske korijene, dajući novi život receptima i nasljeđu. Danas, torta de mandole predstavlja mnogo više od kolača – ona je simbol očuvanja sjećanja na nekadašnji život, rad i običaje ljudi ovog područja. Kolač je to koji u sebi čuva priče, okus i miris djetinjstva, vrijedno nasljeđe prošlosti koje se uspjelo očuvati zahvaljujući posvećenosti generacija koje su ga s ponosom pripremale i dijelile.

Okus koji u sebi skriva tajnu bademovih stabala

A zašto se tako pamtio okus Torte de mandole? Vodnjan je nadaleko bio i ostao poznat po mnogočemu, od maslinovog ulja, aromatičnog bilja do najvećeg broja crkvica i kažuna, no rijetki znaju da su ga krasile i brojne plantaže badema zbog kojih je okus Torte de mandole bio uistinu autentičan.

Zanimljiva je činjenica da je na specifičan okus i miris badema uvelike utjecao položaj stabla badema. Vodnjanci su ih u prošlosti sadili na tlu zvanom "girasso" koje je bilo mekše što je bademima davalo poseban miris, a torti okus kojem je bilo nemoguće odoljeti.

Recept kao blago sačuvano u požutjelim bilježnicama

Recept za Tortu de mandole prepisivao se iz bilježnice u bilježnicu čije bi stranice požutjele od listanja i minulih godina, a možda i od pokojeg traga dugotrajne pripreme. Prema dostupnim podacima, neka ga je vodnjanska domaćica prvi put zapisala oko 1942. godine otkad se s puno ljubavi i pažnje prenosio unutar obitelji.
Sastojke za tortu - bademe, jaja, šećer, bilo je lako zapamtiti, no na način i finese pripreme te neke male trikove uvijek se trebalo podsjetiti. Tako bi se u nekim varijantama dodavala i rakija ili malo limunove kore da se prikrije okus „freschin” odnosno svježine jaja, a za uspješan rezultat vrlo su važna jaja sobne temperature i stavljanje torte u hladnu pećnicu prije zagrijavanja.

Vodnjanke su se morale naoružati s velikom količin

Torta de mandole - 6 Torta de mandole - 6 (Foto: STUDIO11) om strpljenja, ali i imati snažne ruke jer su se bjelanjci za snijeg tukli ručno, vilicom i vrlo sporo što je moglo potrajati i do dva sata jer se u protivnom torta ne bi digla. No, sav trud bi nagrađen jednostavnom, a bogatom aromom torte koja bi svaki put izmamila uzdahe zadovoljstva svih okupljenih oko svečanog stola, ali i ponosni osmijeh umorne domaćice. Tako je Torta de mandole postajala omiljeni desert svih generacija.

Gdje se može probati torta de mandole?

Nakon pročitanog teksta, zasigurno priželjkujete prvu priliku za kušanje ove famozne torte o kojoj sada toliko znate da gotovo na nepcu osjećate okus vodnjanskih badema. Servirana s puno ljubavi kriška torte čeka vas u prekrasnom restoranu Vodnjanka u središtu Zagreba u kojem ga peče majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, chefica Svjetlana Celija. Bumbarsku tortu napravljenu njezinom rukom pronaći ćete ljeti i u vodnjanskom caffè baru Piazza na Narodnom trgu te malo izvan Vodnjana u Pršutarni i stanciji Buršić koja ih također priprema.

Torta de mandole nije samo desert, ona je simbol kulinarske baštine i identiteta Vodnjana. Svojim bogatim okusom i jednostavnim, ali pomno biranim sastojcima, ova slastica utjelovljuje duh tradicije koja se generacijama prenosila s koljena na koljeno. Sa svakom pojedenom kriškom pridonijet ćete njezinom očuvanju pa neka vam ta činjenica bude poticaj da često uživate u njoj!

Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu Kako napraviti tjesteninu? - 4 Kako napraviti tjesteninu? - 2 Kako napraviti tjesteninu? - 5 +2 Kako napraviti tjesteninu? - 6

.

 

  • #Tradicijska kuhinja
  • #istra
  • #vodnjan
  • #Torta de mandole
  • #Nematerijalna baština
  • #vodnjanka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Pokrovitelj TZ Kvarner
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Dubai kuglice recept bez pečenja
Božićna slastica
Ove kuglice najlakša su verzija Dubai čokolade, ne morate ih peći, a savršen su izbor za blagdanski stol
Bakalar na portugalski ili kako je jedan Norvežanin odlučio da mu jug - bolje odgovara
Jug im bolje paše
Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana
Adventska putovanja koja mirišu na kuhano vino i zimsku čaroliju
Jednodnevni izleti
Adventska putovanja koja mirišu na kuhano vino i zimsku čaroliju
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
16-godišnji mladić napadnut je nožem u njemačkom gradu Herfordu
užas u njemačkoj
Mladić izboden nožem u blizini božićnog sajma, napadač u bijegu
Hitni postupak trajao četiri godine pa propao: Nitko neće odgovarati za napad na studenta
EMISIJA PROVJERENO
Brutalno su ga pretukli, uništili mu život i izvukli se: "I da su ga ubili, kad bi navršili 21. godinu, ne bi odgovarali, to je grozno"
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
Rada Manojlović pokazala je luksuzno uređen stan na Voždovcu
luksuzan stan!
Srpska zvijezda pokazala djelić svog doma vrijednog 250 tisuća eura, 3D zidovi su pun pogodak!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Komentar Ivice Mede
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
Job's not finished
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
Nogometaši Rijeke pobijedili su Celje s 3:0 u 5. kolu Konferencijske lige.
Furiozno drugo poluvrijeme
Slovenska senzacija pala na Rujevici! Rijeka zakoračila prema europskom proljeću
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
12. 12.: Datum ogledala koji šalje važnu poruku
Datum ogledala
Najvažniji datum u godini, koji nam šalje važnu životnu poruku
sve
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 2
Mali pršut

Kad se udruže bura, meso i sol: Upoznajte špaletu, najslasniji izgovor za izlet u Vodnjan

“Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese”, manifestacija koja se na uskršnji ponedjeljak održava već 12 godina u Stanciji Buršić u Vodnjanu, odličan je povod za bolje upoznavanje s istarskom tradicijom i gastronomijom.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close