• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Tradicijska kuhinja

Slatka priča iz Istre: Znate li što je torta de mandole?

Torta de mandole ili "bumbarska" torta, tradicionalna je vodnjanska slastica od badema, jaja i šećera, koja se pravila za najsvečanije prilike.
Punkufer avatar placeholder
PR 8.12.2024 08:57 komentari
viber Created with Sketch.
Torta de mandole - 8
Torta de mandole - 8 (Foto:STUDIO11)

Galerija Torta de mandole - 18 14 Torta de mandole - 17 14 Torta de mandole - 16 14 Torta de mandole - 15 14

U trendu Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Bezobrazno skupo! 10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?

Torta de mandole predstavljala je luksuz u doba kad se rođendani nisu slavili, za stolom bi zasjala i s njega brzo nestala tek za vrijeme najvažnijih vodnjanskih svečanosti. Iako biste pomislili da je kao takva bila bogata sastojcima, slojevima i aromama njezina posebnost bila je u dugotrajnom i zahtjevnom umijeću baratanja s tri jednostavne namirnice. Bez brašna, njezin fantastičan okus nastajao je zahvaljujući jajima, šećeru i bademima koji su svojim specifičnim okusom otkrivali tajnu mekanog vodnjanskog tla.

Torta de mandole - 11 Torta de mandole - 11 (Foto: STUDIO11)

Za ovu jedinstvenu tortu nije bilo dovoljno jedno ime pa ona s ponosnom nosi dva. Jedno službeno s kojim je upisana u bogatu povijest vodnjanske gastronomije - torta de mandole i ono drugo povezano s "Bumbarima" zahvaljujući kojima se naziva i "bumbarska torta". Iako ste se možda na trenutak zbunili i čini vam se da čujete zujanje bumbara oko kriške slatke torte, radi se zapravo o upečatljivom imenu za stanovnike Vodnjana koji baštine gotovo izumrli istroromanski (istriotski) dijalekt. Njime je nekad govorila većina stanovnika Vodnjana čija je nacionalnost, kao i u ostatku Istre, bila talijanska pa je i vodnjanska kuhinja, uključujući i njezine slastice, izrasla na venecijanskim temeljima kojima je povijest dodala i neke druge utjecaje.

Torta de mandole - 7 Torta de mandole - 7 (Foto: STUDIO11)

I dok smo do sada o njoj govorili u perfektu, za upotrebu prezenta i futura zaslužna je Turistička zajednica grada Vodnjana koja se posvetila očuvanju ovog autentičnog i jedinstvenog dijela vodnjanske baštine pokrenuvši inicijativu zaštite i vrednovanja Torte de mandole, uz prijedlog da se proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom. Cilj nije samo sačuvati izvornost recepta, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije na promociju Torte de mandole kako bi ona zauzela svoje zasluženo mjesto i na nacionalnoj razini.

Sad kad ste ukratko upoznali osebujnu zvijezdu našeg teksta i vrlo važan dio vodnjanske tradicije koji je moguće kušati za vrijeme boravka u Vodnjanu, ali i na jednom posebnom mjestu u Zagrebu, vrijeme je da vas kroz niz zanimljivosti zaljubimo u tortu de mandole, slatki simbol vodnjanskog identiteta.

Gastronomija sa zlatnim pečatom

Vodnjanska kuhinja je jednostavna, no bogata mirisima i okusima, u njoj se sljubljuju utjecaji Venecije s varijacijama i dodacima austrougarskog te slavenskog utjecaja. Vodnjansko podneblje podarilo je vodnjanskim jelima zlatni pečat, vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje za koje je u prošlosti bilo dovoljno reći "oio de Dignan" odnosno ulje iz Vodnjana i koje se u vrijeme Venecije razmjenjivalo za zaštitu od neprijatelja. Vodnjanske su svečanosti mirisale po jedinstvenom desertnom slatkom vinu "vin de rosa", vrsti prošeka u čijim kapima su Vodnjanci skupljali najbolje od malvazije i svog vinogradarskog umijeća. Uz takvo vrhunsko vino koje je svojim mirisom slavnog talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzija podsjećalo na ruže, bilo je potrebno stvoriti i slasticu vrhunskog okusa. Tradicionalna bumbarska kuhinja snazvana je kao i torta, prema Bumbarima, odnosno autohtonim Vodnjancima čije je ime, pretpostavlja se, nastalo pogrešnim izgovorom riječi burbero, što bi značilo negostoljubiv, ili fa bumba, što znači piti.

Torta de mandole - 9 Torta de mandole - 9 (Foto: STUDIO11)

Svoju je pučku jednostavnost bumbarska kuhinja oplemenjivala punoćom okusa koji su posebno dolazili do izražaja u slasticama, a one su s vremenom postale poznate i omiljene delicije. Vodnjanci i danas rado pripremaju suhe kolače zvane pampagnachi (pampanjaki), potom kroštule, a tu su i ušećereni bademi, amaretti i fave o kojima govori knjiga recepata "La couseina boumbara" Zajednice Talijana Vodnjan. No, u tom slatkom i ukusnom društvu, na najvišem tradicijskom postolju neprikosnoveno kroz vrijeme vlada svečani kolač iznimne arome - torta de mandole.

Slatki luksuz za svečane trenutke

Torta de mandole ili "bumbarska" torta, za Vodnjance nije samo slastica. Praveći je i uživajući u njoj oživljavaju sjećanje na pretke kojima uljepšavala najvažnije životne trenutke zbog čega se recept, poput dragocjenog baštinskog blaga, prenosio na nove generacije.
U tradicionalnim vodnjanskim obiteljima rođendani se nisu slavili, a namirnice su bile odraz vremena u kojima je domaćinstvo koristilo ono što je imalo. Torta de mandole bila je luksuz koji su si Vodnjanci mogli priuštiti samo za posebne prigode – vjenčanja, blagdane i rijetke svečanosti.

Torta de mandole - 2 Torta de mandole - 2 (Foto: STUDIO11)

Iako su mnoge obitelji napustile Vodnjan nakon Drugog svjetskog rata noseći sa sobom dragocjene kuharice, Torta de mandole se uspjela sačuvati. (Nekadašnje) manifestacije poput „Slatkog ljeta” podsjetile su mještane na stare kulinarske korijene, dajući novi život receptima i nasljeđu. Danas, torta de mandole predstavlja mnogo više od kolača – ona je simbol očuvanja sjećanja na nekadašnji život, rad i običaje ljudi ovog područja. Kolač je to koji u sebi čuva priče, okus i miris djetinjstva, vrijedno nasljeđe prošlosti koje se uspjelo očuvati zahvaljujući posvećenosti generacija koje su ga s ponosom pripremale i dijelile.

Okus koji u sebi skriva tajnu bademovih stabala

A zašto se tako pamtio okus Torte de mandole? Vodnjan je nadaleko bio i ostao poznat po mnogočemu, od maslinovog ulja, aromatičnog bilja do najvećeg broja crkvica i kažuna, no rijetki znaju da su ga krasile i brojne plantaže badema zbog kojih je okus Torte de mandole bio uistinu autentičan.

Zanimljiva je činjenica da je na specifičan okus i miris badema uvelike utjecao položaj stabla badema. Vodnjanci su ih u prošlosti sadili na tlu zvanom "girasso" koje je bilo mekše što je bademima davalo poseban miris, a torti okus kojem je bilo nemoguće odoljeti.

Recept kao blago sačuvano u požutjelim bilježnicama

Recept za Tortu de mandole prepisivao se iz bilježnice u bilježnicu čije bi stranice požutjele od listanja i minulih godina, a možda i od pokojeg traga dugotrajne pripreme. Prema dostupnim podacima, neka ga je vodnjanska domaćica prvi put zapisala oko 1942. godine otkad se s puno ljubavi i pažnje prenosio unutar obitelji.
Sastojke za tortu - bademe, jaja, šećer, bilo je lako zapamtiti, no na način i finese pripreme te neke male trikove uvijek se trebalo podsjetiti. Tako bi se u nekim varijantama dodavala i rakija ili malo limunove kore da se prikrije okus „freschin” odnosno svježine jaja, a za uspješan rezultat vrlo su važna jaja sobne temperature i stavljanje torte u hladnu pećnicu prije zagrijavanja.

Vodnjanke su se morale naoružati s velikom količin

Torta de mandole - 6 Torta de mandole - 6 (Foto: STUDIO11) om strpljenja, ali i imati snažne ruke jer su se bjelanjci za snijeg tukli ručno, vilicom i vrlo sporo što je moglo potrajati i do dva sata jer se u protivnom torta ne bi digla. No, sav trud bi nagrađen jednostavnom, a bogatom aromom torte koja bi svaki put izmamila uzdahe zadovoljstva svih okupljenih oko svečanog stola, ali i ponosni osmijeh umorne domaćice. Tako je Torta de mandole postajala omiljeni desert svih generacija.

Gdje se može probati torta de mandole?

Nakon pročitanog teksta, zasigurno priželjkujete prvu priliku za kušanje ove famozne torte o kojoj sada toliko znate da gotovo na nepcu osjećate okus vodnjanskih badema. Servirana s puno ljubavi kriška torte čeka vas u prekrasnom restoranu Vodnjanka u središtu Zagreba u kojem ga peče majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, chefica Svjetlana Celija. Bumbarsku tortu napravljenu njezinom rukom pronaći ćete ljeti i u vodnjanskom caffè baru Piazza na Narodnom trgu te malo izvan Vodnjana u Pršutarni i stanciji Buršić koja ih također priprema.

Torta de mandole nije samo desert, ona je simbol kulinarske baštine i identiteta Vodnjana. Svojim bogatim okusom i jednostavnim, ali pomno biranim sastojcima, ova slastica utjelovljuje duh tradicije koja se generacijama prenosila s koljena na koljeno. Sa svakom pojedenom kriškom pridonijet ćete njezinom očuvanju pa neka vam ta činjenica bude poticaj da često uživate u njoj!

Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu Kako napraviti tjesteninu? - 4 Kako napraviti tjesteninu? - 2 Kako napraviti tjesteninu? - 5 +2 Kako napraviti tjesteninu? - 6

.

 

  • #Tradicijska kuhinja
  • #istra
  • #vodnjan
  • #Torta de mandole
  • #Nematerijalna baština
  • #vodnjanka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Juha od krumpira instant recept
Brzopotezni recept
Trik za pripremu kremaste juhe od krumpira u samo 5 minuta, tako je fina i zasitna
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Kuća za odmor Šumska vila, Mrkopalj
Za punjenje baterija
Šumska vila u Gorskom kotaru idealan je izbor za kvalitetan odmor, a pogled iz dnevne sobe je – spektakl
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Forest City grad duhova u Maleziji
Najbeskorisniji građevinski projekt
Potrošili su milijarde eura da bi izgradili ovaj grad, a u njemu sada skoro nitko ne živi
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Jeftino i za čas
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Stanje je loše
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
pojačan nadzor
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
PROVJERENO Nikotinske vrećice nova pošast među mladima
Provjereno donosi
Nova pošast među mladima, čak i djecom: "Korištenje je teško uočiti, a izaziva ovisnost gotovo kao i heroin"
show
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Tko je Mira Nair, majka Zohrana Mamdanija?
njezin sin jedinac
Znate li tko je majka novog gradonačelnika New Yorka? Riječ je o filmskoj ikoni!
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudila njihovom braku
pet godina otkad ga nema
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudilo njihovu braku
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Ovo svi trebaju znati!
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
zabava
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Pokažite što znate!
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
Pokažite što znate!
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
tech
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Velika promjena
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
sport
Mario Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Komentirao kritike
Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Europska liga: Midtjylland jedini stopostotan nakon četvrtog kola
Iznenađenje
Samo jedan klub je stopostotan: Pogledajte gdje je Dinamo na ljestvici Europske lige
tv
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
MasterChef: Zovite detektive u MasterChef kuhinju! Jedna stvar ostaje misterij - tko je uzeo šlag?!
ZABUNA
Zovite detektive u MasterChef kuhinju! Jedna stvar ostaje misterij - tko je uzeo šlag?!
Skrivena sudbina: Hoće li joj uspjeti spasiti život?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Hoće li joj uspjeti spasiti život?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
Financije
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Ulična moda Zagreb u cvjetnoj haljini i gležnjačama od brušene kože
Izdanje za šetnju
Mama iz centra Zagreba: Cvjetna haljina i gležnjače od brušene kože za jednu od najboljih jesenskih kombinacija
Josipa Pavičić u smeđim hlačama visokog struka i bijeloj košulji
SJAJNA KOMBINACIJA
Josipa Pavičić: Hlače stvorene za jesen uz koje bijela košulja pristaje fantastično
sve
Mario Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Komentirao kritike
Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Vodnjanska špaleta u Zagrebu - 2
Mali pršut

Kad se udruže bura, meso i sol: Upoznajte špaletu, najslasniji izgovor za izlet u Vodnjan

“Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese”, manifestacija koja se na uskršnji ponedjeljak održava već 12 godina u Stanciji Buršić u Vodnjanu, odličan je povod za bolje upoznavanje s istarskom tradicijom i gastronomijom.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close