Kako je danas grunula vijest da je jama Sovjak napokon zasjala pravim svjetlom… Odjeknulo je sve do centara Europske unije, čiji su službenici, priča se, već odavno osigurali financije kako bi se opasna tvorevina na siguran način uklonila.

Pričalo se i da je novac nestao, da se zato godinama ne radi ništa kako bi se spriječila potencijalna ekološka katastrofa. Radovi su počinjali pa stajali, ali, evo, izgleda da ipak stvari u Lijepoj Našoj funkcioniraju i da je priča o privatnim interesima pojedinaca ipak samo priča, kako se uspostavi za svaku priču koja želi baciti ljagu naciju poštenih vođa koji nas uspravno vode prema boljem sutra. Sada u miru u našoj galeriji pogledajte kako je to bilo prije ove senzacionalne sanacije.

Jama Sovjak, na Viškovu, godinama je bila šaka u oko brojnim stanovnicima Rijeke i predstavljala je ogromnu opasnost za zdravlje svih koji su svoje mjesto pod suncem pronašli u tom dijelu Hrvatske. A u crnoj rupi svoju sreću i dom našle su neizmjerive količine otpadnog katrana, acetilenskog mulja, rabljenih ulja, spremnika za naftu i naftne proizvode, otpadna otapala, ulja za rezanje i drugi tekući otpad…

Straha od požara ili potresa na tom seizmički aktivnom području, koji bi u zemlji mogao otvoriti "slavinu" i pustiti kašu smrti u podzemne vode i more, napokon više nema, a naš suradnik, fotograf Romeo Ibrišević zabilježio je prekrasno jezero koje će uskoro postati idilično izletište i luksuzno odmaralište za sve koji posjećuju ovaj kraj.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Priča o jami Sovjak tako je dobila novi zaokret i ono od čega su svi godinama dizali ruke sada je postalo tražena roba, pa su tako oko na "jezero" Sovjak bacili brojni svjetski hotelski lanci koji u svojim planovima, osim boutique smještaja, imaju sadnju drvoreda te uvođenje riblje populacije raznih autohtonih slatkovodnih ugroženih vrsta.

Planovi se gomilaju, mi jedva čekamo novo poglavlje priče, a do tada sretan prvi april svima koji "slave". Znamo da ga građani Viškova obilježavaju svaki dan već desetljećima koliko im dugo odgovorni prodaju ovakvu ili sličnu priču o crnoj jami Sovjak!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju