Svjetska meteorološka organizacija za svoj je kalendar 2021. uvrstila čak dvije hrvatske fotografije. Remek-djela Sandra Punceta i Zrinke Balabanić odabrana su između nekoliko tisuća prijavljenih fotografija, što je velika čast. Zrinka je snimila dugu nakon oluje na Pagu, a Sandro je uhvatio pijavicu na moru kraj Lošinja. 

Hrvatski lovac na oluje Sandro Puncet neumorno niže priznanja i nagrade, a nedavno je oduševio i fotografske znalce uglednog svjetskog magazina National Geographic nestvarnim prizorom nad Malim Lošinjem - fotografijom savršeno pogođenog trenutka munje koja udara o površinu Jadranskog mora.

Snimka koja je uvrštena u kalendar ne prikazuje munje, nego fotografsku poslasticu – pijavicu kraj Lošinja.

„Fotografija je nastala prošle godine točno na moj rođendan (7. 9. 2019.). Taj dan morao sam ići raditi, a znao sam da se očekuje promjena vremena pa sam tako uzeo fotić sa sobom. Kad sam vidio da munje udaraju nekih 40 kilometara od Lošinja, ranije sam završio i otrčao na vidikovac Providencu, koji se nalazi dosta blizu moje firme.

S munjama nisam imao sreće s obzirom na to da su prestale udarati ali zato se stvorila prekrasna pijavica, najdraži motiv lovca na oluje, baš kao rođendanski poklon sa neba“, otkriva Sandro.

„Ovo priznanje mi jako puno znači jer biti izabran među 13 najboljih fotografija od nekoliko tisuća prijavljenih iz cijelog svijeta velika je čast. Nije kao kod većine drugih da samo lajkovi određuju pobjednika, takve natječaje izbjegavam u velikom luku jer smatram da nisu pošteni.

I ovim putem želio bih čestitati svim fotografima čije su fotke dospjele u kalendar, a isto tako svim ostalim natjecateljima“, kaže lovac na oluje.

Na pitanje kakvi su mu planovi za budućnost, Sandro dodaje:

„Iskreno, uvijek imam jednu želju, a to je odlazak u SAD na lov tornada, a planove određuje majka priroda kojoj se samo prilagođavam. 😊“

I ove godine će krasiti kalendar Svjetske meteorološke organizacije fotografija mog prijatelja iz Slovenije Marko...

Objavljuje Sandro Puncet PhotosUtorak, 15. prosinca 2020.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju