"Čista voda za kupanje nije samo stvar estetike, nego je i ključni aspekt javnog zdravlja i očuvanja okoliša“, piše ugledni magazin Forbes koji je objavio novi popis najboljih destinacija za kupanje kad je riječ o čistoći vode u Europi i dodaje:

"Europska agencija za okoliš (EEA), u suradnji s Europskom komisijom, upravo je izdala svoje najnovije izvješće koje obuhvaća 22.081 lokaciju u svim državama članicama EU, kao i u Albaniji i Švicarskoj. Zemlje su rangirane prema čistoći svojih voda za kupanje prema podacima prikupljenima tijekom rigoroznih godišnjih analiza koje prate bakterijske onečišćivače poput E. coli.

Prema novom izvješću, 85 posto popularnih europskih destinacija za kupanje postiglo je izvrsnu ocjenu, a 96 posto zadovoljava najmanje standarde kvalitete. Samo je 1,5 posto lokacija ocijenjeno kao loše.

„Prema najnovijem izvješću, mala zemlja poznata po svojoj prekrasnoj obali Jadranskog mora – Hrvatska, ima najčišće obalne vode u Europi. Impresivnih 99,1 posto od 894 testiranih lokacija u Hrvatskoj ocijenjeno je izvrsnim, a slijede je Cipar, Grčka i Slovenija“, piše Forbes.

Oni koji više vole jezera i rijeke nego more mogu razmisliti o putovanju u Bugarsku, Grčku, Irsku, Rumunjsku i Austriju, zemlje koje su postigle sjajne rezultate u kategoriji slatkih voda.

Zemlje s najčišćem morem:

  1. Hrvatska
  2. Cipar
  3. Grčka
  4. Slovenija
  5. Belgija
  6. Bugarska
  7. Danska
  8. Španjolska
  9. Malta
  10. Portugal

Zemlje s najčišćom slatkom vodom:

  1. Bugarska
  2. Grčka
  3. Irska
  4. Rumunjska
  5. Austrija
  6. Finska
  7. Danska
  8. Njemačka
  9. Litva
  10. Luksemburg

Jedinstvena Kolona: Rajska plaža koju s dviju strana zapljuskuje tirkizno more Kolona - 4 Kolona - 2 Kolona - 1 +0 Kolona - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju