U subotu 15. srpnja u Skradu, točnije na Skradskoj Dragi, lijepoj čistini okruženoj pravom goranskom borovom šumom, takvom da morate dobro nagnuti glavu unazad da biste vidjeli vrhove stabala, održat će se već petnaesti po redu Festival malina.

Organizator ovog mirisnog događanja koje već tradicionalno boji prste u ružičasto je Općina Skrad koja je okupila proizvođače bobičastog voća - malina, aronije, borovnica iz Skrada i okolice, i uz prezentaciju njihovih proizvoda i slastica, ali i meda, soka, likera, sira, rukotvorina od papira, prirodne kozmetike… pripremila bogat glazbeno-zabavni program u kojem će uživati i veliki i mali.

Program se mora održavati na velikoj livadi na Skradskoj Dragi jer inače ne bi bilo moguće počastiti okupljene divovskom, 50-metarskom štrudlom. Oni najmanji moći će se izdivljati na napuhancima, oni veći na koncertu grupe Pravila igre, a raznoliki kulturni i zabavni sadržaji redat će se čitav dan.

Program počinje u 14 sati planinarenjem na prekrasan, i možda pomalo - zbog blizine Zelenog vira i Vražjeg prolaza - i zanemaren Skradski vrh. Staza je kružna i ukupno duga 6 kilometara uz 300 metara visinske razlike. Tehnički nije zahtjevna, a mogu je lako savladati i djeca koja imaju neko iskustvo u planinarenju i svi bez ozbiljnijih zdravstvenih problema, a organizator poručuje da su i psi dobrodošli. Ako ulovite nekoga da se s vama s vrha spusti težim putem, preko kamenja, možda nađete i puhaljku koja će vas osvježiti pričama iz podzemlja.

Po povratku s vrha planinari će se na vidikovcu Perić, jednom od čak tri vidikovca s uređena za uživanje na ovoj lijepoj kružnoj planinarskoj stazi, okrijepiti koktelima i zabaviti u chill-zoni.

Odlučite li se posjetiti i popularno izletište Zeleni vir, imajte na umu da ono ove godine radi na 50% kapaciteta jer kanjon Vražji prolaz pretrpio štetu pa još uvijek nije otvoren za posjetitelje.

Laganom šetnjom od 70-metarskog slapa stići ćete i do Munjare - najstarije hidrocentrale u Gorskom kotaru, trećoj u Hrvatskoj, koja je još uvijek u funkciji iako je izgrađena prije više od sto godina. 

Do izletišta možete doći prekrasnom šetnicom Curak i izbjeći vijugavu cestu do Zelenog vira koja je u rekonstrukciji stoga je zbog radova na proširenju u lošijem stanju.

Upute za šetnicu: iz smjera Delnica prije Broda na Kupi skrenite za Ložac (skretanje iznad sela Ložac, ne za samo selo Ložac, označeno smeđom signalizacijom Zeleni vir) te nastavite uskom makadamskom cestom do šumskog parkirališta. Iz smjera Skrada spustite se 2 kilometra ispod sela Zakrajc Brodski gdje će Vas čekati isto skretanje za šetnicu Curak (označeno tablom Zeleni vir). Kada parkirate vozilo dalje nastavljate put pješice, šetnicom uz potok Curak do planinarskog doma u Zelenom viru.

Do Skradske Drage iz centra Skrada vodit će vas široki makadam, na koji ćete doći iz uske uzbrde ulice kada vam mjesto ostane iza leđa, nakon što prođete lijepo skradsko groblje i duboko ispod sebe ostavite caffe bar Milano, prvi skradski punkt, dobro poznat planinarima.

Ako pogriješite i skrenete lijevo umjesto desno, doći ćete do nekadašnjeg vojnog dječjeg liječilišta, napuštenog kompleksa koji čine tri zgrade sakrivene gustom šumom. Slobodno zavirite u svaku od njih i divite se velikim prozorima, još uvijek lijepim parketima i, uopće arhitekturi, ali obavezno gledajte gore ako se odvažite ulaziti - jer su neke od katnih prostorija odlučile propasti.

Medvjede ćete vjerojatno otjerati zvukom automobila, a uostalom, i oni će vjerojatno iz prikrajka iza kakvog drveta gore na Skradskoj dragi promatrati Festival malina, i njima omiljenog voća. Razumijemo ih.

Detaljan program Festivala potražite na linku: https://fb.me/e/2DZ6Kcb2U.

  5 mjesta u Gorskom kotaru s kojima biste trebali početi istraživanje "zelenog srca Hrvatske" Gorski kotar - 4 Gorski kotar - 5 Gorski kotar - 3 +5 Gorski kotar - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju