Destilerija Craft spirits iz Kaptola, malog mjesta kraj Požege, sudjelovala je sa svojim Castrum ginovima na svjetskom natjecanju London spirits competition, jednom od najvećih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju žestokih alkoholnih pića. Prvi proizvod ove male destilerije, osnovane prije svega godinu i pol dana – London dry gin, osvojio je zlato s 91 bodom i ujedno je najbolje ocijenjeno žestoko piće koje je pristiglo na ocjenjivanje iz Hrvatske. Ocjenjivači su prepoznali specifičnost ovog gina, a to su začini koji ga snažno vežu uz mikrolokaciju – bazga, crni dud i vinova loza, a kombinacija s borovicom, herbalnim začinima te citrusima mu daju dugotrajan i ugodan aftertaste.

Kao da to nije bilo dovoljno priznanje za gin koji je na tržištu tek od svibnja prošle godine, pristigla je nagrada i za drugi proizvod ove destilerije, a to je Barrel aged gin. Riječ je o ginu koji je godinu dana bio na sazrijevanju u hrastovim bačvama i poprimio je njihovu boju, a krase ga primarne note borovice, herbalni začini, citrusi, blaga menta u pozadini te također tri gore navedena slavonska začina. Sazrijevanjem u bačvi gin je sudcima u Londonu priuštio na nos bogate i ugodne arome vanilije i zvjezdanog anisa, a nepce im je grijao topao aftertaste korice naranče i vanilije pa su ga ocijenili visokim srebrom s 88 bodova.
Bračni par Iva i Mihovil Pranjić ne kriju oduševljenje nagradama koje su osvojili i zahvalni su što su se sav trud, upornost i rizik isplatili u tako kratko vrijeme. Za vrijeme lockdowna dali su otkaze na poslovima u Zagrebu i neboder glavnog grada Lijepog naše zamijenili su pogledom na Papuk povratkom u rodno mjesto.

Osim začinima, cijeli branding su snažno povezali s halštatskom kulturom iz starijeg željeznog doba te arheološkim lokalitetima iznad Kaptola, a kao jedan od motiva proteže se i utvrda starog grada u Kaptolu. Zbog cjelokupne priče koju su ostvarili u kratkom periodu poslovanja, prošle godine im je pripala titula i najboljih mladih poduzetnika do 30 godina u 2021. godini, a novopristigla nagrada samo je još jedan dokaz kako se trud i volja isplate. Svojim aktivnostima u destileriji, ali i djelovanjem u zajednici, žele pokazati kako se Slavonija itekako ima čime ponositi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju