U Dugopolju je krajem siječnja otvoren sasvim novi i sasvim drugačiji centar, Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija. To je suvremeni multimedijski centar s temom dalmatinske prirodne baštine, a bit će zanimljiv i domaćima i turistima.

Za ostvarenje projekta koji voli baštinu, čuva prirodu i podučava svakoga tko želi slušati (ili gledati ili dotaknuti), vrijednog gotovo pet milijuna eura, koji je dio EU projekta Skriveni habitati, zaslužni su Splitsko-dalmatinska županija kao nositelj i sedam uključenih partnera.

Rezultat partnerstva puno je više od ponude za turiste u kišne dane. Centar je poučna atrakcija koja s posjetiteljem komunicira jezikom 21. stoljeća, pokazuje bogatstvo prirodne baštine Dalmacije, otkriva skrivena staništa i uvlači posjetitelja u svoj svijet nagovarajući ga da se aktivira i sudjeluje, sluša, gleda, dotiče – i uči.

Uz virtualnu stvarnost, holograme, multisenzorske interpretativne zone, taktilne, zvučne, mirisne elemente i videoprojekcije, posebno mjesto u Centru našla je replika tisućljeće i pol stare masline iz Kaštel Štafilića, a izvan svojeg novosagrađenog doma, Centar je uredio nekoliko poučnih staza u prirodi: Mosor sjever Mali put - Dugopolje, Mosor jug Žrnovnica i edukativnu zonu Maslina u Kaštel Štafiliću.

Postav je zamišljen tako da poziva posjetitelje da u njemu aktivno sudjeluju. "Domaćica" Centra je Mosorska vila, koja na ulazu izranja iz dima i priča priče skrivene Dalmacije.

 

Posjetitelj dalje prolazeći centrom može igrati kvizove i igrice, virtualno se prošetati okolicom, sjesti u knjižnicu koja uz knjige čuva i predmete kulturne baštine, tradicionalne ili – isprintane.

Prelaskom u virtualnu stvarnost posjetitelj može planinariti, šetati se ili istraživati jame i špilje, a sigurno najveći hit jest VR kabina iz koje, osigurani alpinističkim pojasom, možete preletjeti Mosor, gotovo ga dotaknuti i osluškivati njegove zvukove.

U umjetnoj špilji mogu se čuti zvukovi podzemlja te vidjeti posebne životinjske vrste koje su se prilagodile životu u podzemlju. Posjetitelj može pomirisati biljke karakteristične za taj kraj, ali i doživjeti snagu bure.

Puno mašte ugrađeno je u svaki dio Skrivene Dalmacije, svaki detalj napravljen je s pažnjom. Sve umjetničke instalacije, skladbe i zvukovi djela su hrvatskih umjetnika. Centar se proteže i u gastrozonu u koju su također integrirane edukacijsko-interpretacijske funkcije s ugostiteljskim sadržajima, tako vas dalmatinska prirodna baština dočekuje i u restoranu, i u enoteci, i u baru.

Centar nudi izbor edukativnih radionica i za velike i za male, a možete nadoplatiti i za stručno vodstvo za posjet centru te tako saznati malo više.

Do 30. travnja Skrivena Dalmacija otvorena je svakim danom osim ponedjeljkom od 9 do 16 sati, a u sezoni će raditi do 20 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 6 eura, a za djecu samo 3 eura.

Taman da se uputite prema Splitu i sve se nadate da će pasti kiša…
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju