Želite li posjetiti Gorski kotar, vidjeti nova zanimljiva mjesta, pojesti nešto fino i učiniti generalno dobro za svoje zdravlje ovo će vas sigurno zanimati. Neću duljiti nego ću vas odmah pozvati na čak tri zaista zanimljiva događanja u kojima možete sudjelovati ovaj vikend. Moje ime je Jelena i pozajete me pod imenom lokalna lisica Gorskog kotara Lynx and Fox, znate da ja uvijek preporučim samo dobre stvari ;)

Događanja koja ću vam predložiti sastoje se od hodanja tj. laganog planinarenja u prirodi, degustacije finih proizvoda, te zanimljivosti poput predavanja, radionica i sl. Prvo događanje "Obiteljsko planinarenje - MEDUN FEST" održava se u subotu u Fužinama, drugo je "Tajanstveni stanovnici Risnjaka - Noćni leptiri" također u subotu u kasnim večernjim satima, a treće u nedjelju ujutro "Planinarenje & kokteli - Festival malina". To znači da bez problema možete planirati ostati u Gorskom kotaru barem na jednom noćenju i zaista napuniti baterije, a ne morate se brinuti kako si organizirati vrijeme.

Krenimo sa prvim događanjem - "Obiteljsko planinarenje - MEDUN FEST". U Fužine trebate doći tek do otprilike 11 sati kada počinju prijave za laganu planinarsku šetnju od 6 kilometara s manje od 200 metara visinske razlike do Preradovićevog vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero Bajer. Pri prijavi i plaćanju kotaizacije od 45,00 kuna vas očekuje piće dobrodošlice, medeni zalogaj i medeni poklon paketić. U cijenu je uključeno planinarenje s vodičima stoga se ne morate brinuti da li ste na pravoj stazi.

Djeca mlađa od 12 godina ne plaćaju kotizaciju, a planinarenje je pogodno već za aktivnu djecu stariju od 5 godina. Nakon obiteljskog planinarskog pohoda preporučujemo odlazak u malo mjesto Lič nedaleko od Fužina gdje vas od 16h očekuje zaista bogat program Medun festa (sajam domaćih proizvoda, razne radionice i predavanja, degustacije i prezentacije, dvorac na napuhavanje, besplatan ulaz u Etno-zbirku Lič… ) Cjelokupni program tog veselog i zdravog festivala pronađite na službenim Facebook stranicama. Prijavu za planinarenje možete ostaviti putem linka.

Ručak možete planirati u jednom od fužinarskih restorana ili pizzeria - Pizzeria Furman, Pizzeria Landravec, Konoba Volta, restoran Hotela Bitoraj, Lovački dom Arnika, Royal Food Fast Food - ponuda je zaista raznolika i zanimljiva. Ukoliko vam taj dan ostane vremena uvijek možete posjetiti Špilju Vrelo, jezero Lepenice ili Kaubojsko selo Roswell, ali nakon što se smjestite u neki slatki apartmančić ili šarmantnu drvenu kućicu za odmor već je vrijeme da se zaputite u Crni Lug - Nacionalni park Risnjak na jedno posebno večernje događanje...

Baš će vam biti predobro kada se u 8 sati navečer uz vodiča Nacionalnog parka Risnjak i predavača iz Udruge Hyla zaputite na Poučnu stazu Leska uz lampicu ili svjetiljku na događanju "Tajanstveni stanovnici Risnjaka - Noćni leptiri". Ući ćete u čudesan svijet noćnih leptira i saznati mnogo zanimljivosti o njima. Udruga Hyla inače okuplja znanstvenike i stručnjake s raznih polja biologije s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti, a NP Risnjak vam ovo druženje donosi kroz projekt "Veze prirode" pa je sudjelovanje za vas potpuno besplatno, a i ulaznica je povodom ovog događanja potpuno GRATIS. Prijava nije potrebna, toplo se obucite, ne zaboravite lampicu i samo se pojavite. Sve dodatne informacije možete potražiti na linku. Vrijeme je za noćenje, a ujutro neki fini hranjivi i rani doručak jer je već vrijeme da nam se pridružite na trećem događanju...

Nedjelju 05.09. ćemo započeti okupljanjem u Skradu, točnije na Skradskoj dragi (Google lokacija) Vodimo vas na vođeno planinarenje uz razgled tri prekrasna fotogenična vidikovca sve do Skradskog vrha gdje nas čeka predobar pogled. Staza nije jako teška, duga je ukupno 6 kilometara uz 300 metara visinske razlike. Potrebno je biti minimalno u formi, a na povratku nas čeka posebno iznenanđenje Somersby "Coctail hour" uz profesionalne barmene, lounge muziku & chill zonu na vidikovcu Perić, a svaki sudionik će dobiti i štrudlu od malina ToGo!

Vođeno planinarenje, koktel i štrudla će vas kroz kotiaciju koštati 40,00 kuna koje ćete platiti po dolasku, a svoje sudjelovanje najavite preko linka. Djeca starija od 7 godina su dobrodošla, ali za njih nema koktela ;) Ostatak popodneva možete iskoristiti za uživanje u nekih od finih specijaliteta Gorskog kotara u raznolikim restoranima ili još istražiti neke zanimljivosti poput Zelenog Vira i Vražjeg prolaza ili možda Kamačnika. Na svim spoemnutim događanjima OBAVEZNA je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenesica) sa gumenim rebrastim podplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Ne preporuča se sudjelovanje osobama koje imaju zdrastvenih poteškoća s kretanjem (ozbiljni problemi sa koljenima, kukovima i sl.), a psi svih vrsta dobrodošli!

Imate li kakva pitanja? Slobodno mi ih ostavite putem maila jelena@lynxandfox.com ili me nazovite na 091/182-9892. Ukoliko trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku tu sam za vas, a ako želite primati informacije o ovakvim zanimljivim obilascima, upišite se na našu newsletter listu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju