Od 13. do 16. lipnja 28. će se put održati manifestacija Terezijana u Bjelovaru, koja redovito grad pretvara u "najzabavniju carsku priču središnje Hrvatske". I ove će godine Terezijana ponuditi bogat program koji predstavlja povijest i tradiciju vezanu uz caricu Mariju Tereziju i bjelovarsko-bilogorski kraj.

Neće nedostajati ni sadržaja suvremenijeg tona, od brojnih koncerata poznatih izvođača, preko Burger festivala koji će uz pomoć Mate Jankovića, Ivana Pažanina i brojnih drugih street food chefova oduševiti sve gastroljupce, do Festivala svjetla, prvi put na Terezijani, koji će ukrasiti zgrade Gradskog muzeja Bjelovar, zgradu Gradske uprave, Pošte i zgradu nekadašnjeg Croatia osiguranja, a program će odvijati i na dijelu Korza.

Ovogodišnja, 28. po redu, Terezijana, na tren će vratiti Bjelovar u doba carice Marije Terezije i podsjetiti sve kako je ovaj lijepi gradić nastao. Legenda, naime, kaže, da se davne 1756. godine na kočiji carice Marije Terezije na ovome mjestu potrgao kotač.

Carici su upomoć priskočili husari s Bilogore, a u znak zahvalnosti, ona je donijela Carsku odluku o osnivanju grada. Planska izgradnja grada započeta je iste godine. Bjelovar je u početku imao funkciju zatvorenoga vojnog uporišta, ali još dok se gradio odlučeno je da to ipak bude otvoreni grad.

Terezijana je danas jedna od najdugovječnijih gradskih manifestacija i festivala uHrvazskoj, a prva je održana sada već daleke 1996. godine. Kroz gotovo trideset godina utkala se u identitet grada i postala sinonim za dobru zabavu, pune ulice i kulturnu baštinu.

Postanite dio carske svite 28. Terezijane i svečano dočekajte caricu, sudjelujte na Carskom vojnom balu, Svečanoj carskoj povorci, Okusima Bilogore, Brunchu s carskom svitom i u još mnogo carskog gastro, zabavnog, kulturnog i kreativnog programa, radionicama, sportskim aktivnostima, izložbama i cirkuskim predstavama.

Terezijanu organizira Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom, a sve novosti možete pratiti na službenim stranicama festivala, Facebooku i Instagramu.

Bjelovar: Grad u kojem nemate ispriku da ne uživate punim plućima Bjelovar, Hrvatska - 1 Bjelovar, Hrvatska - 2 Bjelovar, Hrvatska - 4 +0 Bjelovar, Hrvatska - 3


https://www.facebook.com/Terezijana.Bjelovar/?locale=hr_HR
https://www.instagram.com/terezijana.bjelovar/
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju