Kako bi se nastavila tradicija i kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke, a zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u virtualnom obliku. „Virtualnom svijetu predstaviti ćemo sve što smo planirali pokazati posjetiteljima. U prostoru Pavlinskog samostana biti će postavljena velika izložba lepoglavske čipke kroz koju će se posjetitelji moći virtualno prošetati, a vrata samostana otvorit ćemo i fizički samo vikendom uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite RH“, najavljuje gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

Prijatelji festivala – inozemni izlagači dostavili su svoje video uratke prezentacija čipki koje su planirali predstaviti u Lepoglavi, pa će se tako publika moći pogledati kratke filmove 14 inozemnih izlagača i šest hrvatskih čipkarskih centara. Virtualna šetnja, filmovi i sve informacije o festivalu biti će dostupne na webu i Facebook stranici.

Svečanost otvaranja festivala održat će se u petak 11. rujna 2020. godine u 19:00 sati u prostorijama Pavlinskog samostana na adresi Trg 1. Hrvatskog sveučilišta 7 u Lepoglavi.

Festival čipke Festival čipke (Foto: PR)

Međunarodni čipkarski festival koji se održava od 1997. godine s redovitim znanstvenim skupovima i izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskih čipkarskih centara. Vjeruje se kako su još prije nekoliko stoljeća pavlini, bijeli fratri, donijeli čipku u hrvatske krajeve. Prepoznavši njezinu ljepotu, seosko je stanovništvo prihvatilo čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Posebno ju je prihvatilo stanovništvo grada Lepoglave, poznato po svojoj čipkarskoj tradiciji.

„Ovo je prigoda da na jednom mjestu pokažemo naše čipke koje su izrađene tijekom svih ovih godina održavanja festivala. Na toj izložbi planiramo predstaviti i neke od eksponata ovogodišnje zemlje partner festivala – Bugarske“, istaknula je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak dodavši kako je ovo dobra prigoda za pripremu jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke koji će se, nadaju se organizatori, nesmetano iduće godine održati u Lepoglavi.

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival čipke kojim uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga. Lepoglavska čipka svoj pravi procvat doživjela je krajem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja čipku oplemenjuje narodnim ornamentom, a kasnije i Danici Brössler koja lepoglavskoj čipki dodaje barokne elemente i daje joj oblik kakav ona ima danas. Lepoglavska je čipka 1937. godine nagrađena zlatnom medaljom u Parizu, 1939. brončanom medaljom u Berlinu, 2009. dobila je Zlatni orden čipke u Estoniji i 2011. godine na čipkarskom festivalu u Rusiji osvojila je prvo mjesto.

Čipka Čipka (Foto: Godar)

Od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Posebno značenje u promociji lepoglavske čipke imaju međunarodni festivali čipke koji se svake godine održavaju u rujnu.

Jeste li znali?

Lepoglavska čipka je vrsta čipke na batiće.
Za izradu čipke koristi se veoma tanak pamučni ili laneni konac.
Lepoglavska čipka sadrži stilizirane oblike flore, faune, barokne i geometrijske motive.
Za izradu tijare od čipke potrebno je 300 sati rada.

Ovogodišnje virtualno izdanje Međunarodnog festivala čipke trajat će najduže do sada, od 11. do 30. rujna 2020.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju