ZeGeVege festival održivog življenja u organizaciji Prijatelja životinja tijekom 15 godina održavanja postao je važan dio edukativne i turističke ponude grada Zagreba i Hrvatske. Taj jedinstveni događaj koji se održava svake godine privlači tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva, a promovira zaštitu životinja, okoliša i zdravlja.

16. ZeGeVege festival održat će se 6., 7. i 8. rujna na Europskom trgu, gdje će se okupiti razni domaći i inozemni izlagači, udruge te humanitarne i ekološke inicijative.

Izlagači će nuditi isključivo biljne proizvode uz degustacije i promocije, a svi posjetitelji, kojih se i ove godine očekuje na desetke tisuća, moći će besplatno dobiti edukativnu brošuru. Predstavit će se i nositelji oznake V-label, upečatljivog žuto-zelenog znaka koji se već više od 20 godina nalazi na proizvodima diljem svijeta.

Niskougljična strategija

Za vrijeme ZeGeVege festivala Zagreb i Hrvatska podržavaju i promiču održivost. Kroz razne aktivnosti, edukativne panoe i razgovore na pozornici s osobama koje žive takvim životom posjetitelji mogu naučiti o važnosti veganske prehrane i veganskog načina života, ekološki prihvatljivih praksi, recikliranja i smanjenja otpada.

Sve je to u skladu s tzv. niskougljičnom strategijom, koju je još u lipnju 2021. donio Hrvatski sabor. Riječ je o prijeko potrebnom planu za ublažavanje klimatskih promjena i zaustavljanje uzročnika globalnog zatopljenja.

Ne festivalu možete probati hranu biljnog porijekla Ne festivalu možete probati hranu biljnog porijekla (Foto: Prijatelji životinja)

U njemu se navodi u da bi se "znatno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla".

"ZeGeVege nudi i svježe pripremljena razna veganska jela, neka vrlo slična domaćim jelima i okusima na koji su ljudi na ovom podneblju navikli, a neka vrlo egzotična i pritom zanimljiva. Predstavljeni će biti i inovativni biljni proizvodi poput veganskih kobasica, sireva, burgera i namaza namijenjenih svima.

Tri dana festivala

Uz ta jela možemo svi sudjelovati u zaustavljanju globalnog zatopljenja, zaštiti životinja i vlastitog zdravlja. Posjetitelji će moći otkriti nove okuse i uz razne zanimljivosti dobiti informacije o važnosti veganskih proizvoda i jela. Svi su dobrodošli na zelenu oazu koja se ove godine održava tri dana, od petka do nedjelje”, izjavili su Prijatelji životinja.

ZeGeVege festival organiziran je na neprofitnoj osnovi i platforma je za edukaciju o pravima životinja, zdravlju i ekološkim pitanjima. Edukativni aspekt ZeGeVege festivala privlači studente, obitelji i pojedince svih dobnih skupina, stvarajući svjesniju i angažiraniju zajednicu.

Više informacija o 16. ZeGeVege festivalu i održivom načinu prehrane, kao i prijavnica za volontiranje, nalaze se ovdje.

Oaza u centru Zagreba u kojoj možete kušati pivo od indijanske banane i sladoled napravljen bez kapi mlijeka Vegesajam u Zagrebu u organizaciji Prijatelja životinja - 5 Vegesajam u Zagrebu u organizaciji Prijatelja životinja - 6 Vegesajam u Zagrebu u organizaciji Prijatelja životinja - 7 +3 Vegesajam u Zagrebu u organizaciji Prijatelja životinja - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju