Omjere i začine koji se koriste u pripremi mirisnih mješavina domaćice iz svih krajeva svijeta ljubomorno čuvaju. Već je i prstohvat dovoljan da bi se promijenio okus jela, bilo da se dodaju mesu, povrću ili ribi. Začinske mješavine omiljen su dodatak suhim i klasičnim marinadama, kruhu, lepinjama, kao i umacima te varivima. 

Za'atar

Sezam, sumak, majčina dušica i origano čine ovu mješavinu začina koja se koristi u sirijskoj, armenskoj i turskoj kuhinji. Za'atar mnogo otkriva o gurmanskoj tradiciji jer se koristi još od 13. stoljeća, a svaka domaćica čuva svoje posebne omjere začina. Za'atar je omiljen dodatak kruhu i pogačama, krumpiru i jelima od povrća, ali odlično se snalazi u u jelima od tjestenine ili riže.

> Gruzijska lepinja s topljenim sirom koju je zabranjeno jesti kad ste tužni

Gomasio

Sezamova sol, kako se često naziva mješavina je sjemenki sezama i krupne soli koji se peku na tavi pa zajedno melju. Ta se mješavina omiljena u japanskoj kuhinji najčešće dodaje jelima od riže, salatama i svježem povrću.

Ras el hanout Ras el hanout (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ras el Hanout

Mješavina karakteristična za Maroko i sjever Afrike na arapskom znači glava prodavaonice, čime se cilja na najbolji začin u trgovini. U Maroku smatraju da ima afrodizijačko djelovanje, a mješavine nerijetko sadrže desetak začina poput papra, korijandra, cimeta, ljutih papričica, đumbira, kumina, anisa, komorača, kurkume, muškatnog oraščića, klinčića, kardamoma, lovorova lista lavande. Ras el Hanout pruža toplu aromu okusa koja zbog cimeta i klinčića asocira na slatka jela. Ras el hanout se često dodaje marinadama, jelima od mesa i gulašima, ali se i miješa s maslacem u aromatizirani namaz za vrući tost ili peciva.

Pet začina (5 spices)

Wu xiang fen ili Pet začina kineska je mješavina anisa, cimeta, klinčića, sjemenki komorača i sečuanskog papra. Slatkasta i intenzivna aroma ove mješavine lako može prevladati pa je važno oprezno dozirati u jelima. Kinezi je najčešće dodaju mesnim jelima, osobito onima od svinjetine, ali mješavina slatkih, slanih, gorkih i kiselih okusa slaže se i s piletinom, ribom i morskim plodovima, kao i povrćem. Isprobajte ga u jelima iz woka i iskoristite za mariniranje masnijih vrsta mesa.

Harissa Harissa (Foto: Thinkstock/Guliver)

Harissa

Pikantna mješavina čili papričice, korijandra, kumina, kajenske paprike soli, rajčice, kima i češnjaka rasprostranjena je na stolovima Maroka, Alžira i Tunisa. Sastojci variraju od regije do regije, ali svima je zajednička ljuta papričica koja nerijetko ima i dimljenu aromu. Uz dodatak maslinovog ulja lako se pretvara u pastu koja se koristi za mariniranje mesa. Omiljena je u gulašima i varivima, budi okus umaka poput humusa i drugih umakalica, a dodaje se čak i na pizzu.

Herbes de Provence

Herbes de Provence je mješavina mediteranskih začinskih trava karakterističnih za Provansu. Obično se dobiva od origana, timijana, ružmarina, mažurana i čubra. Herbes de Provence može sadržavati i bosiljak, komorač, lavandu, lovor, kadulju i druge. Omiljen je dodatak jelima mediteranske kuhinje, a osobito ribi i jelima s roštilja. Osim toga, dodaje se i gulašima, juhama, pizzi te umacima.

> 3 razloga zbog kojih biste trebali početi jesti maslac od kikirikija

Garam masala

Indijska mješavina se zbog svojeg karakterističnog ljutkasto slatkog okusa dodaje složencima, marinadama, umacima i varivima, a osobito se dobro slaže s mahunarkama. Ime je dobila od riječi vruća i masala smjesa. Iako sastojci često variraju, uobičajeni začini su crni i bijeli papar, klinčić, crni kumin, cimet, kardamom, muškatni oraščić, anis i sjeme korijandra. Može sadržavati i sušene čili papričice, sušeni češnjak, đumbir u prahu, sezam, sjeme gorušnice i kukurmu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju