Nastavljamo s našim predstavljanjem manje poznatih zemalja, a ovaj put završili smo u Armeniji, o kojoj sigurno niste znali (barem većinu) sljedećih činjenica...

1. Šah je obvezen predmet u školama. Svi đaci dužni su učiti o šahu, igrati ga i vježbati, a postoje čak i ispiti.

2. Armenija je prva zemlja koja je proglasila kršćanstvo državnom religijom. Ovdje se danas nalaze neke od najljepših crkava na svijetu, a 97 posto stanovnika se deklarira kršćanima.

3. Jedna od prvih crkava na svijetu sagrađena je u Armeniji u 4. stoljeću. Danas se u njoj nalazi sjedište armenske crkve, a zadnjih par godina radi se na njenoj obnovi.



4. Oko 1,5 milijuna Armenaca je ubijeno u genocidu koji je počeo 1915. za vrijeme otomanske vladavine. Turci ovaj genocid i danas niječu.

5. Armenija je jedna od zemalja s najdužom tradicijom proizvodnje vina.

6. Svi stanovnici su iznimno ponosni i slave planinu Ararat, koja je navodno jednom zaštitila zemlju od snažnog potresa. Vjeruje se kako je i na njenom vrhu bio Noa sa svojom arkom!

7. Jedan od simbola zemlje je i marelica, koju simbolizira narančasta boja na zastavi.



8. Glavni grad Yerevan poznat je po nazivu 'Ružičasti Grad', jer je veliki dio zgrada napravljen od vulkanskog kamena koji ima nijanse ružičaste boje.

9. Kao i u Hrvatskoj, točnije Čigoču, i Armenija ima svoje selo roda.

10. Za razliku od nekih susjednih zemalja, poput Irana, gdje ćete ulaznice i obrok platiti višestruko ukoliko ste turist, ovdje takva diskriminacija ne postoji i cijene su jednake za sve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju