1. Ruski astronaut
Jurij Aleksejevič Gagarin bio je prvi čovjek u svemiru. Ruski vojni pilot i astronaut 12. travnja 1961. poletio je s kozmodroma Bajkonur u letjelici Vostok 1 u Zemljinu orbitu. Let je trajao 108 minuta, a letjelica se kretala prosječnom brzinom od oko 27.000 kilometara na sat.

2. (Ne)slavne prve riječi u svemiru

Neposredno nakon polijetanja Gagarin je izgovorio svoje prve riječi u svemiru: “Vidim Zemlju, veličanstvena je.” Zanimljivo, rijetko tko ih pamti, za razliku od onih koje je Neil Armstrong izustio osam godina kasnije tijekom svemirske misije Apolla 11 na Mjesec.

3. Katapultiranje iz letjelice

Jurij Gagarin prema planu se katapultirao iz letjelice na visini od oko 7000 metara, te je padobranom sletio u Rusiju na mjesto koje je bilo stotinjak kilometara udaljeno od zacrtane točke. Navodno je nakon slijetanja prvo susreo dvije žene koje je zamolio da ga odvedu do prvog telefona jer je došao iz svemira te mora kontaktirati s Moskvom.

Sputnik 1 - 2 Zanimljivosti 7 stvari koje morate znati o Sputniku 1

4. Postao je ruski heroj
Nakon prvog uspješno obavljenog leta u svemir ruski astronaut iz malog sela Klušino kod Gžatska postao je heroj cijelog Sovjetskog Saveza. Ruske vlasti nisu željele riskirati da se išta loše dogodi njihovu heroju, te su mu zabranjeni daljnji letovi. Nikad više nije bio u svemiru, a nakon nekoliko godina dopušteno mu je tek letenje vojnim avionima.

5. Nesretna pogibelj
Jurij Gagarin i njegov instruktor Vladimir Serjegin poginuli su 27. ožujka 1968. godine tijekom rutinskog leta u MiG-u 15. Gagarinu su bile svega 34 godine. Pretpostavlja se da je pilot izgubio kontrolu nad avionom, što je dovelo do pada i pogibije. Za sobom je ostavio dvije kćerkice te suprugu Valentinu Gorjačevu.

6. Velike počasti
U čast Jurija Gagarina 12. travanj je proglašen Međunarodnim danom čovjekovih svemirskih letova koji se obilježava u cijelom svijetu. U čast prvog čovjeka u svemiru preimenovane su mnoge važne institucije u Rusiji i drugim zemljama. Primjerice, nakon njegove smrti rodni grad Gžatska preminovan je u Gagarin.

7. Ima spomenik i u Zagrebu
U Parku Stara Trešnjevka od 2016. godine nalazi se bista prvog čovjeka u svemiru – Jurija Gagarina. Napravio ju je ruski astronaut Aleksej Leonov. Bista je bila poklon Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj, koje ju je odlučilo darovati svim ljubiteljima svemira i Rusije u Zagrebu.

10 neobičnih činjenica o najvećoj državi svijeta Moskva, Rusija SkyBridge u Sočiju - 1 +0 Ruski kamp - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju