1. Crveno meso

Češki istraživači su 2006. godine skupili uzorke znoja vegetarijanaca i muškaraca koji su redovito jeli crveno meso pa ih dali pripadnicama nježnijeg spola na njušenje. Istraživanje je pokazalo da su se žene rušile od slabosti na miris znoja mesojeda, dok se vegetarijanski pokazao podnošljivim.

Što vam je činiti? Ako se ne možete 'skinuti' s mesa, pokušajte smanjiti dnevni unos, ili koji dan pojesti ribu i piletinu.

2. Kumin
Ovaj začin sastavni je dio aromatičnih curryja i drugih azijskih umaka. On ostavlja neugodan miris u zraku tijekom kuhanja, kao i intenzivne arome kad se počne 'isparavati' kroz kožu, što može potrajati danima.

Što vam je činiti? Kumin zamijenite za mirišljiviji kardamom koji brzo napušta tijelo i za sobom ostavlja prozračan miris.

3. Češnjak
Ova biljka sadrži alicin i alin – tvari koje su odgovorne za neugodne mirise što izlaze na površinu kože nakon konzumacije.

Što vam je činiti? Praksa je pokazala da neugodne mirise češnjaka nećete primijetiti ako ga jedete zajedno s partnericom. Prije odlaska na posao prebrišite pazuha alkoholnim octom koji će vas spasiti od zagađenja okoline.


4. Cjelovite žitarice
Unesete li vašim doručkom više od 5 grama vlakana u obliku zobenih pahuljica ili nekih drugih cjelovitih žitarica, učinkovito ćete potaknuti probavu. Ali i vjetrove. Ako se nakon toga odlučite pozabaviti nekom fizičkom aktivnošću - nemojte se iznenaditi kad vas ljudi počnu zaobilaziti u širokom luku.

Što vam je činiti? Pijte vode. Mnogo vode! Ona će potaknuti metabolizam i razgradnju tvari, te tako ubrzati proces ovog 'okolišnog zagađenja'.

5. Šparoge
Šparoga sadrži tvar merkaptan koji naizgled pitomu zelenu biljku nakon konzumacije pretvara u opasnu smrdljivicu. Upravo će ona 'zagaditi' vaš urin i proganjati snove osoba koji su se slučajno našli u javnom toaletu uz vaš pisoar.

Što vam je činiti? Izbjegavajte odlazak na toalet na javnim mjestima, ili grilane šparoge zamijenite s manje 'opasnim' baburama.

6. Vlaknasto povrće

Napokon imate opravdani razlog za izbjegavanje zelenog povrća! Kelj, prokulica i brokula spadaju u vlaknasto povrće koje potiče probavu, ali istovremeno proizvodi 'vjetrove' s mirisom pokvarenih jaja.

Što vam je činiti? Kod kuhanja ovih namirnica dodajte začine poput korijandera i kurkume koji će 'provjetriti' vaše vjetrove, ili uživajte u ovim sastojcima samo kada znate da nećete napuštati okrilje doma.

7. Crveni luk
Ljubitelji svježeg luka znaju da nakon njihove konzumacije neugodan zadah iz usta ne mogu spriječiti pranjem zuba, mentol bombonima ni ekstra jakim žvakaćim gumama. Za sve su krivi njihovi prirodni sokovi, koji se nezaustavljivo šire tijelom nakon jela.

Što vam je činiti? iscijedite sokove luka prije konzumacije, ili svježi luk potopite u malo alkohola kako biste neutralizirali 'najjače' mirise.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju