U ludim dvadesetima šmekeri su, kao i sada hipsteri, pili džin zbog njegove sofisticiranosti, s tonikom, kriškom limuna i ledom. Ostalo je tako do 50-ih, kad se počinje koristiti kao baza za mnoge koktele.

Najpoznatiji među njima je Martini dry. Nakon tog razdoblja džin postupno odlazi u drugi plan, sve do 80-ih godina, kad se pojavljuju novi brendovi. Danas mnogo destilerija na genijalan način obnavlja recepturu svojih džinova, posvećujući se aromatizaciji s različitim sirovinama, a u kombinaciji s raznovrsnim tonicima neiscrpno su nadahnuće miksolozima.

Džin-tonik je omiljen gost na partijima, između ostalog zato što teško može dosaditi. Maštovitim kombiniranjem začina i drugih dodataka lako se dobivaju posve nova pića. Kombinacije aroma i okusa koje volimo mogu otkriti ponešto i o karakteru, a odabrali smo 6 recepata kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Najvećim obožavateljima džin-tonika darovali smo najoriginalniji božićni poklon: Gin-tonic poklon-paket!, a hrvatski craft džin pokazao se kao odličan sastojak za šest pitkih recepata. 

Hrabri 

Hrabra kombinacija spaja blagi ružičasti papar s nešto žešćim kapima tabasca koja u kombinaciji s metvicom ostavlja fini dugački aftertaste. Idealno za one koji se ne boje pikantnih niti novih okusa. Oprez! Izrazito je pitko jer svaki gutljaj traži novi kako bi se ugasila ljutina koja ostaje na nepcu.

Znatiželjni 

Uživate li u otkrivanju novih kombinacija začina, mogao bi vam se svidjeti džin-tonic za znatiželjne. Zvijezde tog koktela su krastavac i sečuanski papar koji ima mirisnu limunastu notu. U kombinaciji s osvježavajućim ploškama naprosto je savršen.

Avanturist

Avanturisti mogu zagristi za slasnu kombinaciju limuna i šafranike. Latice crvenkasto-narančaste boje pršte karakterom. Mirišu travnato i pomalo kožnato; okus im je gorak i lagano opor. Za kraj se u koktel dodaje grančica ružmarina koja lijepo zaokruži cijelu priču.

Veseljak

Volite li plesati i puno pričati, usta vam se neće osušiti uz Veseljaka. Crveni grejp, korijander i limun formula su osvježenja, idealna za burne novogodišnje tulume. Posebno efektne, crvenkaste kriške duša su svake čaše – i zabave.

Damski

Želite li poslužiti elegantne, ali ipak efektne čaše, iskoristiti možete sok od brusnice. Lijepi, Damski koktel svidjet će se i onima koji vole vatreno crvene niti čilija. Ovaj džin-tonik je poput malog vulkana, okusom i izgledom. Da vas ne škakljaju po nosu dok ga pijete, slamke su obvezne.

Gospodski

Ni gospoda neće loše proći uz sofisticiranu kombinaciju džina, tonika, limunova soka i bobica borovica, koje su glavni sastojak džina. No i drugim alkoholnim pićima daje aromu još od 17. stoljeća. Aroma borovice ugodno je gorko-slatka i drvenasta, a kako bi najbolje došla do izražaja preporučuje se i delikatniji tonik.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara Japan Japan Japan +1 Japan

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju