1. Bolje ćete spavati
Studija objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research pokazala je da ispijanje pića prije sna uznemirava noćni odmor. Iako ispijanje ovog tipa pića isprva ima suprotan učinak, nakon nekog vremena alkohol počinje negativno utjecati na kvalitetu spavanja.

2. Osjećat ćete veću potrebu za slatkišima
Šećer potiče izlučivanje hormona sreće – dopamina, a isto čini i alkohol. Ne čudi stoga što prekid s jednom supstancom, može izazvati potrebu za drugom. 'Nemojte se iznenaditi ako od slatkog zalogaja dobijete istu količinu zadovoljstva, kao što ste nekoć dobivali od ispijanja alkohola,' upozorava dr. Damon Raskin.

3. Izgubit ćete kilograma

Alkohol na lukav način povećava ukupnu količinu kalorijskog unosa bez da to primijetite. Jedna margarita sadrži oko 300 kalorija, a pina colada stotinu kalorija viša. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci unose 433 kalorija više onih dana kada konzumiraju umjerenu količinu alkohola. Prestanete li piti, i ako se uspješno oduprete desertu, očekuje vas gubitak kilograma.

4. Izgledat ćete bolje

U samo nekoliko dana primijetit ćete da vam kože bolje izgleda. Alkohol je, naime, diuretik, koji potiče odlazak na obavljanje male nužde, ali i generalnu dehidraciju organizma. Smanjit će vam se i količina crvenila u predjelu nosa i obraza, a mogla bi vam se smanjiti i prhut te eventualni ekcemi na koži.

5. Imat ćete više novca

Bez obzira preferirate li pitka craft piva ili skupi viski, ispijanje alkoholnih pića je skup sport. Uzmite trenutak i zbrojite svoje troškove, mogli biste biti motivirani da odbacite alkohol.

6. Bit ćete nemirni i usamljeni

'Ljudi često koriste alkohol kao lubrikant za vlastite emocije, pa kad prestanu piti ponekad se mogu osjetiti nemirnima i tužnima,' upozorava Riskin. Neki pojedinci bi se mogli osjećati neugodno u društvu drugih osoba koje piju, pa biste mogli putem 'izgubiti' kojeg prijatelja za pijenje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju