Neki ljudi kažu da se hod po Mjesecu nikad nije dogodio, dok povijesni udžbenici tvrde da je po ovom nebeskom tijelu prvi kročio Neil Armstrong.

Upravo je on glavna tema novog holivudskog filma “Prvi čovjek” redatelja Damiena Chazellea s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi, koji upravo igra u hrvatskim kinima.

Istražili smo manje poznate stvari o ovom velikanu američke povijesti.

1. Znao je upravljati avionom prije nego što je dobio vozačku dozvolu za vožnju automobila
Neil Armstrong rodio se 5. kolovoza 1930. godine u Wapakonenti u američkoj saveznoj državi Ohio. Od malena je bio oduševljen letenjem. Kad je imao šest godina otac ga je poveo na prvi let u letjelici Ford Trimotor. Do 15. godine života skupio je dovoljno sati u zraku da je mogao tražiti dozvolu za letenje. U tom trenutku nije imao ni klasične vozačke dozvole.

2. Ne postoji dobra fotografija Neila Armstronga na Mjesecu
Prva uspješna misija na Mjesec odvijala se u šezdesetim godinama prošlog stoljeća kada su kvalitetne kamere bile prava rijetkost. Ne čudi stoga što nedostaje i kvalitetnih snimaka s te misije. Zanimljivo, ne postoji niti kvalitetna fotografija prvog čovjeka na Mjesecu. Ona što neprestano kruži u literaturi i po internetu prikazuje zapravo Buzza Aldrina.  Neil Armstrong Neil Armstrong (Foto: Profimedia.hr)

"Nije mi palo na pamet da tražim Buzza da me snimi na Mjesecu. Uostalom on je uvijek bio mnogo fotogeničniji," rekao je Armstrong svojem biografu Jamesu R. Hansenu.

3. Armstrongova torba vrijedi 1,8 milijuna američkih dolara
Armstrong je na površini Mjeseca skupljao uzorke za analizu, te ih spremao u posebnu torbu. Iako je po povratku bilo zabranjeno trgovati uzorcima s Mjeseca, torba se greškom našla u prodaji. Prodana je 2015. godine Nancy Lee Carlson na aukcijskoj stranici američke vlade za 995 američkih dolara.

Kad je gđa. Carlson poslala torbu NASA-i kako bi američka svemirska agencija potvrdila da je riječ o autentičnoj torbi, ovi su je odbili vratiti. Nancy lee Carlson ih je tužila i dobila presudu. Torbu je stavila na Sothebyjevu aukciju dvije godine kasnije, a ona je postigla cijenu od 1.8 milijuna dolara.

4. Proveo je tri tjedna u karanteni nakon vraćanja na Zemlju

Nakon uspješno odrađene misije Armstrong, Aldrin i Michael Collins nisu mogli slaviti s američkom nacijom zbog svojeg uspjeha. U strahu da nisu „pokupili“ kakav svemirski virus, bili su zatvoreni u karanteni na USS Hornetu tri tjedna. Predsjednik Richard Nixon posjetio ih je i s njima razgovarao kroz staklo komore.

5. "Lagao“ je o prvoj izrečenoj rečenici na Mjesecu
Neil Armstrong je tijekom svoje duge karijere tvrdio da mu je legendarna rečenica: Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo“ pala na pamet dok je čekao na izlazak iz lunarnog modula na površinu Mjeseca. Njegov mlađi brat Dean, tvrdi da to nije točno. Napisao ju je još na Zemlji, a par tjedana prije misije pitao ga je kako mu zvuči.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju