Dolazi sezona darivanja pa postoji mogućnost da ćete dobiti mnogo vina na poklon. No, kako nije svako vrsni poznavatelj, vjerojatno ćete dobiti i neke butelje koje nećete baš s užitkom popiti. Kako ih najbolje iskoristiti, zna naša redakcija!

Kuhanje tjestenine

Tko kaže da tjesteninu morate spremati u vodi? Dobro, dijelom da. Paštu najprije skuhajte kao i obično, u vodi, a izvadite je dok još nije do kraja skuhana i dok je tvrda. U međuvremenu u novi lonac stavite vino i kuhajte dok se ne reducira do pola. Tada dodajte paštu, kuhajte još par minuta, a kasnije neka vas pašta opije…

Napravite Sangriju

Ukoliko ne želite piti vino koje ste dobili na dar, ne postoji butelja koja se ne može popraviti s malo šećera i svježeg voća. Zašećerite dovoljno, dodajte voće i uživajte u popularnom španjolskom napitku.

> Kuhano vino: Recept za zimski klasik kojemu neće odoljeti ni ljubitelji piva

Priprema mesa

Iako se ne preporuča da spremate jelo s vinom kojeg ne biste pili, ovdje napravite iznimku. Ne samo da jelima dodaje okus, već vino može zamijeniti i masnoću u jelima. Zapamtite samo da za mekše i 'lakše' meso poput piletine ide bijelo vino, a teškim mesima obavezno dodajte crno.

Umak od vina

Vrlo jednostavno. Ulijte vino i zagrijavajte ga dok se ne reducira, a ostale sastojke dodajte po želji. Mi preporučamo timijan ili list lovora sve dok umak ne postane kremast, a ako vam fali 'kreme' dodajte na kraju malo maslaca.

Bojanje jaja

Baš kao i kod pašte, ne morate koristiti samo vodu kako bi spremili jaja. Evo jedne uskršnje ideje, kad najmlađe treba razveseliti bojanjem jaja. Najprije ih 5, 6 minuta ostavite u vinu, a zatim ih kuhate desetak minuta. Na jajima će se pojaviti sitni 'kristalići' koje možete premazati uljem kako bi se jaja sjejila još više.