Dolazi sezona darivanja pa postoji mogućnost da ćete dobiti mnogo vina na poklon. No, kako nije svako vrsni poznavatelj, vjerojatno ćete dobiti i neke butelje koje nećete baš s užitkom popiti. Kako ih najbolje iskoristiti, zna naša redakcija!

Kuhanje tjestenine

Tko kaže da tjesteninu morate spremati u vodi? Dobro, dijelom da. Paštu najprije skuhajte kao i obično, u vodi, a izvadite je dok još nije do kraja skuhana i dok je tvrda. U međuvremenu u novi lonac stavite vino i kuhajte dok se ne reducira do pola. Tada dodajte paštu, kuhajte još par minuta, a kasnije neka vas pašta opije…

Napravite Sangriju

Ukoliko ne želite piti vino koje ste dobili na dar, ne postoji butelja koja se ne može popraviti s malo šećera i svježeg voća. Zašećerite dovoljno, dodajte voće i uživajte u popularnom španjolskom napitku.

> Kuhano vino: Recept za zimski klasik kojemu neće odoljeti ni ljubitelji piva

Priprema mesa

Iako se ne preporuča da spremate jelo s vinom kojeg ne biste pili, ovdje napravite iznimku. Ne samo da jelima dodaje okus, već vino može zamijeniti i masnoću u jelima. Zapamtite samo da za mekše i 'lakše' meso poput piletine ide bijelo vino, a teškim mesima obavezno dodajte crno.

Umak od vina

Vrlo jednostavno. Ulijte vino i zagrijavajte ga dok se ne reducira, a ostale sastojke dodajte po želji. Mi preporučamo timijan ili list lovora sve dok umak ne postane kremast, a ako vam fali 'kreme' dodajte na kraju malo maslaca.

Bojanje jaja

Baš kao i kod pašte, ne morate koristiti samo vodu kako bi spremili jaja. Evo jedne uskršnje ideje, kad najmlađe treba razveseliti bojanjem jaja. Najprije ih 5, 6 minuta ostavite u vinu, a zatim ih kuhate desetak minuta. Na jajima će se pojaviti sitni 'kristalići' koje možete premazati uljem kako bi se jaja sjejila još više.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju