Žličica začina "dignut" će monotoni smoothie ili jela od jaja, a umiješati ih možete i u mliječne namaze ili domaće paštete. Za lijenih vikenda isprobajte ih u palačinkama ili dodajte u tijesto za proteinske pogačice. Osim toga, lako se kombiniraju i s omiljenom šalicom kave ili čaja.  

Cejlonski cimet

Miris slastica neraskidiv je s cimetom, začinom koji je i odličan dodatak zobenim pahuljicama, smoothiejima, kruhu s pekmezom, pa čak i riži na mlijeku. Imajte na umu da nije svaki cimet zdrav. Kineski, koji je i jeftiniji, sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima. Cejlonski je pravi odabir, pa prije kupnje provjerite etiketu. Među brojnim dobrobitima ta sušena i usitnjena kora drveta štiti od upale grla, prehlade i gripe, snižava razinu šećera i lošeg kolesterola, ublažava simptome infekcija, potiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis te poboljšava pamćenje.

> Čudo u čaši: "Dizalica" s tajnim sastojkom koja liječi bol u mišićima


Zlatna kurkuma

Kurkuma je uz češnjak jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što "bilda" imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lijek protiv depresije te sredstvo za lijepu kožu. Godi i jetri, smanjuje rizik od Alzheimera te artritisa. Pokušavate li smršavjeti, obvezno uključite kurkumu u svoju prehranu jer sprječava taloženje masnog tkiva. Koristi se svježi korijen ili kurkuma u prahu, a dodati je možete smoothiejima, zobenoj kaši, jelima od jaja ili namazima. Pokoju žličicu ubacite u tijesto za palačinke kako bi imale lijepu boju ili dodajte u tijesto za kruh i peciva. Isprobajte i ljekovito zlatno mlijeko. 

Papreno zdravlje 

Oni koji imaju soli u glavi često koriste papar za liječenje infekcija, protiv prehlade, kao i umora te loše probave. U prošlosti su ta aromatična crna zrnca bila papreno skupa i koristila su se za liječenje brojnih tegoba, detoksikaciju i mršavljenje. Papar je i prirodan antidepresiv, a poboljšava koncentraciju i pamćenje. Svježe mljeveni papar dodajte u jela od jaja, naglasite notu kave ili čaja ili ga dodajte sendvičima. No imate li hemoroide, te probleme s bubrezima, želucem ili jetrom, prije velikodušnog dodavanja jelima posavjetujte se s liječnikom.

> Malo drugačiji: Muffini od kojih vam se neće stvoriti uteg u želucu

Đumbir za živce i vitkost

Đumbir budi probavu, ublažava želučane tegobe, alergije, pomaže protiv gripe i prehlade te pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma. Taj moćni korijen ima i sedativno djelovanje jer smiruje i smanjuje razdražljivost. Od očišćenog i usitnjenog đumbira napravite čaj tako da ga prelijete vrućom vodom i ostavite desetak minuta, a možete ga i izmiksati u malo vode te procijediti i dodavati u tekućem obliku. Kombinirajte ga s voćem i povrćem poput mrkve u napicima, a možete ga i naribati te koristiti u slatkim i slanim jelima za dobro jutro.

Začini Začini (Foto: Stockfood)

Mirisni kardamom

Sjemenke crnog kardamoma imaju toplu ljutkastu aromu s limunastom notom, a kao začin izvrstan je i za slatka i za slana jela. Koristi se u pripremi kruha, ali i u napicima poput kave i čaja. U Indiji se dodaje u kolače i pudinge, kao i smjesu za žvakanje koja potiče probavu i osvježava dah. Kardamom možete ubaciti u domaći kompot ili voćnu salatu te dodati riži na mlijeku. Taj blagotvorni začin pomaže kod mršavljenja, snižava krvni tlak, dobar je za bubrege, a djeluje i detoksikacijski.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju