Oko 4 kilometra od Daruvara, odnosno sat vremena šetnje, nalazi se izletište Vranjevina na padinama Papuka, omiljena među planinarima, šetačima i zaljubljenicima u prirodu. Do nje vodi asfaltirana cesta, ali i staza kroz šumu.

Tijekom ljeta na daruvarske Plitvice dolazi se po osvježenje u šumu koja nudi hlad pod krošnjama bukve, graba i hrasta, ali i vidjeti Vranjski izvor koji se u narodu naziva svetim. Prema legendi, vjerovalo se da Sveti izvor nikad ne presušuje pa je prozvan čarobnim. Tijekom velikih vrućina seljaci su odlazili na izvor moliti se za kišu, ritualno se umivali i pripremali piknike, a prema predaji – kiša je uvijek stigla narednih tjedana. Nepredvidljiv poput prirode, zbog velikih vrućina koje su posljednjih godina česte slap može presušiti, ali čim padnu jesenske kiše, sve se vraća na staro.         
> Hrvatski dvorac u mađarskim rukama kojemu se divi cijeli svijet

Slap se obrušava sa strme stijene čineći prekrasan vodopad od dvadeset metara koji je jednako efektan ljeti kao i zimi kad se pretvara u sige. Vranjevina je uređena za izletnike prije dvije godine pa je uz slap dopušteno roštiljanje, a ondje se nalaze i stolovi te klupe za odmor. Tada je napravljeno i stepenište koje vodi u podnožje slapa.

S vidikovca puca pogled na slikovita polja, vinograde, naselja i šume pa ne čudi da je izletište nadomak Daruvara poligon za snimanje razglednica. Produžite li stazom, doći ćete na Petrov vrh koji je jedan od najistaknutijih na zapadnoj strani Papuka.



Tamo se nalazi livada koja se u zimskim mjesecima koristi kao skijalište. Planinarski dom na Petrovu vrhu otvoren je od ponedjeljka do petka od 16 sati i vikedom do 24 sata, a po najavi moguć je dogovor o smještaju i tijekom tjedna. Članovima planinarskih društava dopuštena je upotreba kuhinje uz nadoplatu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju