U potrazi za dnevnom dozom prirode, ali i pjesme, druženja i poslastica poput peke planinari kreću prema Planinarskom domu Paklenica. Krenete li od parkirališta iz Starigrada, trebat će vam oko dva sata, a vikend bez mobitela i stresa zajamčen je. Kako izgleda savršen spoj uživanja u prirodi i zabave, možete pogledati u galeriji. 

Paklenica - 8 Paklenica - 8 (Foto: Fabio Šimićev)

Dom raspolaže s oko 50 ležaja u višekrevetnim sobama, kuhinjom i blagavaonicom i otvoren je svakodnevno tijekom čitave godine. Za noćenje se preporučuje ponijeti vreću za spavanje.

> Obnovljeno omiljeno utočište izletnika: Još ljepše izdanje čarobnog Ratkovog skloništa!

Nacionalni park Paklenica, koji se nalazi na jugoistočnoj, primorskoj strani Velebita, obuhvaća dva usporedna bujična klanca, Veliku i Malu Paklenicu s liticama višim od 300 metara. Strme stijene obrasle šumama crnoga bora poslastica su za zaljubljenike u visine, stoga ne čudi da je Paklenica naše najznačajnije alpinističko penjačko područje, poznato i izvan Hrvatske. Ime joj dolazi od "pakline", borove smole koja se koristila za zacjeljivanje rana, kao luč (za osvjetljavanje), za premazivanje drvenih brodova i dr.

> Posjetili smo hrvatsku prašumu: U ovu divljinu idu samo rijetki

Među mnogobrojnim krškim pojavama ističu se špilja Manita peć i okomita stijena Anića kuk koja je najviša na Velebitu, visoka oko 400 metara. Manita peć je pak najljepša špilja Paklenice i jedna od najljepših u Hrvatskoj. Istražena je u duljini od 175 metara. Svojom prostranošću i ljepotom oduševljava posjetitelje.U njoj je više golemih podzemnih dvorana sa sigama fantastičnih oblika. Najveća dvorana duga je 65 m, široka 40 m, visoka 32 m. Pojedini stalagmiti izrasli s njezina dna visoki su 20 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju