Dok još nije previše zahladilo, treba iskoristiti početak jeseni za aktivnosti u prirodi. Posjet Ogulinu zadovoljit će potrebe za kulturom, gastronomijom i prirodom, sve u jednom danu.

Odmah po dolasku u grad primijetit ćete dvorac zanimljivog oblika, nastao oko 1500. godine iznad ponora rijeke Dobre, poznatijeg pod imenom Đulin ponor, kada je grad osnovao jedan od najmoćnijih velikaša tog vremena, feudalac Bernardin Frankopan. Gradski zidovi omeđivali su dvorišni prostor s 3 strane, a s četvrte je palača na čijim se rubovima nalaze kule.

Posljednjih 50 godina u tom se dvorcu nalazi Zavičajni muzej s nekoliko zbirki: arheološka, etnografska, starog oružja, spomen-soba Ivane Brlić Mažuranić, planinarsko-alpinistička te izložba akademskog slikara Stjepana Galetića podrijetlom iz Ogulina.

Kad obiđete dvorac, prošećite do Đulina ponora, kojim završava klanac rijeke Dobre. Ponor je dubok 40 metara, a možete mu se diviti s vidikovca. Uz ponor se, naravno, veže i legenda po kojoj je dobio i ime.

Mlada djevojka Đula ili Zulejka bila je kćer zapovjednika ogulinske tvrđave, Ivana pl. Gušića. Roditelji su je obećali starijem plemiću za ženu, no Đula se zaljubila u mladog, hrabrog krajiškog kapetana Milana Juraića koji je stigao u Ogulin. Milan je stradao u bitci s Turcima, a Đula se bacila u ponor rijeke Dobre.

Ogulinci kažu kako litica iznad ponora podsjeća na profil muškarca koji gleda prema otvoru ponora, a priča kaže da to Milan gleda gdje je nestala njegova Đula. Prema legendi Milan Hanžek je napisao povijesnu dramu "Zulejka".

U ovom kraju za ljubitelje aktivnog odmora neizostavna točka je Klek, jedno od najpopularnijih mjesta za planinarenje u Hrvatskoj. Najviši vrh Kleka je na 1181 metar, a uspon je strm, pa ako niste u najboljoj kondiciji, možda bolje da preskočite ovaj dio izleta. Ipak, zbog pogleda s vrha prema Ogulinu, jezeru Sabljacima, Bjelolasici i stjenama Klečice, isplati se potruditi doći do gore, makar usput i "ostavili dušu".

Zanimljiva legenda veže se i uz ovu planinu. U olujnim noćima, kažu, tu su se skupljale vještice koje su danas simbol Kleka i Ogulina. Odmoriti se možete u planinarskom domu na 1000 metara visine.

Nakon spusta okrijepu potražite u jednom od ogulinskih restorana, a ako odlučite prespavati, tu su Hotel Klek i Hotel Frankopan.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju