1. Jabuke
Jabuke je moguće kupiti tijekom cijele godine, no listopad je idealan mjesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Ne čudi što se u ovom mjesecu (20. listopada) diljem svijeta slavi Svjetski dan jabuka. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita.

>> 5 sorti jabuka za očuvanje vašeg zdravlja

Slasne kruške Slasne kruške (Foto: Getty Images) 2. Kruške 
Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer tada pršte okusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovoga mjeseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka odličan je izvor kalija, koji regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba. Jedite grožđe Jedite grožđe (Foto: Getty Images)

3. Grožđe

U listopadu grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti te je ovaj mjesec idealan za kupnju omiljenih bobica, osobito onih crnih sorti. Bobe postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu nalazi se značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvožilni sustav od bolesti.

4. Bundeve
 
Listopad je idealno vrijeme da kupite bundevu te isprobate neke od jesenskih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotena, koji jačaju imunitet tijela od sezonskih prehlada te štite organizam od utjecaja slobodnih radikala. Sezona je bundeva Sezona je bundeva (Foto: Stockfood)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju