Trideset i šest najboljih hrvatskih chefova pod vodstvom Mate Jankovića kreiralo je knjigu koja obilježava važnu fazu hrvatske gastronomske i restoranske scene – Croatia: The Cookbook, Hrvatska kuharica

U zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen je projekt od velike važnosti za promicanje hrvatske kulture u svijetu, Croatia – The Cookbook, ključno izdanje hrvatske gastronomije s više od 150 vrhunskih jela najboljih hrvatskih chefova - prve moderne i sveobuhvatne monografije hrvatske gastronomije i kulture. 

Projekt monografije hrvatske gastronomije obilježava važnu fazu u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scene, a za cilj je imao okupiti i povezati najrelevantnije stručnjake hrvatske gastronomske scene. Povezivanje istomišljenika okupljenih oko sličnih stavova i ideja o upotrebi lokalnih namirnica, u suradnji s lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima rezultiralo je stvaranjem knjige koja je odredila budućnost hrvatske gastronomije, ali isto tako knjiga ostaje i kao zalog budućim generacijama.

Mate Janković Mate Janković (Foto: John Pavlisha)

''Smatrali smo iznimno bitnim, u razdoblju kada hrvatska gastroscena sve više jača, da napravimo cjelokupan projekt kojim bismo definirali što je to hrvatska gastronomija, ali i kako bismo brendirali Hrvatsku kao gastronomsku i turističku destinaciju. Projekt na kojem smo okupili najvažnije aktere hrvatske gastroscene orijentir je za budućnost. Hrvatska gastroscena definitivno ima veliki potencijal, a naša monografija to će i dokazati'', izjavila je Ana Marija Žužul, kreativna direktorica projekta Croatia: The Cookbook, Hrvatska kuharica.

Idejni začetnik projekta, poznati hrvatski chef Mate Janković, uspio je u svom naumu i okupio aktualne hrvatske chefove, točnije, njih 36, od kojih je svaki chef dao svoja četiri autorska recepta. S preko 500 stranica, ova je knjiga i vizualni put kroz Hrvatsku, s više od 150 vrhunskih fotografija krajolika, hrane i atmosfere kroz sve regije.

Kuharica je podijeljena na četiri hrvatske regije: Istra, sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar, Središnja Hrvatska, Južno Hrvatsko primorje – Dalmacija, Istočna Hrvatska.

''Nije bilo jednostavno okupiti toliki broj tako relevantnih chefova za hrvatsku gastronomiju. Autori znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja te pokušavaju definirati što je to autentična hrvatska kuhinja s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala'', objasnio je Mate Janković.

Engleska verzija Engleska verzija (Foto: John Pavlisha)

Autori su kuharice, kako je već spomenuto, 36 najboljih chefova, iz 33 najbolja hrvatska restorana, a zajedno su kreirali 155 recepata predjela, glavnih jela i slastica. Chefovi koji su radili na knjizi su Rudi Štefan, David Skoko, Andrej Barbieri, Priska Thuring, Deniz Zembo, Zdravko Tomšić, Danijel Đekić, Goran Kočiš, Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Damir Modrušan, Damir Tomljanović, Marin Rendić, Matija Bregeš, Nikola Hrelja, Deni Srdoč, Nenad Posavac, Teo Fernetich, Marijo Čepek, Ana Grgić, Raul Lajtman, Petra Jelenić, Hrvoje Kroflin, Marko Palfi, Goran Stanisavljević, Marko Gajski, Eta Gverović, Mate Janković, Daniela Kramarić, Smiljana Matijaca, Ivan Pažanin, Braco Sanjin, Ivan Tomašević, Željka Kovčalija, Branimir A. Tomašić i Goran Sirovec.

Projekt Hrvatska kuharica trajno će obilježiti i definirati ovaj naraštaj hrvatskih chefova koji je zaslužan za velike i važne pomake na hrvatskoj gastrosceni, a isto tako, projekt je vrlo važan za razvoj hrvatskog turizma jer se sve više pozicioniramo i kao destinacija s vrhunskom gastronomskom ponudom. Knjiga uz hrvatsko ima i englesko izdanje, koje će biti odličan ambasador Hrvatske kao važne gastroturističke destinacije.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju