Airbnb je promijenio način na koji putujemo, smanjio nam troškove i povećao mogućnosti izbora kad je riječ o lokacijama, veličini prostora i sadržaju u apartmanima i kućama. Iako većina putnika ima dobra ili solidna iskustva, nekima se nije posrećilo.

Neki su gosti u unajmljenim stanovima pronašli kamere, i to ne samo u dnevnom boravku nego i u spavaćim sobama, pa čak i u kupaonicama. Domaćini tvrde kako je razlog postavljanja kamera sigurnost njihova stana.

Negativno iskustvo Airbnb-a prenio je američki profesor Jeffrey Bigham, koji je u stanu u kojem je odsjeo primijetio sigurnosne kamere koje je odmah isključio, prenose na stranici Fast Company. Njegov slučaj nije jedini, a sa svima onima koji krše pravila o privatnosti gostiju Airbnb prekida suradnju.

Sumnjivi predmeti

„Sumnjate li na skrivenu kameru, potražite predmete koji nisu na svojem mjestu“, upozorava Carrie Kerskie, Amerikanka koja se bavi zaštitom od krađe identiteta i kršenja privatnosti.

Detektor dima na neuobičajenom mjestu ili jedan pokraj drugog na zidu može biti jedan od pokazatelja, baš kao i plišani medvjedić u kupaonici ili nasuprot kreveta.

Hotelska soba Hotelska soba (Foto: Thinkstock/Guliver)

Refleksija u mraku

Andrew Barker, koji je također pronašao kameru dok je bio na obiteljskom odmoru, savjetuje da isključite svjetlo i džepnom svjetiljkom obasjate predmete u sobi. Leća kamere reflektira svjetlost pa biste je mogli uočiti.

Dokaz na mreži

Aplikacije koje automatski skeniraju umrežene uređaje pružaju pojedinosti o svakom od njih, uključujući IP adrese i proizvođače, a putem njih može se otkriti i dokaz o kameri.

„Provjerite uređaje na mreži i ako naiđete na uređaje naziva poput 'IPCAMERA', posumnjajte na kameru u blizini“, tvrdi Andrew, koji je za provjeru koristio Network Scanner.

Sumnjate li na kamere u stanu, možete i isključiti nepotrebne električne uređaje, poput satova. Neki putnici služe se trikom da objese majicu preko „sumnjivih predmeta“, no za koju se god metodu odlučili, nemojte da vam pokvari odmor.

Najskuplja hotelska soba na svijetu, Las Vegas - 2 Putovanja 655.000 kuna za noć: Ovo je najskuplja hotelska soba na svijetu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju