Iako cijela Hrvatska obiluje malim privatnim pecarama, jako velik broj proizvođača rakije na tradicionalan način nalazi se u sjevernoj i središnjoj Istri. Njihova remek-djela možete kušati svake godine na smotri domaćih rakija u najmanjem gradu na svijetu – Humu, a ove je godine smotra rakijara, upravo ove nesdjelje, 26. listopada 2014..


Najčešće se rakije proizvode od grožđanog dropa, pa u njih dodaju aromatične i ljekovite trave ili razno voće, šparoge, čak i masline... Najpoznatije vrste komovice, su ruda i biska, ali postoje i brojne druge varijante: s medom, kantarionom, višnjama, mentom, orahom… I sve ćete to moći probati u Humu!

Želite li pak predati svoju rakiju, i učestvovati u natjecanju, donesite bocu do 14.00 sati, i stisnite palčeve! Na ocjenjivanju su sljedeće kategorije, odnosno vrste:
biska
domaća obična
rakija s rudom
medenica
šljivovica – krekovica
brinjevača – smrička
rakije sa travama, voćem ili šumskim plodinama



Raspored događanja na smotri:

Nedjelja 26.10.2014.

12:00-14:00 - Prijava rakija na Polači
14:30 - Degustacija i kušanje
17:00 - Proglašenje najboljih rakija

Zabavljat će vas:
Duo Franko & David
Klapa Boškarin
The BLONDES - acoustic duo

Sve detalje potražite na Facebook stranici eventa!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju