Uskoro planirate prvi let avionom i zbunjeni ste zbog svih informacija koje morate znati, pravila na koje morate paziti i rokova koje morate poštovati? Ovih 10 savjeta moglo bi vam pomoći u boljoj organizaciji tog putovanja.

1. Provjerite valjanost osobnih dokumenata

Prije no što se odlučite za putovanje avionom, provjerite jesu li vam osobni dokumenti važeći. Za putovanja unutar EU-a bit će vam dovoljna osobna iskaznica, no za putovanja izvan EU-a potrebna je i putovnica. Ako radite check-in online, što znači prije nego što stignete na aerodrom, pazite da onaj dokument koji koristite pri check-inu imate sa sobom i za vrijeme ukrcavanja. Osim što će vam za putovanje izvan EU-a biti potrebna putovnica, važno je da provjerite trebate li za državu u koju putujete vizu, a to možete učiniti ovdje.

2. Napravite check-in online

Prednost je digitalnog doba da većinu stvari možete učiniti iz udobnosti svog doma – kupiti kartu, ali i napraviti online check-in, tj. prijavu za let. Riječ je o osnovnoj proceduri kojom se provjerava ispravnost vaše karte i dokumenta i dodjeljuje vam se mjesto u avionu (ako ga niste sami odabrali, što ćete izbjeći ako vam je nebitno i ako želite uštedjeti). Osim što je najčešće besplatan i osigurava vam mjesto, online check-in omogućuje vam da ne gubite vrijeme na šalteru za prijavu.

3. Pazite na vrijeme

Zbog svih kontrola, provjera, mogućih zastoja, ukrcavanja i slično, preporučuje se da na aerodrom stignete ranije, što ovisi o tome gdje putujete – unutar države, međunarodno ili preko oceana. Obavijest o preporučenom vremenu potražite na stranicama aviokompanije.

Avion Avion (Foto: Getty Images)

4. Uvijek uz sebe imajte boarding pass

Na kakav se god check-in odlučili, rezultat toga je boarding pass. Ako ste check-in napravili sami, njega ćete morati isprintati ili imati spremna na aplikaciji (provjeriti s aviokompanijom) tijekom cijelog procesa ukrcavanja, ali i kupnje stvari u duty free shopovima dok čekate let.

5. Provjerite pravila aviokompanije

Ako vas zbunjuju priče s prtljagom, morate znati da postoje dvije vrste prtljage: ručna i checked-in prtljaga. Ručna je prtljaga ona koju nosite sa sobom u kabinu aviona i obično je uključena u cijenu, a checked-in prtljagu plaćate dodatno i predajete na šalteru. O tome koje dimenzije i težina su dozvoljene i za jednu i za drugu vrstu prtljage, obvezno provjerite na službenim stranicama aviokompanije s kojom putujete.

6. Unaprijed isplanirajte prtljagu

Kako god bilo, najbolje da o količini koja vam je potrebna odlučite prije jer ćete naknadnom kupovinom najčešće prtljagu platiti skuplje. Prtljagu za check-in predajete s boarding passom na šalteru i dobivate naljepnicu kao potvrdu o predaji iste, s kojom je po slijetanju možete dokazati, ako se ona slučajno izgubi. Pokušajte sve vrijedno i lomljivo dobro osigurati ili uzeti sa sobom u kabinu jer se s predanom prtljagom često grubo postupa.

7. Obratite pažnju na pravila o tekućinama

Od stvari koje nosite, pažnju obratite na unos tekućina. Pravilo je na aerodromima da u svojoj ručnoj prtljazi možete nositi tekućinu u bočicama do 100 mililitara. Njih može biti 5 po osobi u plastičnoj, prozirnoj vrećici maksimalnog volumena od 1 litre. Što se tiče predane prtljage, u njoj možete prenositi tekućinu i u većim bocama. Naravno, imajte na umu da svaka kompanija ima popis zabranjenih stvari poput eksploziva ili oštrih predmeta. Njih potražite na popisu aviokompanije.

Aerodrom Aerodrom (Foto: Getty Images)

8. Sigurnosna provjera vas i vaše prtljage

Nakon što predate prtljagu, s boarding passom ulazite u prostor gdje slijedi kontrola vas i vaše ručne prtljage. To je onaj dio gdje morate svući jaknu, izvaditi sve stvari iz džepova, skinuti remen, ručne satove i slične stvari te izvaditi mobitele, laptope ili tablete iz torbi. Sve te stvari stavljate u kutije koje, kao i vi, prolaze kroz detektore. Prije i nakon kontrole na velikim displayima pod polascima (departures) potražite broj svojega izlaza (gate) te tamo pričekajte ukrcavanje na kojem vam još jednom provjeravaju dokumente i boarding pass.

9. Isključite uređaje u avionu

Vjerojatno će vas zamoliti da svoje mobitele, laptope ili tablete isključite, odnosno da ih stavite na tzv. airplane ili flight mode. Signal mobitela može ometati komunikacijske signale te pilotima prouzročiti probleme ili zujanje, pa se strpite za vrijeme tog leta.

10. Ponesite knjigu i/ili jastuk

Jednom kada ste se ukrcali u avion, opustite se i uživajte. Preporučujemo vam da ponesete knjigu ili jastuk, a može i oboje jer let je idealno vrijeme i za čitanje i za spavanje. Ili jednostavno možete uživati zureći u oblake.

Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži polaganje ekološke zakletve Palau Palau Palau +0 Palau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju