Turizam, uz malu "stanku"cvjeta diljem svijeta, a koliko god to donosilo profita, javlja se i zabrinutost u mnogim, osobito manjim državama koliko taj veliki broj posjetitelja šteti ekološkoj ravnoteži. Jedna mala država, zapravo 13. najmanja na svijetu, Palau, dosjetila se kako doskočiti ovom problemu.

Kako imaju svega 20 tisuća stanovnika, a godišnje ih u prosjeku posjeti i više od 160 tisuća turista, ta se brojka već "osjetila" na okolišu, pa je lokalna vlast odlučila uvesti u svoju zakonsku regulativu nešto čime bi se tome stalo na kraj.

Svaki putnik koji dođe na Palau u svoju putovnicu dobije poštambiljanu zakletvu koju će morati potpisati prije nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

U toj zakletvi stoji: "Djeco Palaua, prisežem ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štititi vaš prekrasni i jedinstveni otočni dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati blago i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što ne trebam. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati.“

Palau je time prije nekoliko godina postala prva zemlja u svijetu koja je uvela ovakav tip zakletve u svoj zakon. Zakletva se temelji na dugogodišnjem nastojanju da se zaustavi pretjerano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa.

Stanovnici se nadaju da će ovom zakletvom putnici na otoku lakše shvatiti da igraju ključnu ulogu u očuvanju otočja za buduće generacije jer ih većina nije ni svjesna otiska koji ostavljaju.

Iako je inicijativa prvenstveno pokrenuta da se smanji šteta okolišu zbog prevelikog broja turista, prisegnuli su i stanovnici. Djeca će u školi početi učiti o ekologiji i očuvanju svog okoliša, a i odraslima će biti omogućeni posebni programi za učenje odgovornog ponašanja prema okolišu.

Da se vlasti nimalo ne šale s ovom zakletvom, dokazuje i kazna koju turisti plaćaju kaznu za kršenje. A iznos je do milijun dolara, odnosno više od 6 milijuna kuna.

Palau je zapravo arhipelag od 200-tinjak prirodnih vulkanskih i vapnenačkih otoka, smještenih u Tihom oceanu, između Japana i Australije. Ovi otoci bogati su predivnim čistim plažama i šumama koje mame turiste. Imaju i utočište za morske pse veličine Kalifornije, zabranili su bušenje svog podmorja zbog nafte i komercijalno ribarenje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju