Na tržnicama Bangkoka, New Delhija ili Istanbula cjenjkanje je duboko ukorijenjeno u tradiciju, a uči se još od malih nogu. No posjetitelji iz drugih zemalja nerijetko imaju etički problem kad je riječ o pogađanju oko cijene s nekime tko zarađuje manje od njih pa im je jednostavnije platiti puni iznos nego svađati se oko nekoliko novčanica. No istina je da cjenkanje nema nikakve veze sa svađanjem; sličnije je partiji šaha jer u igri s prodavačem kupac nikad ne pobjeđuje. Smatra li da će biti na gubitku, prodavač neće dati robu u bescjenje.

> Što sve možete naći na najvećoj natkrivenoj tržnici u Europi?

Cilj cjenkanja nije opljačkati prodavača nego platiti cijenu po kojoj kupuje lokalno stanovništvo. Čak i da vam ne polazi za rukom toliko spustiti cijenu, korisno je prethodno istražiti tržište odnosno raspitati se kako biste znali o kojim se ciframa radi. U Indiji može biti legitimno ponuditi 70 posto cijene, dok je na Tajlandu za početak preporučljivo tražiti popust od 50 posto.

> Pazi, vlak! Nevjerojatna tržnica na željezničkim tračnicama

Važno je poznavati granicu – ponese li vas adrenalin oko spuštanja cijena zadržite hladnu glavu i korektan pristup na primjerice štandovima s uličnom hranom koji imaju istaknute cijene ili smiješno jeftinim prodavaonicama na kojima se ne pravi granica između domaćih i stranih kupaca.



Zlatna pravila cjenkanja

1. Cjenkanje nije svađanje nego razgovor, odnosno traženje kompromisa s kojim će obje strane biti koliko-toliko zadovoljne (baš kao i u vezi).

2. Nasmijte se. Pokažite da želite razgovarati i potrudite se opustiti. Na kraju kupnje, možda ćete imati i novog prijatelja.

3. Ponesite kovanice kako se ne biste doveli u neugodnu situaciju da prodavač nema dovoljno sitnog novca. Uostalom, tako ćete ga lakše uvjeriti da imate tek toliko koliko možete potrošiti.

4. Nemojte biti grčeviti i djelujte nezainteresirano. Čak i da želite kupiti željeni predmet pod svaku cijenu, nemojte to pokazati.

5. Uzmite si vremena. Prodavači su većinom odlični psiholozi i lako će pročitati da vam se žuri. Imate li dovoljno vremena, istražite ponudu na različitim mjestima prije kupnje.

6. Pitaju li vas koliko biste dali za predmet koji kupujete nemojte nasjesti. Pričekajte neka vam prodavač prvi kaže cijenu. Na početku razgovora je uobičajeno je ponuditi oko 50 posto manje, ali to ovisi o zemlji u kojoj se nalazite i trgovini ili štandu.

7. Želite kupiti više stvari nemojte to pokazati odmah na početku. Vješti kupci na polovici cjenkanja pristanu na višu cijenu, ali zatraže još jedan proizvod gratis.

8. Jedan od trikova je blefiranje nezainteresiranog odlaska nakon što ponudite previsoku cijenu. Ta taktika u većini slučajeva pali, ali može se dogoditi i da vas prodavač ne pozove natrag. Odlučite li otići, pristali ste na kockanje.

9. Smislite razlog za popust. Pravite se da tražite drugu boju ili veličinu ili zatražite sniženje na količinu.

10. Ne razumijete li jezik nije na odmet ponijeti kalkulator kako biste se lakše sporazumjeli te skinuti aplikaciju za preračunavanje valute.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju