Ako izuzmemo istanbulski Veliki bazar, budimpeštanska tržnica najveća je natkrivena tržnica u Europi. No to nije jedina činjenica zbog koje je ona toliko posebna.

Tek nekoliko sati vožnje od Hrvatske nalazi se tržnica koja se svim silama trudi oduprijeti modernizaciji i pošasti zvanoj trgovački centri. Velika tržnica u Budimpešti izgrađena je 1896. i od tada svakog dana otvara vrata svojim kupcima.

Nalazi na samom kraju slavne shopping ulice Vaci utca, koja se nalazi u peštanskom dijelu grada. Cijela tržnica prostire se na tri etaže. Prizemlje je rezervirano za mnoštvo voća i povrća koje vas doslovno mami svojom svježinom i šarenim bojama, na prvom katu su suveniri, dok se u podrumu nalaze štandovi sa svježom ribom i kvalitetnim mesom. I sve to zajedno na više od 10 tisuća kvadrata. Tržnica je izgrađena od čelične konstrukcije, a jedino vrijeme kada je bila zatvorena, bilo je za II. svjetskog rata, kada je pretrpjela znatna oštećenja, ali i otuđenje metala.

Danas tržnica posluje normalno i na svakodnevnoj bazi, nudeći svojim kupcima šaroliku ponudu kako domaćih, tako i uvoznih proizvoda. Koncept je ostao isti od samih početaka. Ovdje nećete naći klasične dućane, već štandove na kojima se nudi najraznolikija roba koju možete zamisliti. Većina tih štandova sadrži mesne prerađevine, kolače, slatkiše, voće i povrće te začine. Najpopularniji od svih začina svakako je i najpoznatiji mađarski suvenir. Naime, Mađarska je diljem svijeta poznata po uzgoju crvene paprike i njenoj preradi u mljeveni začin. Stoga ni ne čudi činjenica da se ona prodaje na svakom štandu.

Na drugom katu većinom se prodaju suveniri, no jedan štand ističe se iz mase. Riječ je o štandu na kojem se peku langoši i moram priznati da su to jedni od najboljih langoša na svijetu. Podrum tržnice rezerviran je za meso i ribu. Tako ćete ovdje naći štandove na kojima se prodaje meso svih vrsta, od divljači do nojeva mesa. Ovisno o ukusima naći ćete za svakoga po nešto. No, kao i na prvom katu, tako se i ovdje ističe jedan posebni štand. Riječ je o štandu na kojem se prodaju ukiseljeni krastavci, ali to ne bilo kakvi. Riječ je o krastavcima koji su proglašeni najboljim ukiseljenim krastavcima na svijetu. Velika nagrada za tako maleno kiselo povrće.

Svakog mjeseca organiziraju se posebni događaji na kojima se predstavljaju kuhinje iz drugih država. Tako možete vidjeti renomirane mađarske kuhare kako, koristeći lokalne namirnice, spremaju neke od najpoznatijih svjetskih recepata, sve to s mađarskim štihom.

Nekoliko savjeta vezanih za tržnicu:

- ovdje možete kupiti šafran po razumno niskoj cijeni, no nikako nemojte propustiti kupiti pravu mađarsku mljevenu papriku i sušeno voće.

- unutar tržnice nalazi se dućan Azsia Delicatessen u kojemu možete kupiti orijentalne začine, čajeve, kuhinjska pomagala i slatkiše.

- nikako, ali stvarno nikako nemojte propustiti probati svjetski poznate kisele krastavce.

- prošećite posebnim dijelom tržnice nazvanim Mađarska ulica. Ako ste ljubitelj nekog od mađarskih specijaliteta, ovdje ćete ga sigurno pronaći.

- na kraju isprobajte neke od mnogih mađarskih jela, koje će za vas pripremiti na licu mjesta. Pržene kobasice, crni puding, langoši ili slavne mađarske palačinke.

- ako ne volite jela s nogu, onda svakako posjetite jedan od restorana i uživajte u začinjenim gulašima ili punjenom kupusu.

Pročitajte što još možete vidjeti u Budimpešti. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju