• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sacher

Europa kroz pekarnice: Najpopularnije slastice koje treba zgrabiti kada ste na putovanju

Jedan od simbola Beča osmislio je slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.04.2023 06:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna

Jedan od većih užitaka na putovanjima jest posjećivanje lokalnih pekarnica i isprobavanje pekarskih specijaliteta. Čak i mjesecima kasnije razna punjena i bogate okuse nije lako zaboraviti, stoga krenimo u kratku avanturu diljem starog kontinenta...

Kroasan (Francuska)

Počinjemo s kroasanom, vjerojatno najpoznatijim pekarskim proizvodom planeta. Je li riječ o uistinu francuskom proizvodu, može se debatirati jer pravo na njega polažu i Austrijanci, no da je riječ o čudesnom proizvodu sa sjajnim punjenjem čiji okus asocira na Francusku – nije predmet rasprave.

Ako vas put odvede u Pariz, svakako probajte onaj u pekarnici Stohrer, koja se hvali titulom najstarije pariške.

Pastel de Belem (Portugal)

Originalni pastel de Belem moguće je pronaći samo u Lisabonu, a za njegov nastanak zaslužni su redovnici jeronimskog samostana. Mnoge crkve i samostani koristili su bjelanjke za posvetu vjerskih predmeta ostavljajući žumanjke sa strane, a upravo je zahvaljujući ostavljenim žumanjcima nastala ova slastica.

Nakon zatvaranja samostana redovnici su prodali recept tvornici te je tako pastel de Belem postao naširoko poznat kao pastel de nata.

Churros (Španjolska)

Evo još jednog peciva sa zanimljivom poviješću, a pravo na njega uz Španjolce polažu Portugalci i Kinezi. Radi se o prženom tijestu najčešće duguljastog oblika, no postoje i razni drugi načini izrade.

Ipak, usavršili su ih vremenom upravo u Španjolskoj, gdje se za doručak (najčešće) uživa u hrskavim zlatnim churrosima umočenim u bogatu čokoladu.

Cannoli (Italija)

Ova slastica potječe iz Italije, tj. da budemo precizni – sa Sicilije. Porijeklo se točno ne zna, a teorija je mnogo. Jedna kazuje kako su je stvorile robinje u haremu, a druga priča da su za nastanak zaslužne časne sestre samostana u Caltanissetti. Bilo kako bilo, ova hrskava "cijev" obavezno se puni kremastim sirom ricotta, a još se ispunjavaju i čokoladom, pistacijom ili kandiranim voćem.

Torta Sacher (Austrija)

Tortu je smislio slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine te je u međuvremenu postala jedan od simbola Beča. Sacher ju je napravio sa samo 16 godina, a torta danas čak ima i svoj dan, koji se obilježava 5. prosinca.

Tako da, kad posjetite austrijsku prijestolnicu, nemojte nakon sjajnog bečkog odreska zaboraviti naručiti krišku ove torte.

Schneeball (Njemačka)

Potječe iz Rothenburga, a u međuvremenu su mnogi njemački gradovi prisvojili tu slasticu. Nekad su se posluživali samo za posebne prigode, no sad su dostupni tijekom cijele godine. Sastavljeni su od prhkih traka tijesta poredanih u kuglu koja se zatim prži u dubokom ulju sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Prema originalnom receptu, scheeball se pokriva šećerom u prahu, no danas se rade i slani i slatki, uz mnogo raznih punjenja.

Bombolone (Italija)

Ove slastice nalik krafnama (s rupom u sredini) vjerojatno originalno potječu iz Austrije, koja je nekad vladala dijelovima Italije.

Najpopularnije su u Toskani, no jasno, s vremenom su postale toliko slavne da se mogu naći u cijeloj zemlji. Pune se raznim kremama i marmeladama, pa je prilikom kupnje šteta probati samo jednu.

Loukoumades (Grčka)

Ova grčka verzija krafni radi se od meda i oraha, a za njihovu povijest treba zaviriti daleko u povijest, točnije u antičku Grčku.

Naime, ove slastice, uz lovorov vijenac, darivane su pobjednicima Olimpijskih igara. Srećom, preživjele su do dandanas, tako da ih možete pronaći u gotovo svim pekarama i na uličnim štandovima diljem zemlje.

Travesseiros (Portugal)

Polusatni put iz Lisabona do Sintre itekako se isplati. U ovom slučaju ne mislimo čak na čudesne građevine kojima Sintra obiluje, već na desert naveden u naslovu – travesseiros.

Riječ na portugalskom doslovno prevodimo kao "jastuk", a zapravo je riječ o malim hrskavim slojevima lisnatog tijesta napunjenim kremom od badema i jaja koji su još preliveni šećerom. Jedno je sigurno, riječ je o nečemu što ima 1000 kalorija, a iako postoje i u drugim gradovima, ovdje su najpoznatiji.

Baklava (Turska)

Izuzetno raširen na Balkanu, za ovaj kolač uzima se da je nastao u Turskoj. Također je popularan i u Grčkoj, Maroku, Libanonu, a svatko ima neku svoju verziju.

Radi se od razvučenog tankog tijesta, koje je složeno u desetak slojeva. Između svakog od njih idu obično nasjeckani orasi, a zatim mješavina šećera i soka, koja baklavi daje sočnost. Uz orahe, baklava se puni i pistacijama.

Makaroni (Francuska)

I ovaj okrugli kolačić itekako ima zanimljivu povijest, i ni dandanas nije sigurno kako je završio u Francuskoj. Kako bilo da bilo, nije ni bitno jer ti kolačići od dvije jednake polovice tijesta punjeni su džemom, čokoladom i ostalim kremama.

Teško je pojesti samo jedan, a u međuvremenu je napravljeno toliko punjenja, pa se jede, na primjer, i s – guščjom jetrom!
 

  • #sacher
  • #churros
  • #kroasan
  • #pastel de belem
  • #Cannoli
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Zelenski: Bojim se
MIROVNI PLAN
Kremlj se oglasio nakon sastanka s Amerikancima. Zelenski zavapio: "Bojim se..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
Urnebesno
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Istina o hrani - 5
Istine i laži

5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

Da istina nije uvijek onakva kakvom se čini dokazao je japanski student Yasuko Nakamachi. Krenuo je putevima kečapa i doznao da se Amerikancima pogrešno pripisuje njegov nastanak...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Istina o hrani - 5 Zanimljivosti
    Istine i laži

    5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

  • Porras Hrana i piće
    3 sastojka

    Prženi slatkiš: Španjolski odgovor na poderane gaće koji nabolje paše uz vruću čokoladu

  • Croasan - 3 Hrana i piće
    Croasan

    Totalno pretjerivanje: Novo mjesto u Splitu gdje se kroasani pune sladoledom, keksima i kockicama čokolade

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close