• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sacher

Europa kroz pekarnice: Najpopularnije slastice koje treba zgrabiti kada ste na putovanju

Jedan od simbola Beča osmislio je slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.04.2023 06:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost

Jedan od većih užitaka na putovanjima jest posjećivanje lokalnih pekarnica i isprobavanje pekarskih specijaliteta. Čak i mjesecima kasnije razna punjena i bogate okuse nije lako zaboraviti, stoga krenimo u kratku avanturu diljem starog kontinenta...

Kroasan (Francuska)

Počinjemo s kroasanom, vjerojatno najpoznatijim pekarskim proizvodom planeta. Je li riječ o uistinu francuskom proizvodu, može se debatirati jer pravo na njega polažu i Austrijanci, no da je riječ o čudesnom proizvodu sa sjajnim punjenjem čiji okus asocira na Francusku – nije predmet rasprave.

Ako vas put odvede u Pariz, svakako probajte onaj u pekarnici Stohrer, koja se hvali titulom najstarije pariške.

Pastel de Belem (Portugal)

Originalni pastel de Belem moguće je pronaći samo u Lisabonu, a za njegov nastanak zaslužni su redovnici jeronimskog samostana. Mnoge crkve i samostani koristili su bjelanjke za posvetu vjerskih predmeta ostavljajući žumanjke sa strane, a upravo je zahvaljujući ostavljenim žumanjcima nastala ova slastica.

Nakon zatvaranja samostana redovnici su prodali recept tvornici te je tako pastel de Belem postao naširoko poznat kao pastel de nata.

Churros (Španjolska)

Evo još jednog peciva sa zanimljivom poviješću, a pravo na njega uz Španjolce polažu Portugalci i Kinezi. Radi se o prženom tijestu najčešće duguljastog oblika, no postoje i razni drugi načini izrade.

Ipak, usavršili su ih vremenom upravo u Španjolskoj, gdje se za doručak (najčešće) uživa u hrskavim zlatnim churrosima umočenim u bogatu čokoladu.

Cannoli (Italija)

Ova slastica potječe iz Italije, tj. da budemo precizni – sa Sicilije. Porijeklo se točno ne zna, a teorija je mnogo. Jedna kazuje kako su je stvorile robinje u haremu, a druga priča da su za nastanak zaslužne časne sestre samostana u Caltanissetti. Bilo kako bilo, ova hrskava "cijev" obavezno se puni kremastim sirom ricotta, a još se ispunjavaju i čokoladom, pistacijom ili kandiranim voćem.

Torta Sacher (Austrija)

Tortu je smislio slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine te je u međuvremenu postala jedan od simbola Beča. Sacher ju je napravio sa samo 16 godina, a torta danas čak ima i svoj dan, koji se obilježava 5. prosinca.

Tako da, kad posjetite austrijsku prijestolnicu, nemojte nakon sjajnog bečkog odreska zaboraviti naručiti krišku ove torte.

Schneeball (Njemačka)

Potječe iz Rothenburga, a u međuvremenu su mnogi njemački gradovi prisvojili tu slasticu. Nekad su se posluživali samo za posebne prigode, no sad su dostupni tijekom cijele godine. Sastavljeni su od prhkih traka tijesta poredanih u kuglu koja se zatim prži u dubokom ulju sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Prema originalnom receptu, scheeball se pokriva šećerom u prahu, no danas se rade i slani i slatki, uz mnogo raznih punjenja.

Bombolone (Italija)

Ove slastice nalik krafnama (s rupom u sredini) vjerojatno originalno potječu iz Austrije, koja je nekad vladala dijelovima Italije.

Najpopularnije su u Toskani, no jasno, s vremenom su postale toliko slavne da se mogu naći u cijeloj zemlji. Pune se raznim kremama i marmeladama, pa je prilikom kupnje šteta probati samo jednu.

Loukoumades (Grčka)

Ova grčka verzija krafni radi se od meda i oraha, a za njihovu povijest treba zaviriti daleko u povijest, točnije u antičku Grčku.

Naime, ove slastice, uz lovorov vijenac, darivane su pobjednicima Olimpijskih igara. Srećom, preživjele su do dandanas, tako da ih možete pronaći u gotovo svim pekarama i na uličnim štandovima diljem zemlje.

Travesseiros (Portugal)

Polusatni put iz Lisabona do Sintre itekako se isplati. U ovom slučaju ne mislimo čak na čudesne građevine kojima Sintra obiluje, već na desert naveden u naslovu – travesseiros.

Riječ na portugalskom doslovno prevodimo kao "jastuk", a zapravo je riječ o malim hrskavim slojevima lisnatog tijesta napunjenim kremom od badema i jaja koji su još preliveni šećerom. Jedno je sigurno, riječ je o nečemu što ima 1000 kalorija, a iako postoje i u drugim gradovima, ovdje su najpoznatiji.

Baklava (Turska)

Izuzetno raširen na Balkanu, za ovaj kolač uzima se da je nastao u Turskoj. Također je popularan i u Grčkoj, Maroku, Libanonu, a svatko ima neku svoju verziju.

Radi se od razvučenog tankog tijesta, koje je složeno u desetak slojeva. Između svakog od njih idu obično nasjeckani orasi, a zatim mješavina šećera i soka, koja baklavi daje sočnost. Uz orahe, baklava se puni i pistacijama.

Makaroni (Francuska)

I ovaj okrugli kolačić itekako ima zanimljivu povijest, i ni dandanas nije sigurno kako je završio u Francuskoj. Kako bilo da bilo, nije ni bitno jer ti kolačići od dvije jednake polovice tijesta punjeni su džemom, čokoladom i ostalim kremama.

Teško je pojesti samo jedan, a u međuvremenu je napravljeno toliko punjenja, pa se jede, na primjer, i s – guščjom jetrom!
 

  • #sacher
  • #churros
  • #kroasan
  • #pastel de belem
  • #Cannoli
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Lovrenška jezera: Čudesna šetnja neobičnim krajolikom kakav ne očekujete u susjedstvu
Idealno bez obzira na formu
Lovrenška jezera: Čudesna šetnja neobičnim krajolikom kakav ne očekujete u susjedstvu
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
Tako lako
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do začina
Magellanov prolaz
Prečica između oceana: Dan kada su Europljani pronašli zapadni put do bogatstva
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
U zagrebačkom Blatu gradit će se Nacionalna dječja bolnica
Bolnica u Blatu
Konačno potpisan ugovor! Ovaj projekt čeka se već 40 godina, a težak je 237 milijuna eura: Evo što će se napraviti u prvoj fazi
Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!
Dobro je znati
Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!
show
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Tko je sin Jadranke Sloković, Filip Glumac?
ovako izgleda
Tko je sin Jadranke Sloković? Krenuo je majčinim stopama, a evo i tko mu je otac
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Liječnici upozoravaju: Možete biti vitki, a u većem riziku od smrti nego pretili!
Tihi zdravstveni rizik
Liječnici upozoravaju: Možete biti vitki, a u većem riziku od smrti nego pretili!
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Pokušali izigravati majstore, a na kraju si samo zadali nove glavobolje
Skupe lekcije
Pokušali izigravati majstore, a na kraju si samo zadali nove glavobolje
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
Tko bi rekao?
Poklonili bundevu leopardu, nisu ni slutili da će imati ovako dramatičnu reakciju
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
sport
Liga prvaka: Puno Hrvata u akciji
VAŽNO JE BITI PS...
VIDEO PSG utrpao sedam komada na Bay Areni, PSV razbio Napoli šesticom
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Kakva večer za hrvatske klubove: Jedni ispustili pobjedu u zadnjoj sekundi, drugi slave veliki bod!
Ludilo
Kakva večer za hrvatske klubove: Jedni ispustili pobjedu u zadnjoj sekundi, drugi slave veliki bod!
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
MasterChef: ''Divlji'' stres test pred kandidatima! Svaki krivi odgovor može značiti korak bliže ispadanju
MASTERCHEF
''Divlji'' stres test pred kandidatima! Svaki krivi odgovor može značiti korak bliže ispadanju
MasterChef: Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
SVAKA ČAST!
Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw u svjetloplavim izdanjima
ODGOVORITE U ANKETI
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw: Čije vam se izdanje u svjetloplavoj boji više sviđa?
sve
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Istina o hrani - 5
Istine i laži

5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

Da istina nije uvijek onakva kakvom se čini dokazao je japanski student Yasuko Nakamachi. Krenuo je putevima kečapa i doznao da se Amerikancima pogrešno pripisuje njegov nastanak...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Istina o hrani - 5 Zanimljivosti
    Istine i laži

    5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

  • Porras Hrana i piće
    3 sastojka

    Prženi slatkiš: Španjolski odgovor na poderane gaće koji nabolje paše uz vruću čokoladu

  • Croasan - 3 Hrana i piće
    Croasan

    Totalno pretjerivanje: Novo mjesto u Splitu gdje se kroasani pune sladoledom, keksima i kockicama čokolade

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close