• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #sacher

Europa kroz pekarnice: Najpopularnije slastice koje treba zgrabiti kada ste na putovanju

Jedan od simbola Beča osmislio je slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.04.2023 06:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Jedan od većih užitaka na putovanjima jest posjećivanje lokalnih pekarnica i isprobavanje pekarskih specijaliteta. Čak i mjesecima kasnije razna punjena i bogate okuse nije lako zaboraviti, stoga krenimo u kratku avanturu diljem starog kontinenta...

Kroasan (Francuska)

Počinjemo s kroasanom, vjerojatno najpoznatijim pekarskim proizvodom planeta. Je li riječ o uistinu francuskom proizvodu, može se debatirati jer pravo na njega polažu i Austrijanci, no da je riječ o čudesnom proizvodu sa sjajnim punjenjem čiji okus asocira na Francusku – nije predmet rasprave.

Ako vas put odvede u Pariz, svakako probajte onaj u pekarnici Stohrer, koja se hvali titulom najstarije pariške.

Pastel de Belem (Portugal)

Originalni pastel de Belem moguće je pronaći samo u Lisabonu, a za njegov nastanak zaslužni su redovnici jeronimskog samostana. Mnoge crkve i samostani koristili su bjelanjke za posvetu vjerskih predmeta ostavljajući žumanjke sa strane, a upravo je zahvaljujući ostavljenim žumanjcima nastala ova slastica.

Nakon zatvaranja samostana redovnici su prodali recept tvornici te je tako pastel de Belem postao naširoko poznat kao pastel de nata.

Churros (Španjolska)

Evo još jednog peciva sa zanimljivom poviješću, a pravo na njega uz Španjolce polažu Portugalci i Kinezi. Radi se o prženom tijestu najčešće duguljastog oblika, no postoje i razni drugi načini izrade.

Ipak, usavršili su ih vremenom upravo u Španjolskoj, gdje se za doručak (najčešće) uživa u hrskavim zlatnim churrosima umočenim u bogatu čokoladu.

Cannoli (Italija)

Ova slastica potječe iz Italije, tj. da budemo precizni – sa Sicilije. Porijeklo se točno ne zna, a teorija je mnogo. Jedna kazuje kako su je stvorile robinje u haremu, a druga priča da su za nastanak zaslužne časne sestre samostana u Caltanissetti. Bilo kako bilo, ova hrskava "cijev" obavezno se puni kremastim sirom ricotta, a još se ispunjavaju i čokoladom, pistacijom ili kandiranim voćem.

Torta Sacher (Austrija)

Tortu je smislio slastičar Franz Sacher za potrebe jedne večere 1832. godine te je u međuvremenu postala jedan od simbola Beča. Sacher ju je napravio sa samo 16 godina, a torta danas čak ima i svoj dan, koji se obilježava 5. prosinca.

Tako da, kad posjetite austrijsku prijestolnicu, nemojte nakon sjajnog bečkog odreska zaboraviti naručiti krišku ove torte.

Schneeball (Njemačka)

Potječe iz Rothenburga, a u međuvremenu su mnogi njemački gradovi prisvojili tu slasticu. Nekad su se posluživali samo za posebne prigode, no sad su dostupni tijekom cijele godine. Sastavljeni su od prhkih traka tijesta poredanih u kuglu koja se zatim prži u dubokom ulju sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Prema originalnom receptu, scheeball se pokriva šećerom u prahu, no danas se rade i slani i slatki, uz mnogo raznih punjenja.

Bombolone (Italija)

Ove slastice nalik krafnama (s rupom u sredini) vjerojatno originalno potječu iz Austrije, koja je nekad vladala dijelovima Italije.

Najpopularnije su u Toskani, no jasno, s vremenom su postale toliko slavne da se mogu naći u cijeloj zemlji. Pune se raznim kremama i marmeladama, pa je prilikom kupnje šteta probati samo jednu.

Loukoumades (Grčka)

Ova grčka verzija krafni radi se od meda i oraha, a za njihovu povijest treba zaviriti daleko u povijest, točnije u antičku Grčku.

Naime, ove slastice, uz lovorov vijenac, darivane su pobjednicima Olimpijskih igara. Srećom, preživjele su do dandanas, tako da ih možete pronaći u gotovo svim pekarama i na uličnim štandovima diljem zemlje.

Travesseiros (Portugal)

Polusatni put iz Lisabona do Sintre itekako se isplati. U ovom slučaju ne mislimo čak na čudesne građevine kojima Sintra obiluje, već na desert naveden u naslovu – travesseiros.

Riječ na portugalskom doslovno prevodimo kao "jastuk", a zapravo je riječ o malim hrskavim slojevima lisnatog tijesta napunjenim kremom od badema i jaja koji su još preliveni šećerom. Jedno je sigurno, riječ je o nečemu što ima 1000 kalorija, a iako postoje i u drugim gradovima, ovdje su najpoznatiji.

Baklava (Turska)

Izuzetno raširen na Balkanu, za ovaj kolač uzima se da je nastao u Turskoj. Također je popularan i u Grčkoj, Maroku, Libanonu, a svatko ima neku svoju verziju.

Radi se od razvučenog tankog tijesta, koje je složeno u desetak slojeva. Između svakog od njih idu obično nasjeckani orasi, a zatim mješavina šećera i soka, koja baklavi daje sočnost. Uz orahe, baklava se puni i pistacijama.

Makaroni (Francuska)

I ovaj okrugli kolačić itekako ima zanimljivu povijest, i ni dandanas nije sigurno kako je završio u Francuskoj. Kako bilo da bilo, nije ni bitno jer ti kolačići od dvije jednake polovice tijesta punjeni su džemom, čokoladom i ostalim kremama.

Teško je pojesti samo jedan, a u međuvremenu je napravljeno toliko punjenja, pa se jede, na primjer, i s – guščjom jetrom!
 

  • #sacher
  • #churros
  • #kroasan
  • #pastel de belem
  • #Cannoli
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati
Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
Toksična gastronomija
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
Automobil je naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
užas u zelini
Automobil naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
Jedan od najsmrtonosnijih tumora
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Bizarna situacija: Rosario novi prvak Argentine nakon promjene pravila
Eh, svašta
Bizarna situacija: Završilo prvenstvo, promijenili pravila i imenovali novog prvaka!
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
MasterChef: Za repliku ovog jela kandidatima MasterChefa trebat će – ravnala!
PRECIZNOST
Za repliku ovog jela kandidatima MasterChefa trebat će – ravnala!
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Istina o hrani - 5
Istine i laži

5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

Da istina nije uvijek onakva kakvom se čini dokazao je japanski student Yasuko Nakamachi. Krenuo je putevima kečapa i doznao da se Amerikancima pogrešno pripisuje njegov nastanak...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Istina o hrani - 5 Zanimljivosti
    Istine i laži

    5 mitova o hrani: Znate li tko je prvi ispekao kroasane? A churrose?

  • Porras Hrana i piće
    3 sastojka

    Prženi slatkiš: Španjolski odgovor na poderane gaće koji nabolje paše uz vruću čokoladu

  • Croasan - 3 Hrana i piće
    Croasan

    Totalno pretjerivanje: Novo mjesto u Splitu gdje se kroasani pune sladoledom, keksima i kockicama čokolade

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close