• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Recept za britanski specijalitet: Omiljeno jelo koje je bilo pod posebnom zaštitom za vrijeme ratova

Malo ljudi (pa čak i onih odraslih u Britaniji) zna da čak ni nacionalna delicija ne potječe iz Velike Britanije. Da bismo otkrili otkuda potječe ovo jelo, moramo se vratiti sve do srednjeg vijeka, u Andaluziju, a potom u Portugal...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.12.2022 09:39 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...

Zlobnici će reći kako Englezi ne znaju kuhati i kako otočka hrana ne valja. Ostali će biti previše pristojni da to potvrde. Ali tako je kako je – engleska kuhinja naprosto nije poznata u svijetu po nekim naročitim delicijama… Osim jedne.

Naizgled prilično jednostavna, ali opet ukusna: fish and chips. Većina nas sigurno je odrastala u uvjerenju da je ovaj chips doista pravi čips, no riječ je o krumpirićima tj. pomfritu koji se servira s pohanom ribom. Obično se smatra tipičnom britanskom hranom i vrlo je popularna, a riba i krumpiri bili su pod posebnom zaštitom za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata upravo zato da bi narod imao što jesti.

Ipak, malo ljudi (pa čak i onih odraslih u Britaniji) zna da čak ni ova nacionalna delicija ne potječe iz Velike Britanije. Da bismo otkrili otkuda potječe ovo jelo, moramo se vratiti sve do srednjeg vijeka, u Andaluziju, a potom u Portugal.

Andaluzija je bila šaroliko mjesto u kojem su se miješale vjere i nacije, pa je često i simbol za zlatno doba suživota kršćana, muslimana i Židova. Ta idila prekinuta je u 15. stoljeću, kada je počela španjolska inkvizicija, zbog koje su Židovi morali pobjeći u susjedni Portugal, a potom i u druge dijelove Europe.

Utočište su, između ostalog, pronašli i u Engleskoj. Sa sobom su ponijeli mnoštvo recepata iz svoje kulinarske tradicije, no zbog novih uvjeta i nedostatka namirnica bili su prisiljeni i na neke nove kombinacije. Budući da na šabat (koji počinje u petak navečer i završava u subotu navečer) nije dozvoljeno kuhanje, židovske bi obitelji kuhale petkom kako bi imale pripremljenu hranu za subotu.

Jedno takvo jelo koje su pripremali bila je bijela riba (uglavnom bakalar), koju bi pržili u tankom sloju brašna. Tijesto je pomagalo očuvanju ribe, koja se tako mogla jesti i hladna idućeg dana, a pritom ne bi izgubila previše okusa.

Miris bakalara namamio je i njihove nove engleske susjede, do te mjere da su uskoro počeli prodavati prženu ribu na ulicama s pladnjeva. Priča o židovskom načinu čuvanja ribe ušla je u 18. stoljeću u britanske kuharice, a čak je i sam američki predsjednik Thomas Jefferson nakon posjeta Engleskoj pisao o "židovskom načinu prženja ribe".

Doduše, nitko nije siguran kako su krumpirići upali u igru. Općenito je krumpirima trebalo dulje da stignu do Engleske, a Belgijci će rado reći kako su baš oni izmislili pomfrit. Točnije, bila je to jedna žena koja je nakon smrzavanja rijeke jedne hladne zime 1680. godine izrezala krumpiriće na tanke dijelove u obliku ribe i prepržila ih na ulju kako bi prehranila svoju djecu.

Ono što se sigurno zna jest to da su u Engleskoj 1860-ih godina otvoreni prvi fish and chips dućani – neki smatraju kako je iza prvog takvog dućana stajao mladi židovski imigrant Joseph Malin, dok neki tvrde kako je to bio domaći čovjek u Manchesteru.

No, zar je više važno? Velika Britanija tako je u svojoj kuhinji, s kojom se svijet često šali, dobila jaki adut. A bome, nismo ni mi u ostatku svijeta imuni na okuse ove hrskave poslastice, pa se one mogu pronaći na menijima brojnih restorana.

Sastojci za fish and chips:

  • 55 grama brašna
  • 55 grama škrobnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 80 ml hladnog tamnog piva
  • 80 ml hladne mineralne vode
  • 4 fileta ribe - 200 g oslića
  • 450 g krumpira
  • ulje za prženje, sol

Priprema fish and chipsa:

  1. Odvojite dvije žlice brašna. U velikoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Lagano začinite prstohvatom soli i papra.
  2. Miješajući vilicom, dodajte pivo i gaziranu vodu u smjesu brašna i nastavite miješati dok ne dobijete gusto, glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da odstoji 30 minuta do 1 sat.
  3. U međuvremenu narežite krumpir i isperite ga pod hladnom tekućom vodom. Krumpir stavite u posudu s hladnom vodom i stavite na vatru. Kada zakuha, kuhajte 3 do 4 minute, procijedite i osušite papirnatim ručnicima. Držite ga u hladnjaku pokrivenog papirnatim ručnicima.
  4. Riblje filete stavite na papirnati ubrus i osušite. Lagano začinite s malo morske soli. Stavite dvije žlice brašna koje ste odvojili od smjese za tijesto u plitku zdjelu. Svaki riblji file ubacite u brašno i otresite višak pa ga umočite u tijesto i ispržite u ulju (oko osam minuta).
  5. Krumpir ispržite u loncu s puno vrućeg ulja, u više tura, i poslužite s ribom.
     

  • #Recepti
  • #fish and chips
  • #Engleska
  • #engleska kuhinja
  • #britanska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Ajme majko, ovdje se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme majko, ovdje se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Uhićen mladić zbog požara u neboderu Vjesnika
Oglasila se policija
Uhićen mladić zbog požara u Vjesniku: "Ušli smo u zgradu..."
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
VIDEO Širi se snimka požara u Vjesniku: U zgradi se netko kreće sa svjetiljkama, a na vrhu gori vatra
Jedna osoba uhićena
VIDEO Širi se snimka požara u Vjesniku: U zgradi se netko kreće sa svjetiljkama, a na vrhu gori vatra
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Bolje ne!
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Testirajte znanje i tehniku – ovaj kviz otkriva prave znalce
Pokažite što znate!
Testirajte znanje i tehniku – ovaj kviz otkriva prave znalce
tech
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
sport
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
neizvjesna budućnost
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
Mario Kovačević uveo veliku promjenu u svlačionicu Dinama
Zanimljivo
Mario Kovačević uveo novo pravilo u svlačionicu Dinama
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Piletina u vinu
Za 20 minuta

Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

Ovaj recept spaja krajnju jednostavnost pripreme s elegancijom francuske kuhinje, pa je idealan i za užurbane dane i za posebne prilike. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cheesecake Hrana i piće
    Trikovi koji pale

    Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

  • Piletina u vinu Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

  • Slatko-ljuta piletina Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close