Povijest nekad zna biti crna poput kave. A to je na svojoj koži osjetio i ovaj dragi napitak zahvaljujući kojem čovječanstvo još uvijek funkcionira sa svakim novim jutrom. Osim što razbuđuje, podiže energiju i povećava koncentraciju, ona spaja ljude u socijalnim ritualima, a u nekim kulturama čak je i posrednik u svađama.

Međutim, sve ono zbog čega ju volimo nekad ju je činilo metom nekih vladara u povijesti. Ovo je pet primjera u kojima je kava bila (skoro) zabranjena.

1. Meka: „Potiče radikalno razmišljanje.“

Zbog vjerovanja kako kava potiče „radikalno razmišljanje“, te da bi kao takva mogla ujediniti oporbu, donesena je zabrana konzumacije kave. Osim toga, zrna kave koristio je jedan vjerski ogranak kao stimulans za vrijeme obreda, zbog čega je dodatno došla na loš glas.

2. Italija: „Sotonsko piće tako ukusno da bi bilo šteta ostaviti ga nevjernicima.“

Che cosa!? Zabrana kave u Italiji? Svijet stvarno nekad zna otići naopako… Kada je kava stigla u Italiju krajem 16. stoljeća, svećenstvo se uznemirilo jer su je smatrali sotonskim djelom. Vršili su pritisak na vlast da se uvede zabrana ovog pića. Sve dok jednog dana papa Klement VIII nije probao šalicu kave i oduševio se.

Anegdota kaže da je čak rekao: „Ovo sotonsko piće je tako ukusno da bi bilo šteta ostaviti ga samo nevjernicima.“ Hm… No, kako god bilo, kava je dobila blagoslov. I to doslovno: papa je, zaključivši da je bolja za narod od alkohola, čak i navodno blagoslovio njena zrnca. Uskoro je u Rimu svečano otvorena prva kavana.

3. Konstantinopol: Tko pije kavu, plovit će niz Bospor

Kada je na vlast došao sultan Murat IV, zabranjeni su kava, alkohol i duhan. Neki tvrde kako je sultan bio toliko odlučan u namjeri da iskorijeni poroke iz zemlje, da se znao prerušiti i osobno patrolirati ulicama grada u potrazi za prijestupnicima. Kazne su se kretale od običnih batina prvi put, do bacanja u Bospor ako biste bili ulovljeni drugi put. Kada bi samo znao da danas postoji „turska kava“ ili još gore – preko 500 Starbucksa diljem Turske…

4. Švedska: Testiranje kave na osuđenicima na smrt

Zanimljivo, s obzirom da su Šveđani danas jedni od najvećih konzumenata kave na svijetu. Kampanja usmjerena protiv kave krenula je 1746. godine s podizanjem poreza na kavu, a kasnije i potpunom zabranom.

Kralj Gustav III. čak je naredio eksperimente na dvojici zatvorenika osuđenih na smrt. Doktori su ih trebali opijati – jednog čajem, a drugog kavom - da bi se izmjerili štetni učinci kave na organizam i eventualno, kraći životni vijek u odnosu na one koji piju čaj. Na kraju su dva doktora zadužena za eksperiment preminula prije samih pacijenata pa je eksperiment obustavljen. Konačno, i sam Gustav III ubijen je prije dvojice osuđenika. A onda je prvi umro onaj koji je pio čaj

5. Pruska: Pivo uvijek mora pobijediti

Fridrik II. Veliki se 1777. godine toliko iživcirao što kava krade pozornost i mušterije pivu, da je izdao čitav manifest u kojem objašnjava zašto je pivo bolje. Podsjetio je kako je i „Njegovo Visočanstvo odraslo na pivu“, te kako su brojne bitke osvojili vojnici koji su pili pivo. Njegova anti-kofeinska kampanja trajala je godinama, no kavoljupci su i dalje pronalazili svoj put unatoč povišenim porezima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju