Bulevar Billa Clintona smješten je u glavnom gradu Kosova. Glavna atrakcija bulevara je tri metara visok kip bivšeg američkog predsjednika koji je u Prištini otkriven 1. studenog 2009. godine.

Bulevar i kip svojevrsna su zahvala lokalnog stanovništva za Clintonovu pomoć tijekom rata na Kosovu potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća.

Željezni čovjek - 2 Zanimljivosti Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra

42. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio je nazočan na ceremoniji otkrivanja kipa te je zahvalio Kosovarima za tu veliku čast.

Na bulevaru Billa Clintona nalazi se i butik Hillary, koji nosi ime nekadašnje prve dame SAD-a, ali i demokratske kandidatkinje za Ovalni ured na prošlim izborima.

Buzludzha - 6 Putovanja "NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili

Gradnja spomenika živućim američkim predsjednicima rijetkost je u SAD-u i svijetu. No na Balkanu je još jednoj američkoj političkoj figuri dodijeljena ta čast.

Kip Georgea W. Busha krasi centar gradića Fushë-Krujë u albanskom okrugu Drač. Tri metara visok kip prikazuje 43. američkog predsjednika u ležernoj pozi u košulji podvinutih rukava kako maše lokalnom stanovništvu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 135 rođendan: 7 činjenica koje možda niste znali o čuvenom kipu slobode

Albanci su Georgeu W. Bushu izgradili spomenik u srpnju 2011. godine s obzirom na to da je on bio prvi američki predsjednik koji je došao u službeni posjet zemlji, ali i u gradić Fushë-Krujë.

Ti spomenički kurioziteti s vremenom su postali turističke atrakcije koje svakako treba posjetiti ako se nađete u blizini. Dobar su i orijentir u prostoru ako trebate pozvati taksi ili se naći s nekime.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju