Utočište za anarhiste, hipije i umjetnike, danski "slobodni grad" Christiania prošle je godine napunio 50 godina, i iako nije u potpunosti izbjegao kapitalizam i loše strane turizma, slobodnjački duh se i dalje može osjetiti na svakom koraku. Smještenu u srcu Kopenhagena, Christianiu neki opisuju kao progresivni društveni eksperiment, a drugi je vide tek kao leglo droge. Freetown Christiania nekoć je možda bila najpoznatija po prodaji marihuane, međutim najhipijevskija četvrt Kopenhagena ima puno više za ponuditi. Dom za oko 900 ljudi okuplja brojne aktiviste, kao i pola milijuna turista koji ih posjećuju godišnje.

Nekadašnja napuštena vojna baza 1971. godine zapela je za oko grupici hipija koji su srušili barikade i tamo počeli skvotirati. Podigli su svoju "zastavu slobode" i željeli su uspostaviti alternativno društvo, vođeno načelima mira i ljubavi, u kojem se odluke donose kolektivno, a zakoni ne provode. Bila je to zajednica "koja je pripadala svima i nikome", a iako su ta načela i danas ukorijenjena, četvrt se ipak promijenila, osobito zbog velikog broja turista, ali ponajprije zbog toga što su skvoteri postali zakoniti vlasnici zemljišta kada su kupili dio zemlje od danske države 2012. godine.

No život u četvrti nije uvijek bio bezbrižan. Zbog trgovine drogama, policija bi redovito ulazila u četvrt i povremeno hapsila dilere, a bilo je i slučajeva kada bi i kriminalci i policajci nastradali u pucnjavi. Iako je korištenje marihuane u Danskoj protuzakonito osim za medicinsku uporabu, u Christianiji se neslužbeno tolerira. Nekoć je bila poznata po stalnim štandovima na kojima se prodavala marihuana, zbog čega je i prozvana The Green Light District. Zbog sukoba oko droge štandova danas nema, a danas je ondje i velik broj aktivista koji se bore protiv nasilja i droge. Stanovnici četvrti su apelirali i na ostale stanovnike Kopenhagena, tražeći od njih da ne kupuju drogu u Christianiji, a izradili su i plakate "pomozite Christianiji - kupujte svoj hašiš negdje drugdje".

Donedavno Christiania je osim marihuane zabranjivala trčanje po kvartu kako ne bi izazvala nervozu kod stanovnika, kao i snimanje fotografija. Fotografiranje u Green Light Districtu sada je dopušteno, ali turistima se savjetuje pitati za dopuštenje one koji im se nađu u kadru. Odvede li vas put u Dansku, Freetown Christiania nalazi se u području Christianshavna i do nje možete doći automobilom, metroom ili biciklom. U slučaju da putujete automobilom, imajte na umu da ćete ga morati parkirati izvan centra.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju