• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #hranom oko svijeta

Bonton u kuhinji: 9 "grešaka" kojima ćete natjerati Francuze da izgube živce

U Francuskoj nije svaka pašteta jednaka, baš kao ni odrezak, prema kojima pristupaju s puno pozornosti. Ako ne želite isprobati koliko im je kratak fitilj, dobro je praviti se Francuzom za stolom...
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 28.09.2022 08:37 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Francuska gastronomija upisana je u nematerijalnu baštinu, njihovi chefovi očevi su moderne gastronomije, a o jelima poput baguettea pristupa se kao projektu za nacionalnu sigurnost. Odlazite li u Francusku i želite ostaviti dobar dojam, dobro je pridržavati se pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

1. Zatražiti dobro pečeni odrezak

U Francuskoj nije neobično dobiti krvavi komad mesa u tanjuru. Štoviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba kvariti pečenjem. Well done je način pripreme koji se ondje ne spominje. Ne želite li uvrijediti Francuza, bolje je naručiti fini ružičasti komad s puno mesnog soka - ili povrće.

2. Potratiti fino vino

Baš kao što je slučaj s finim sirom u fondueu, jednako pravilo vrijedi i za vino prilikom kuhanja. Stavite li butelju chablisa u rižot - ne odgovaramo za posljedice.

3. Zamoliti kečap

Kečap je u Francuskoj dopušten samo u lancima brze prehrane, ali naručite li ga na mjestu koje drži do visoke kuhinje, mogli bi vas deportirati.

4. Premazati kroasan maslacem

Nije lijepo igrati se tuđim osjećajima, pa tako ni stavljati maslac u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Oprezno i sa slaninom te drugim dodacima...

5. Razmazati guščju paštetu po kruhu

Volite li dobro razmazati guščju paštetu na tost, to činite na vlastitu odgovornost. Iako naziv sugerira da se radi o pašteti, bolje je odrezati komadić i staviti ga samo na onaj dio kruha koji planirate zagristi.

6. Naručiti coq au vin bez pijetla ili vina

Drugim riječima, Francuzi se ponose svojim jelima i tradicionalnim recepturama baš onakvima kakvima jesu. Ekvivalent tome bio bi naručiti punjene paprike ili burek bez mljevenog mesa. Odlučite li se ipak učiniti takvo nešto, bilo bi dobro imati na sebi obuću u kojoj se lako trči.

7. Naručiti pivo za večerom

Družite li se s tradicionalnom ekipom, savjetujemo da se uz večeru zatraži vino ili voda. Pivo, kola ili varijacije na temu Francuzima će pokvariti tek.

8. Dodati zreli beaufort u fondue

Iako neki smatraju kako nema dobrog fonduea bez kvalitetnog sira, skupocjene odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom zamaskirati druge okuse, a novac za ovo jelo bacit ćete u vjetar.

9. Griješiti s vinom

Točenje vina do vrha čaše možda će vam netko i oprostiti, ali miješanje s vodom ili sokovima - neće. Savjetuje se i držanje čaše za stalak, kao i brisanje usana salvetom prije svakog gutljaja.

Ako ste dobro usavršili ova pravila i odmah dobili želju da spakirate kofer i krenete u avanturu Francuskom, ali to sad nije moguće, dovedite barem njezine mirise i okuse u svoj dom. Sve delicije u kojima Francuzi s guštom uživaju pronaći ćete u Lidlu od 26. rujna do 2. listopada u tjednu okusa Francuske. U trenu ćete nepce počastiti pravom rapsodijom okusa zbog kojih ćete se osjećati kao da šećete predivnom Provansom, udišete mirise Azurne obale ili guštate u šetnji pariškim ulicama.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Francuska
  • #bonton
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
Ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih mladića na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Oglasili se GONG, HND, Vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
Dobio je otkaz
VIDEO Poznati Srbin izjavu započeo na engleskom, nastavio na talijanskom, a na kraju: "Smrade jedan!"
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Pariz
Pokrovitelj Lidl

Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

Danas se Louvre može pohvaliti nevjerojatnom zbirkom koja sadrži više od 380 tisuća umjetnina, iako je samo mali dio njih, oko 35 tisuća, izložen u stalnom postavu. Ta su djela izložena u osam odjela, a svaki je posvećen određenom razdoblju umjetnosti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pariz - 6 Putovanja
    LIDL DONOSI

    5 gastroiskustava koje obavezno morate doživjeti u Parizu

  • Marseille - 4 Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Marseille: 5 stvari koje valja iskusiti u uzbudljivom lučkom gradu

  • Pariz Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close